Összetett betegség

Tisztelt Dr Nő/ÚR! Egy nagyon összetett dologban szeretnék segítséget kérni illetve kérdezni.Fallot tetralógiával születtem amit 1991-ben teljes sikerrel megoperáltak. 3 gyermeket szültem simán, munkahelyemen könnyű fizikai munkát végeztem, soha semilyen problémám, panaszom nem volt.Tavaly márciusban volt egy rosszullétem, amit először agyi keringési zavarként diagnosztizáltak, majd hónapok múlva megállapították, hogy kiváltható kamrai fibrillációm van ami miatt ICD készüléket kaptam. A rosszullétemtől kezdve a következő tüneteket észlelem magamom: fulladás, nehézlégzés, szédülés, álmosság, fáradság, néha mintha a dolgok körülöttem nagyon távol lennének, sokszor nem érzem valóságosnak a dolgokat körülöttem, szótalálási nehézségem van, ügyetlen vagyok.Szerintem ez attól van, hogy a szívem nem működik kielégítően és nem jó a vérellátásom, de a kardiológus szerint nem szervi, hanem pszichés problémáim vannak.Pszichiáter több antidepresszáns kipróbálva ami többnyire nem hatott vagy rosszullétet okozott végül beállított Zoloftot és Xanaxot ami a tünetek egyrészét orvosolta, de egyrészt híztam tőle 17 kg-ot ami nem tesz jót a szívnek, másrészt a tüneteim nagyrésze még mindíg megvan és sokszor erősödnek egy kis szívdobogásérzéssel társítva.Szeretném megtudni valóban lehetnek-e ezek a tünetek pszichésen, ha a kardiológus azt állítja és, hogy mit lehetne ellene tenni, ha a pszichiáter legfeljebb csak a Zoloftot emeli, ami hosszab távon nem hatékony.Egyébkén nagyon jó házasságban élek, nem vagyok idegeskedő típus, eddig nem aggódtam különösen a dolgok miatt, de amióta a rosszullétem volt nagyon félek, szeretném még a három kisgyereket felnevelni.Kérem írja meg véleményét valóban pszihés alapon lehetnek ilyen tünetek? Esetleg elküldhetem néhány leletemet.Tisztelettel Pintér Györgyné

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szívelégtelenség témában

Tisztetl Pintér Györgyné!

Én úgy gondolom, hogy mindenképpen kardiológiai kontroll (benne echocardiographiás vizsgálattal! ) ill. Holter EKG vagy telefonos EKG monitor tenné teljessé az Ön kardiológiai ellenőrzését ebben a helyzetben. Az echocard. vizsgálat a bal kamra pumpafunkciójáról, a jobb kamrai kiáramlási pálya jelenlegi helyzetéről (pulm. stenosis mértéke! ) adna fontos információkat, melyek okozhatják fulladásos panaszait. A speciális EKG-k pedig az esetleges nem kamrai eredetű ritmuszavarokról adhatnak pontosabb képet (ugyanis ezek nem kamrafibrillációk lehetnek mivel az ICD működést, ha jól veszem ki, nem észlelte) .

MIndezekhez, természetes módon, félelem és egyéb psychés komponensek is csatlakozhatnak, amiket az Ön esetében már kezelnek.

Tisztelettel:

Dr. Bíró Csaba István, kardiológus-belgyógyász, Debrecen

Tisztelt Kérdező!

Valóban összetett a helyzet. A Fallot tetralógia egy viszonylag gyakori

veleszületett szívhiba, Önnél a műtét (látszólag? ) teljes megoldást

hozott. Később rosszullétek, szívritmuszavar jelentkezett, ami miatt végül

beültethetô cardioverter defibrillátort (ICD) kapott. Ez eddig az Ön által

leírt karidológiai háttér, mely sajnos tényként mutatja, hogy az Ön szíve

nem egészséges.

Most viszont a betegsége új frontot nyitott, és "fulladás, nehézlégzés,

szédülés, álmosság, fáradság, stb." jelentkezik időnként. Kézenfekvő lenne

azt mondani, hogy szívproblémái miatt van minden ezúttal is, de ezzel

valószínűleg tévútra jutnánk, mint ahogy tévút lehet az is, ha úgy ahogy

van, minden problémáját pszichésnek tituláljuk.

Az én látatlanban mondott véleményem szerint az igazság félúton van.

Tapasztalat, hogy előbb-utóbb szinte minden (! ) tartós szervi betegséghez

társulnak ilyen vagy olyan pszichés tünetek, leggyakrabban szorongásos

kórképek vagy depresszió. A tavaly márciusi rosszulléte óta (mely

szerintem még tisztán szervi hátterű lehetett) Önnél szorongásos tünetek

kezdtek kialakulni, mert fokozottan elkezdett félni újabb hasonló

rosszullétek jelentkezésétől. Ezek a szervi rosszullétek feltehetően

ismétlődtek is a következő hónapokban, minimum az ICD terápia indulásáig.

Ez pedig elég lehetett ahhoz, hogy a szorongásos tünetei elmélyüljenek, és

vagy "rátéve egy lapáttal", súlyosbítsák a szervi rosszulléteket, vagy egy

idő után akár már utánozzák is azokat!

Ha "tippelnem" kellene, szerintem Önnek vannak szervi és pszichés

rosszullétei egyaránt.

Ezt a kettős helyzetet erősíti meg, hogy ha nehezen és csak a többedik

pszichiátriai gyógyszerkombinációra is, de Xanax+Zoloft mellett javult az

állapota, viszont tünetei egy része megmaradt. Soraiból félreérthető,

ezért jelzem, a Zoloft is egy antidepresszívum, a Xanax egy szorongásoldó.

Ez a kombináció gyógyszeresen segítő párosítás lehet az Ön

tüneteire.

Sok betegem szed Zoloftot és Xanaxot, így mondhatom, a 17kg súlygyarapodás

mögött feltehetően a kímélő (= erősen mozgásszegény) életmódja is áll, és

táplálkozási szokásai ugyancsak átgondolandóak. Az antidepresszívumok

befolyásolhatják a testsúlyt, de megfelelő odafigyeléssel (óvatosabb

táplálkozás, több mozgás) ez akár teljesen egyensúlyban tartható lehetne.

Ha mindent megtesz és mégsincs eredménye, akkor tovább kell orvosával

keresgélni a gyógyszerek között, mert jól látja, a túlsúly az Ön ellensége

most.

Szorongásos tüneteket a gyógyszerek mellett pszichoterápiás módszerekkel

is lehet oldani, különböző relaxációs technikák megtanulható, otthon is

végezhető módszerek.

Jó egészséget kívánva:

Dr. Dinya Zoltán

Kérdés: 2008. május 18., 17:52; Megválaszolva: 2008. május 18., 17:52
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szorongás vagy betegség
Szerotonin szint extrém magas
Diagnózis felülbírálat
Autizmus gyanú?