Bipoláris zavar öröklése

21 éves nő vagyok a párom 9 évvel idősebb, kb. 5 éve bipoláris zavar, mániás epizód-ot állapítottak meg nála az orvosok. Gyógyszer szedés mellett tünet mentes.Nagyon szeretnénk egy pici babát. Jelenleg Rivotril, Zyprexa és tegretor-t szed, A kérdéseim a következök lennének 1) az említtet gyógyszer befolyásolják -e a teherbe esést? 2) Ha igen, milyen káros hatásai lehetnek a magzatra? 3) mennyi esély van a betegség öröklésére? Válaszait elöre is köszönöm.

WEBBeteg szakértő válasza gyermekvállalás témában

Tisztelt Kérdező!

Terhesgondozás részeként a genetikai rendelés foglalkozik betegségek,

gyógyszerek terhességre gyakorolt kockázatával. Sajnos a Tegretol,

Rivotril és a Zyprexa külön-külön is komoly hatású gyógyszerek, a

terhesség szempontjából nem kockázatmentesek, a Tegretolnak pl. májkárosító

hatása lehet, a Zyprexa pedig például befolyásolja a dopamin-háztartást,

ami érintheti a tejelválasztást is, de akár a vércukorháztartásra is lehet

hatása. A Zyprexa lehetséges gyakori mellékhatása továbbá például a

testsúlygyarapodás, hogy ez terhesség során hogyan alakul, előre

megjósolhatatlan. Hangsúlyozom, ezek csak kockázatok, amit írok, messze ne

úgy olvassa, hogy ennek pontról-pontra be is kell következnie!

Mivel etikai okokból terhes nőkön gyógyszerkísérleteket nem lehet végezni,

így nincsenek pontos adatok, nem mondható meg, hogy mekkora a valós

kockázat egy-egy konkrét esetben.

Sajnos alapelv, hogy gyógyszermentes terhességre kell törekedni, és még

úgy sem garantált az egészséges magzat.

Az Ön betegsége direktben nem öröklődik, de a hajlam valamilyen szinten

igen. A genetikai háttér szerepét bonyolítja, hogy a géneken túl a

gyereket a szülői házban érő látott-hallott hatások is sokat számítanak.

Tehát beteg szülő (k) mellett nőhet fel labilissá gyerek csak amiatt is,

mert nem volt meg a családban a nyugalom és a szerető gondoskodás. Az

egypetéjű, de külön nevelkedett ikrek sorsának a követése adhatna

biztosabb választ a gének szerepére, de ilyet etikai okból megintcsak nem

lehet mesterségesen előidézni, maradnak az elszórt, véletlenül kiderülő

családtörténetek gyűjtése és elemzése.

A genetikai háttér szerepéhez egyre több segítséget ad az emberi

génállomány megismerése és értelmezése, de félek, ezen eredmények

gyakorlati felhasználása inkább már egy következő generációra marad.

Mit javaslok? Ön még fiatal, ne kapkodjanak, fontos a megfelelő időzítés!

A pszichiáterével is egyeztetve olyan időpontot válasszanak a

teherbeesésre, amikor stabil pszichés állapotban van már hónapok óta, és a

szedett gyógyszereket igyekezzenek a minimumra csökkenteni. Terhesség

során is sűrűn járjon kontrollokra, mert a csökkentett gyógyszerdózis az

Ön betegsége szempontjából jelenthet kockázatot.

Mindazonáltal egyáltalán nem akarom lebeszélni Önt a baba vállalásáról,

csak azt szeretném jelezni, hogy az Ön esetében kicsivel több óvatosság és

több odafigyelés kellhet, azt pedig el kell fogadni, hogy az élet sosem

tud kockázatoktól mentes lenni! Soraiból érződik, hogy Ön tényleg várja

már a babát, biztos vagyok benne, hogy betegsége ellenére is jó édesanyja

lesz a kicsinek!

Jó egészséget kívánva:

Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

Kérdés: 2008. december 30., 19:23; Megválaszolva: 2011. augusztus 23., 09:15
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Lelki gondok
Tisztelt Doktorúr/nő! Óriási problémával fordulok önhöz egy 3éves kislány édesanyja vagyok! A gyermek édesapjával nem élünk együtt de nagyon...
Újabb gyermekvállalás
Depresszióval indult el a kezelésem ami végül kórházba jutással végződött, ott hebefréniával kezeltek. Risperdalt szedtem amit lecsökkentettek...
Szkizofrénia
Melyik antipszichotikum lenne a...
Allandoan fennallo deperszonalizaciora (4 honapja) probaltam ripedont, amitol fel szemtol (0,5mg) parkinsonom lett. Utana olanzapint amitol fel szemtol (2,5...
Gyógyszerek, mellékhatások...
Üdvözlöm, Tanító Nikolett vagyok! Szeretném a segítségét kérni. Szorongásos pánikzavart állapítottak meg nálam tavaly márciusban. Akkoriban...