Fogyás

T.Doktornő én 32éves vagyok 80kg-120kgra hiztam 1, 5-2 évalatt pánik beteg vagyok mindennap citaprámot szedek pszicho-szomatikus tüneteim vannak.;hangulat változások kéz lábak zsibbadása ájulások amik teljesen a mélybe taszitanak nem tudok ebböl a kővér testből kitőrni állandoan eszek és utána boldog vagyok van hogy minden szép beletörödöm de másnap inkáb a halálal foglalkozom hogy ez már csak rosszab lesz inkáb feladom nem tudok önmagamal küzdeni most betegállományba vagyok fönövér helyetes vagyok egy kardiológiai osztályon amit imádok de igy nem tudom abetegeket ellátni ha én is azvagyok van férjem 13éves fiam 5éves lányom ugyérzem senki sem tud segiteni jártam pszihologushoz de öse tud bellölem 50-60kg os embert csinálni igy már nem megyek jólenne valahová befeküdni ahol segitenek fogyni és a depresszioból kigyogyitani tud nekem segiteni köszönöm üdvözlettel hipeller ildikó

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a éltmódváltoztatás témában

 

Tisztelt Kérdező!

Mint minden ilyen kérdésnél, most is csak alapinformációkból lehet építkeznem, ami tévútra vihet. De ezek alapján úgy tűnik, a kezdeti okoktól függetlenül, mára a súlyprobléma és az ebből adódó önelfogadási, önértékelési zavarok állnak a középpontban, a többi pedig "csak" következmény. A sok különféle pszichés panasz (pszichoszomatikus tünetek, pánik, depresszió, öngyilkossági gondolatok, stb) tehát nem maga a betegség, hanem a betegség tünetei, bár sorait olvasva úgy tűnik, a depresszió most elég kifejezett ezek közül. A Citapram erre akár jó gyógyszer is lehetne, ha eddig napi 1tbl (20mg) dózisban szedte, meg lehet próbálni a dózis emelését napi 40mg-ra. Az antidepresszívumok hatása csak hetek alatt alakul ki, folyamatos (! ) szedés mellett, ha ezen már túl van, és a hatás elégtelen, akkor orvosával közösen mérlegelendő a gyógyszer cseréje vagy kiegészítése. Nagyon sokféle antidepresszívum létezik, ezek között megkeresni a legjobb megoldást bizony nem egyszerű.

A pszichológus (pszichoterápia) ugyancsak jó segítség lehet, ha az első tapasztalata azonban nem volt eredményes, érdemes több rendelést kipróbálni. A pszichoterápia fontos kelléke a beteg és a terapeuta "szimpátiája", egymás kölcsönös (! ) elfogadása, hiszen az ilyen személyes technikák nem szimpla tabletta - pohár vízzel beveszem jellegűek. Ha az első próbálkozás nem volt eredményes, akkor ne az egész irányvonalról mondjon le, hanem próbáljon más, más típusú terapeutát keresni.

A legfontosabb viszont, hogy lássa, mindez csak mankó, ha Ön nem akar (nem

tud) önmagán segíteni, akkor ezt más nem fogja tudni Ön helyett megtenni.

Kicsit tükröt tartok Ön elé, kérem ne sértődjön meg, de soraiból úgy érzem, szeretne ugyan eredményt elérni, de (már? ) nem sokat tesz érte.

Szeretne lefogyni és megváltozni, de ezt másoktól várja el, befeküdni szeretne valahová, ahol mások végzzék el a munkát Ön helyett. Érdemes persze kivizsgáltatni magát hormonális vonalon, lehet gondolkozni különféle, fogyást segítő műtétekben is, de a sült galamb nem repül be a szánkba, szembe kell nézni azzal, hogy az alapproblémája megoldása valószínűleg az Ön kezében van.

Nyilván Ön is tudja, hogy a unalom/bánatűző nassolás és az ehhez társuló mozgásszegény életmód megváltoztatása a kulcs. Ez egy önsorsrontó spirál, eszik, hízik, még rosszabbul érzi magát lelkileg is a bőrében, ezért bánatában még többet eszik, a kör zárul. Nos ebből kell kitörni.

Higyje el, aki elkezdett rendszeresen mozogni, sőt sportolni, kordában tudja valóban tartani a a táplálkozását, az nem hízik tovább, sőt elkezdi leadni a kilókat. Fogyni nem kúraszerűen kell, hanem életmódot kell váltani. Javaslom pl. valamilyen ételfutár cég kiszámolt kalóriájú diétájának a megpróbálását, és persze a nassolás megszüntetését. Úszással, adottságainak megfelelő edzéstervvel kezdjen el mozogni, és meglátja, ha az első két hetet átvészelte, az első részsikerek a megtépázott önbizalmának is jót fognak tenni!

Jó egészséget kívánva:

Dr. Dinya Zoltán

Kérdés: 2008. május 15., 09:08; Megválaszolva: 2011. július 28., 16:09
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Mi lehet velem
pszcihiátria intézet
Mi okozhatja?
Idegrendszer erősítés
Brintellix mellékhatás