Kóros játékszenvedély

Tisztelt Doktor Úr! Kolozsváron Erdélyben lakom.Utolsó reménnyel Önökhöz fordulok a következő problemával: Az unokám jó családból származik, jónevelést kapott, most 28 éves es kóros játékszenvedélyben szenved már régentől fogva. Kissebb nagyobb szünetekkel mindig játszott. Sokszor megígérte hogy meg fog állni de már nem bír. Az édespja sok pénzt elköltőtt vele hogy adosságait megadja, megmentse. Most az utolsó stádiumban van: mindenkitől pénzt kér kölcsön, mindenkit átver, a szüleit öngyilkossággal fenyegeti zsarolja, a pénzüket ellopja es eljátszodja, agressziv, nem törődik semmivel es senkivel csak azzal hogy szerezzen pénzt és játszodjon. Itt Kolozsváron már volt kétszer beutalva a korházba pszichológia osztályra de két -harom honapra ra miutan kiengették újra kezdte a jatékot. Olvastuk a neten, hogy a kóros játékszenvedélyt hipnózisos kezeléssel lehet gyógyítani Nagyon kérem Önöket adjanak tanácsot es válaszoljanak a következőkre: 1. Ezt a betegséget valóban lehet kezelni hipnózissal? 2. Magyarországon létezik-e korház, szanatorium vagy valamilyen intézet ahol az ilyen betegeket kezelik es hipnózist is alkalmaznak? Hol van? 3. Fel szeretnénk venni a kapcsolatot valakivel, orvossal aki segíteni tudna rajtunk. Kérem segitsenek ezekkel az informaciókkal. Köszönöm. Köszönöm, tisztelettel Imre László Kolozsvár.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a játékszenvedély témában

Tisztelt Kérdező!

Nem könnyű helyzetet vázolt fel soraiban, és bár nagyon szeretnék
segíteni, de félek, néhány sorban válaszolva egy ilyen régóta húzódó és
súlyos probléma nem lesz megoldható. Mint ilyen esetekben gyakran, az
információhiány most is nehezíti a véleményalkotást, ezt is figyelembevéve
fogalmazom meg néhány gondolatomat.

Véleményem: szerintem a játékszenvedély gyakran nem önálló betegség. Mint a
soraiból kiderül, az Önök esetében is jóval összetettebb a probléma, így
nem zárható ki, hogy az alapbetegség az unoka esetében (is)
személyiségzavar / pszichopátia, ami bizony nem is annyira betegség, hanem
egy kóros lelki alkat. Ezt támasztja alá a tünetek -Önt idézve -régtől
fennálló volta, a bűnözés felé hajló magatartásminták, a hosszú de
eredménytelen pszichiátriai kezelések, és nem utolsó sorban az
öngyilkossággal való fenyegetőzés, mely alapján pl: a borderline
személyiségzavar is egy felmerülő lehetőség. Sajnos a helyzet fordított
esetben is ugyanez, ha előbb volt a játékszenvedély, az évek során a
tüneteket olvasva valószínűleg komoly személyiségtorzulás társult hozzá,
így ma már a mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás dilemmával állunk szemben.

Az ilyen betegek társas kapcsolatai leépülnek, munkahelyüket gyakran
elvesztik, érdeklődésük beszűkül szenvedélyük tárgyára. A játékszenvedély
sok vonatkozásában hasonló az alkoholizmushoz vagy a
kábítószerhasználathoz, és számos kutató a genetikai hajlamosító tényezők
szerepét is felveti. A szenvedélybetegeknél gyakran tapasztalt probléma,
hogy hiányzik a betegségtudatuk, ami megnehezíti már magát az
orvoshozjutást is, a kezeléshez kellő kitartást pedig méginkább.

Sajnos a "jó családból" való származás és a "jó nevelés" önmagában nem véd
meg a bajtól. A "jó család" imidzse megnehezítheti a gyerek problémáival
való objektív szembenézést, és bár kívülről a családban minden szép és jó,
a valóságban egyre több probléma van a szőnyeg alá söpörve, elrejtve.

A probléma gyógyítása különféle pszichoterápiás technikákkal történhet,
ezek közül az egyik irányzat a hipnózis. Óvnám Önt, hogy a bulvármédiában
terjedő misztifikálás hatására valamilyen életmegjavító varázslatnak
gondolja a hipnózist! Hatásos, sok esetben nagyon hatásos a módszer, de
nem csodatétel.
Ha konkrét terápiás lehetőségek érdeklik, a Magyar Hipnózis Egyesület
elérhetősége: 1064 Budapest, Izabella u. 46. (posta: 1396 Budapest, Pf.
470)

Jó egészséget kívánva:

Dr. Dinya Zoltán

 

Kérdés: 2008. május 13., 22:53; Megválaszolva: 2011. július 28., 15:54
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Mi lehet velem
pszcihiátria intézet
Mi okozhatja?
Idegrendszer erősítés
Brintellix mellékhatás