Pajzsmirigy - pánik betegség

2000 óta vagyok pajzsmirigy beteg, előszőr hyperthireózissal kezeltek, rádió-jód kapszulát is kaptam, najd átestem a másik oldalra, és hypothyreózisos lettem. Azóta, sikerűlt a normál értékek közé szorítani, de azon belűl ingadozom. Jelenleg 125 mg Letroxot szedek. De a határok közti ingadozást igencsak megérzem. 2004- ben furcsa rosszúlléteim lettek, (pszychiátrián dolgozom) és egyik doktornőnknek elmeséltem, mire kérdések alapján megállapította, hogy pánik betegségem van, ami nálam inkább a hypochondriára korlátozódik. Akkor elkezdtem szedni Zoloftot, s két évig nem is voltak problémák, bár a rohamoktól való félelem megmaradt. Két évvel ezelőtt ismét előjöttek, akkor először Medozepam Q, majd azt abbahagytam, és egy éve napi 3 szor 0, 5 mg Xanaxot is szedek. Állapotom változó. Pszichológushoz is járok. Életvitelem normálisnak mondható, a jelenlegi körülményekhez képest. A munkámat teljes mértékben ellátom, viszont a betegségektől: hypertónia, és ennek következményei, a mai napig léteznek. Azt szeretném tudni, milyen összefüggésben van a két betegségem egymással, valaha is megszabadúlhatok-e a pánikbetegségemtől, s mennyi ideig szedhetem a gyógyszereket? Jelenleg kénytelen voltam Serliftre váltani, de mint minden más gyógyszernek, ennek is félek a mellékhatásától, hogy más mint a Zoloft. Nem szeretem a gyógyszereket, s algopirinen kívűl nem is szedek mást. 30 kilót hiztam, amikor hypothireózisos lettem, s ezt szépen tartom is. A fáradtság mennyire befolyásolja ezeket a betegségeket? Az időváltozások és a frontok megérzéseim szerint mostanában hatással vannak a tünetekre. Bár pánik - rohamom már nagyon rég nem volt, és és a pszichoterápia és autogén tréning segítségével a félelmeimet is jól kordáben tartom, de nagyon szertnék megszabadúlni, és a gyógyszereket is szertném abbahagyni. Mit tehetnék? Előre is köszönöm a segítséget.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza pajzsmirigy témában

Tisztelt Kérdező!

A pajzsmirigy bizonyos betegségei ("túlműködés") és szorongásos kórképek

között komoly összefüggés lehet, ez esetben a pszichés tünet megoldása a

belgyógyász eredményes munkáját is igényli. A fáradékonyság,

testsúlygyarapodás ugyancsak lehet pajzsmirigy eredetű, bár ez inkább

alulműködésre utal.

A Zoloft és a Serlift két azonos gyógyszer, egymás generikumai, más-más

néven, de pont ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák. Az eredeti amerikai

gyógyszer, a Zoloft tabletta támogatottsága a közelmúltban államilag

megszűnt.

A Medazepam és a Xanax szorongásoldók, ne kombinálja őket, mindkettőhöz

hozzá lehet szokni, jelenleg Xanax-ból elég sokat szed.

Véleményem szerint a gyógyszert tartósan panaszmentes állapotban hagyja

abba, a szedett dózis lassú és fokozatos csökkentésével. Soraiból azonban

úgy tűnik, nem teljesen tünetmentes, így egyelőre türelem, és rendszeres

konzultáció orvosaival, amit javasolni tudok. Gyógyszeres terápia idő

előtti elhagyása esetén komoly a visszaesés kockázata.

Jó egészséget kívánva:

Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

Kérdés: 2008. november 13., 23:15; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 13:16
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Lehetséges-e?
Tisztelt doktor nour. Felvetodott bennem az a kerdes, hogy lehet pajzsmirigyproblemam is van. 1 honapja voltam psichiaternel aki azt mondta, depresszios...
Prolaktin
Kedves Doktornő! Szíves segítségét szeretném kérni, mert ahogy most élek, az nem normális... A munkahelyem miatt szinte minden nap...
Rexetin álmosság
Gyogyszer mellekhatas
Ez is csak egy kényszergondolat?