Hogyan lehet leszokni az ujjszopásról?

Kedves Doktornő! Kislányom szinte pár hónapos kora óta szopja az ujját, sosem cumizott. Most 4 éves.Éjszaka is így alszik, és napközben is ez nyugtatja meg.Eddig sajnáltam, de mostmár szeretném leszoktatni. Mit tegyek? Vagy ne avatkozzak bele?, majd leszokik magától? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a újjszopás témában

Kedves Anyuka! Ne aggódjon! Szeretném megnyugtati, az ujjszopás nem okozhat semmilyen gondot. A kisbabára nyugtatóan hat, ösztönösen ezért szokik rá. Van akinek cumija, van akinek rongyocskája vagy alvómacija van.

A saját ujj ezeknél még "praktikusabb" is, hiszen nem vész el, nem esik le, szó szerint mindíg kéznél van. Nem deformálja a fogat sem hiszen alvás közben ritkán marad tartósan és szorosan a szájban. Sokkal könnyebben abba is hagyja majd (leszoktatás nélkül), mint ha valamilyen tárgyhoz ragaszkodna.

Este érdemes pl.mesével, diavetítéssel, ( lehetőleg ne tévézéssel)nyugodt, csendes beszélgetéssel elköszönni tőle.

Napközben, ha nagyon intenzív az ujjszopás, figyelemelterelésként egy-egy kedves szó vagy érintés, simogatás vagy új tevékenység kezdeményezése sokat segíthet . Soha ne szídja, soha ne szégyenítse meg emiatt!

Inkább azt kellene átgondolni, nincs-e valami, ami miatt szoronghat, esetleg félhet a kicsi? Amelynek esetleg tünete lehet az ujjszopás. Ez esetben az okokat kell megtalálni megérteni és megszüntetni, nem a nyugalmat adó "mentsvárat" megszüntetni.

Sok felszabadult örömöt kívánok a kislányához!

Kazimir Ágnes gyermekpszichológus

Kérdés: 2008. február 21., 23:39; Megválaszolva: 2011. július 27., 11:44
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Mi lehet velem
pszcihiátria intézet
Mi okozhatja?
Idegrendszer erősítés
Brintellix mellékhatás