Hogyan lehet leszokni az ujjszopásról?

Kedves Doktornő! Kislányom szinte pár hónapos kora óta szopja az ujját, sosem cumizott. Most 4 éves.Éjszaka is így alszik, és napközben is ez nyugtatja meg.Eddig sajnáltam, de mostmár szeretném leszoktatni. Mit tegyek? Vagy ne avatkozzak bele? , majd leszokik magától? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza ujjszopás témában

Kedves Anyuka! Ne aggódjon! Szeretném megnyugtati, az ujjszopás nem okozhat

semmilyen gondot. A kisbabára nyugtatóan hat, ösztönösen ezért szokik rá. Van

akinek cumija, van akinek rongyocskája vagy alvómacija van.

A saját ujj ezeknél még "praktikusabb" is, hiszen nem vész el, nem esik le,

szó szerint mindíg kéznél van. Nem deformálja a fogat sem hiszen alvás közben

ritkán marad tartósan és szorosan a szájban. Sokkal könnyebben abba is hagyja

majd (leszoktatás nélkül) , mint ha valamilyen tárgyhoz ragaszkodna.

Este érdemes pl. mesével, diavetítéssel, (lehetőleg ne tévézéssel) nyugodt,

csendes beszélgetéssel elköszönni tőle.

Napközben, ha nagyon intenzív az ujjszopás, figyelemelterelésként egy-egy kedves

szó vagy érintés, simogatás vagy új tevékenység kezdeményezése sokat segíthet

. Soha ne szídja, soha ne szégyenítse meg emiatt!

Inkább azt kellene átgondolni, nincs-e valami, ami miatt szoronghat, esetleg

félhet a kicsi? Amelynek esetleg tünete lehet az ujjszopás. Ez esetben az okokat

kell megtalálni megérteni és megszüntetni, nem a nyugalmat adó "mentsvárat"

megszüntetni.

Sok felszabadult örömöt kívánok a kislányához!

Kazimir Ágnes gyermekpszichológus

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2008. február 21., 23:39; Megválaszolva: 2011. július 27., 11:44
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
dudózásról
Tudnék az [email protected] címre választ kapni arra, h.az nagy gond-e, h.a húgocskám 7évesen leszokott a dudózásról, de 9évesen visszaszokott...
Ujjszopás
 Kedves Doktornő! Én már idősebb vagyok jóval mint 4-5 éves, de sajnos még mindig szopom az ujjam. Sajnos abban még a fogszabályzó se...
15 éves gyermek idegrohamjai
Rexetin emelés
Frontin elhagyása