Hirdetés
      • Szorong a lányom

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktor nő. Van egy 6 éves lányom aki 3 éve az anyukájával él külön tőlem.Minden hétvégét velem tölt el ami sok sok közös játszással foglalkozással telik el,egy szóval jól érezzük magunkat.Majd jön a vasárnap és viszem vissza az anyukájának.Szerencsére az anyukájával teljesen jó a viszonyunk csak ö nem figyel oda az olyan dolgokra amikre szerintem oda kéne figyelni hogy egy egészséges felnöt váljon a leányunkból.Persze ez nem tudatos nála. A lényeg az hogy amikor vissza viszem a lányomat akkor nagyon szomorú és nagyon hiányzom neki,majd a hét közepe felé már jól érzi magát otthon bár akkor is sokat emleget.Amikor viszont el hozom mindig fel teszi a kérdést hogy miért érzi magát ilyen furán amikor jövök érte pedig eddig akarta hogy jöjjek.Nagyon nehéz erre jól válaszolni és igazából csak annyit tudok mondani hogy azért mert tudod hogy vasárnap újra el válunk és mert meg szoktad az itthoni környezetet.Kétségbe vagyok esve és nem tudom mivel lehetne enyhíteni a szorongást a gyermekbe,én úgy vélem mindent meg teszek és ezt vissza is jelzi azzal hogy nagyon érzem rajta a szeretetét ami szinte már szerelem a részéről.Mivel oldhatnám még vagy mit mondjak az anyjának?Egy felnöt embert nem tudok meg változtatni.Válaszát köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

        Kedves apuka!

        Nem tudom, milyen kérdésekre nem figyel oda eléggé  kisgyermekük anyukája. Az jó viszont, hogy a kapcsolatuk jó, mert így meg tudják beszélni a gyermeknevelésben felmerülő kérdéseket. Köztük azt, hogy jó-e az, hogy minden héten hétvégén ön van együtt a gyerekkel. Lehet, hogy jobb lenne, ha néha hétköznap is elmenne érte pl. oviba, reggel vagy este, részt venne a hétköznapjaiban is néha, és néhány hétvégét viszont a gyerek az anyukájával is tölthetne. Talán akkor nem lenne ilyen nehéz neki az átállás egyik szülőről a másikra, egyik otthonból a másikba.

        Kérem, gondolja el, beleélve magát a kicsi kelyzetébe, ha önnek alakulna így az élete, hogy egyszer csak azt mondanák, hogy hétvégéig itt és eddig, aztán pedig hétvégén másutt és mással kell élnie. Közben ön addig nagyon jól és biztonságosan érezte magát azokkal, akik szétköltöztek, és ön nem tehet ellene semmit...

        Nehéz egy kicsinek ezt megérteni, elfogadni. Vagyis azt, hogy azok, akiket ő szeret, mért nincsenek együtt. A kis 6 éves szorongásainak hátterében is ez lehet. Mire megszokta, hogy anyukájával van, addigra mehet az apukájához. És nem érti, mért van ez így.

        Nem tudom, mennyire beszélték meg vele a válás okát és ezt sem, hogy ő ezt mennyire értette meg és fogadta el. Ez is elbizonytalaníthatja.

        Kérem, mindezeket gondolja végig!

        Üdvözlettel:
        Kazimir Ágnes gyermekpszichológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-10-19 22:28:56; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 07:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: