A kislányom tépkedi a haját

T. Uram/Asszonyom! 20 hónapos kislányomnál kb. 2 hete feltűnő a hajának csavargatása, tépdesése. Teljesen csecsemőkorától szopja az ujját, de mostanában a haját is csavargatja hozzá. Többször előfordult, hogy úgy összegubancolta, hogy nem tudtam kibontani és a végét le kellett vágnom kisollóval. Az Interneten találtam egy hasonló betegséget (? ) "Trichotillomania", lehet hogy a kislányom is ebben "szenved"?! Vagy tényleg csak egy rossz szokás?! A haja elég vékonyka, gyenge szerkezetű, ha levágatnánk annyira, hogy ne tudja tekergetni (így talán erősödne is tőle) , megoldást jelenthet arra, hogy leszokjon róla? Üdvözlettel: Monika

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza hajtépés témában

Kedves Anyuka!

A kislánya haját semmiképpen ne vágassa le, legalábbis emiatt ne, legfeljebb ha azért tenné, és a kislányával ebben megegyezve, mert szeretnének kipróbálni egy divatos, rövidebb frizurát. A hajcsavargatás a kicsiknél nyugtatóként hat, olyasmi, mint a cumizás, vagy más tárgy vagy bármi fogdosása, nyomkodása, gyürködése, simogatása, szopogatása, ami számukra kellemes és megnyugtató érzést kölcsönöz.

A trichotillománia nem ez, ott kitépik, és/vagy megeszik, lenyelik, rágják a szőrzetet.

A hajcsavargatás: jelzésértékű inkább. Fontos megfigyelni, mikor csinálja, így kiderül, hogy unalomból, vagy elalváskor nyugtatóként, elringatóként, vagy szorongásból, feszültségcsökkentésként csinálja.

A kiváltó okra érdemes odafigyelni, mert inkább azt kell megoldani, nem a tünetet (a hajcsavargatást, jelen esetben) elvenni tőle.

Egyébként, harmónikus, teljesen normálisan fejlődő gyerekek között is gyakori ez a tünet, mert a puha haj érintése kellemes, megnyugtató, elandalító. Aztán, ha majd rálel más, kellemes tárgyra, dologra, tevékenységre, puha rongyocska, puha, selymes plüssállatka, stb) , de enélkül is, önmagától is elhagyhatja ezt a tünetet.

Tiltani ezt nem szabad, végülis a haja az övé...

Ha gubancos, mókázva is meg lehet oldani a helyzetet. Saját szorongását ne vigye bele a helyzetbe. Gyakran ez a legnagyobb hiba, amit önkéntelenül is elkövetünk, szülőként.

Üdvözlettel:

Kazimir Ágnes gyermekpszichológus

Kérdés: 2008. október 13., 13:55; Megválaszolva: 2011. augusztus 10., 17:48
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Immovane elhagyása
Tisztelt Doktornő! Édesanyám, 85 éves, és egész életében alvásproblémái voltak, ezért altatót szedett. Csak azzal tud elaludni. Kb 15 éve a...
Reggeli rosszullét
Tisztelt Doktornő! Olyan problémám van, hogy már hosszú ideje reggel nagyon nehezen kelek, remegek, émelygek, hasmenésem van, iszonyatosan izzad a...
15 éves gyermek idegrohamjai
Rexetin emelés
Frontin elhagyása