• A kislányom tépkedi a haját

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        T. Uram/Asszonyom! 20 hónapos kislányomnál kb. 2 hete feltűnő a hajának csavargatása, tépdesése. Teljesen csecsemőkorától szopja az ujját, de mostanában a haját is csavargatja hozzá. Többször előfordult, hogy úgy összegubancolta, hogy nem tudtam kibontani és a végét le kellett vágnom kisollóval. Az Interneten találtam egy hasonló betegséget(? ) "Trichotillomania", lehet hogy a kislányom is ebben "szenved"?! Vagy tényleg csak egy rossz szokás?! A haja elég vékonyka, gyenge szerkezetű, ha levágatnánk annyira, hogy ne tudja tekergetni(így talán erősödne is tőle), megoldást jelenthet arra, hogy leszokjon róla? Üdvözlettel: Monika

        WEBBeteg szakértő válasza a hajtépés témában

        Kedves Anyuka!

        A kislánya haját semmiképpen ne vágassa le, legalábbis emiatt ne, legfeljebb ha azért tenné, és a kislányával ebben megegyezve, mert szeretnének kipróbálni egy divatos, rövidebb frizurát. A hajcsavargatás a kicsiknél nyugtatóként hat, olyasmi, mint a cumizás, vagy más tárgy vagy bármi fogdosása, nyomkodása, gyürködése, simogatása, szopogatása, ami számukra kellemes és megnyugtató érzést kölcsönöz.

        A trichotillománia nem ez, ott kitépik, és/vagy megeszik, lenyelik, rágják a szőrzetet.
        A hajcsavargatás: jelzésértékű inkább. Fontos megfigyelni, mikor csinálja, így kiderül, hogy unalomból, vagy elalváskor nyugtatóként, elringatóként, vagy szorongásból, feszültségcsökkentésként csinálja.

        A kiváltó okra érdemes odafigyelni, mert inkább azt kell megoldani, nem a tünetet ( a hajcsavargatást, jelen esetben) elvenni tőle.
        Egyébként, harmónikus, teljesen normálisan fejlődő gyerekek között is gyakori ez a tünet, mert a puha haj érintése kellemes, megnyugtató, elandalító. Aztán, ha majd rálel más, kellemes tárgyra, dologra, tevékenységre, puha rongyocska, puha, selymes plüssállatka, stb), de enélkül is, önmagától is elhagyhatja ezt a tünetet.
        Tiltani ezt nem szabad, végülis a haja az övé...
        Ha gubancos, mókázva is meg lehet oldani a helyzetet. Saját szorongását ne vigye bele a helyzetbe. Gyakran ez a legnagyobb hiba, amit önkéntelenül is elkövetünk, szülőként.

        Üdvözlettel:
        Kazimir Ágnes  gyermekpszichológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-13 13:55:46; Megválaszolva: 2011. augusztus 10., 17:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: