Újabb gyermekvállalás

Depresszióval indult el a kezelésem ami végül kórházba jutással végződött, ott hebefréniával kezeltek. Risperdalt szedtem amit lecsökkentettek napi 2 mg-ra. Ezzel lettem terhes és minden rendben volt, egészséges kisfiam született 2007.04.19-én. Viszont 2007.05.01-én ujból kórházba kerültem. Gondolkodásom tempója felgyorsult. A korházba megduplázták a risperdalt, ez nem hozott eredményt két hétig félrekezeltek, aztán egy másik orvoshoz kerültem és tegretolt, zopigent, rivotrilt, seroquelt kaptam. Mostanra ott tartunk hogy már csak seroquelt és tegretolt kapok, reggel 200 mg serouelt és 200 mg tegretolt, este 400-400 mg teg. és seroquelt. Most jól érzem magam, érzelmileg is megerősödtem, megvédem magam és a családom ebben a nehéz világban. Szeretnénk még egy gyermeket, de félünk attól hogy esetleg ujabb beteg leszek, mert a férjemnek azt mondták a korházba, hogy ha nem lettem volna beteg akkor is kijött volna ez a diagnózis: Szkizoaffektív zavar mániás tipusa. A pszichiáterem azt mondja hogy vállalhatnánk gyereket hisz a fiam is egészségesen született, de genetikus véleményét kérjük ki. Szeretnék választ kapni hogy javasolják e az ujabb szülést. Ez a sok mennyiségű gyógyszer okozhat e kárt egy ujabb gyermekben?

WEBBeteg szakértő válasza gyermekvállalás témában

Tisztelt Kérdező!

Bizony a schizoaffectiv zavar helyénvaló diagnózis lehet. Indult a

betegség hangulati, depressziós tünetekkel, majd ehhez skizoid jegyek

csatlakoztak (ekkor írták le a hebefréniát) , majd jött egy mániás epizód,

és ezzel össze is állt a kép sajnos. Félrekezelésről nincs szó, a tünetei

stádiumainak megfelelően kezelték Önt mindig, de csak mostanra mutatta meg

betegsége a teljes arcát.

A Risperdal és a Seroquel bár nem azonos vegyület, de azonos csoportba

tartoznak. Van akinek az egyik, van akinek a másik válik be, sőt több

gyógyszer is tartozik még ide, és látatlanban nem lehet megjósolni, hogy

kinek melyik lesz a legjobb. Pszichés problémákat laborvizsgálat, röntgen,

CT sajnos többnyire nem segít leírni. Önnél megtalálták végül a jelenleg

helyes kombinációt a Seroquel-Tegretol párosban, és ez a lényeg.

A Tegretol egy hangulatstabilizáló, mánia elleni szer, a Seroquel

antipszichoticum, ami ugyancsak mániás (felgyorsult) tünetek elleni

hatással is bír. A Zopigen egy relatíve enyhe altató, a Rivotril egy

gyakori szorongásoldó, utóbbi szedésével vigyázzon, hozzászokhat a

szervezete, ne lépje túl az orvosa által előírt adagot!

Sajnos a betegséget ezek nem gyógyítják meg, hanem csak szintentartják, és

jöhet olyan változás, fordulat az életében, ami mellett a gyógyszerek

ellenére is visszaesik, sőt akár gyógyszert is kell váltani. Ez nem az

orvosa vagy a gyógyszer hibája, hanem a betegségével járó sajnálatos tény.

Az újabb gyerekvállalás fokozott figyelmet érdemel. A Tegretol kiváló

gyógyszer, de ennek különösen vannak kockázatai, jó lenne, ha egy újabb

terhességnek Tegretol nélkül tudna nekifutni, sőt még jobb lenne, egy

tartósan tünetementes időszak, ahol akár gyógyszermentes is tudna lenni. A

gyermek számára minden gyógyszer kockázat, leginkább a terhesség első

trimeszterében, ami alatt a baba szerveinek kialakulása történik. A

szkizoid kórképeknek vannak öröklődő komponensei, így a látszólag

egészséges csecsemők is válhatnak később problémás felnőtté, megjegyzem,

ebben a család, nevelés szerepe is számít. Egy labilis anya mellett egy

egészséges gyerek is tud labilissá torzulni, így ismét azt mondom, jó

időzítés és felelősségvállalás egy terhesség.

Újabb szülésről nem akarom lebeszélni, de pszichiáterével, nőgyógyásszal,

gyógyszerekhez értő genetikussal alaposan tervezzék meg az időpontot. És

sajnos arra is fel kell készülnie, hogy a szülés után a gyors hormonális

változások miatt az Ön pszichés betegsége fellángolhat (nem

törvényszerűen, de sajnos kockázat) , ami miatt kórházi visszafekvés,

emeltebb gyógyszerszedés, és utóbbi miatt a szoptatástól való eltiltás

lehet a következmény.

Összességében ne essen kétségbe, lehet Önnek gyereke, de nagyon

megfontoltnak és türelmesnek kell lennie!

Jó egészséget és boldog kisbabát kívánva:

Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

Kérdés: 2008. október 11., 15:14; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 20:17
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Lelki gondok
Tisztelt Doktorúr/nő! Óriási problémával fordulok önhöz egy 3éves kislány édesanyja vagyok! A gyermek édesapjával nem élünk együtt de nagyon...
Bipoláris zavar öröklése
21 éves nő vagyok a párom 9 évvel idősebb, kb. 5 éve bipoláris zavar, mániás epizód-ot állapítottak meg nála az orvosok. Gyógyszer szedés...
Együttélés egy kényszerbeteggel
Tisztelt Doktornő! Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz. A párom kényszerbetegségben szenved, ezt pszichiáter diagnosztizálta nála kb. 10 évvel...
Szkizofrénia
Melyik antipszichotikum lenne a...
Allandoan fennallo deperszonalizaciora (4 honapja) probaltam ripedont, amitol fel szemtol (0,5mg) parkinsonom lett. Utana olanzapint amitol fel szemtol (2,5...