Nem tudom mi lehet a bajom?

Kedves Doktorno! En Irorszagbol irok 25 eves vagyok kint dolgozom 1 eve mint felszolgalo.Eleg stresszes a munkam. Multhet Penteken tortent viszont velem egy eleg furcsa dolod dolgoztam mint maskor es egyszercsak befulladtam es erosen suru valadek jott fol es nem kaptam levegot azota a nyelvem szelen feher csikok vannak amik azota sem multak el. Amit tudni kell rolam Magasverrnyomasban szenvedek szedek ra gyogyszert mindennap 1 eve mar ennek es emellett panikrohamok is gyotornek multhet pentek ota naponta elotte viszont 1 evben egyszer tort ram.Voltam orvosnal idekint es az egyik azt mondta allergia kaptam amoxil 250mg antibiotikumot Zirtek gyogyszert es a nyelvemre kremet amitol semmilyen valtozas nem lett a nyelvemen maradtak a feher csikok es tovabbra is ugy erzem mintha a torkomat valaki szoritana.Sok folyadekot iszom kerulom a kavet es a cigit.Nem tudom mit tegyek.Hazautazzak kivizsgalasra? Varom mielobbi valaszat. Tisztelettel: Kallai Zsoka

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza allergia témában

Tisztelt Kérdező!

A pszichés eredetű rosszullétek közös vonása, hogy kevés kézzelfogható jellel járnak. Zsibbadás, félelem, görcsös érzés, szívdobogásérzés, hasi fájdalom érzése, stb, azaz olyan dolgokból amiket szorongásos tünetek elő idézni.

A fulladásérzés és a légszomj is lehetne ilyen, de a fulladás során feljövő sűrű váladék más megvilágításba helyezheti a kérdést, így egy pulmonológiai-allergológiai vizsgálat indokolt lehet, mielőtt pszichés síkra terelődne a kérdés.

Írásában szerepel, hogy allergia gyanújával már gyógyszert is írtak fel Önnek, sajnos nagyon sok és egyre több fiatal életét keseríti meg az allergia, és ez önmagában is okozhat súlyos esetben fulladásos rohamot.

Sajnos az allergia nem egy fix állapot, folyamatos változásban van, sőt egyre több célpontja lesz idővel az immunrendszernek, végül akár asthmás betegséggé is alakulhat, tehát nem szabad a megfelelő kezelést elhanyagolni! Az allergiás betegségek "szépsége", hogy pszichés tényezők sokat tudnak rontani vagy javítani rajta, és itt jön képbe az, hogy Ön jelenleg stresszes életet él egy idegen országban, ami önmagában is jelent bizonyos fokú stresszt.

Mit javaslok? Soraiból úgy tűnik, Ön most erősen szorong, és szerintem kissé talán hajlamos a hipochondriára is, tehát nagyon figyeljen arra, hogy a problémái testi, tényleges részét rossz pszichés hozzáállással ne rontsa tovább! Próbáljon meg ne folyamatosan a betegségére, tüneteire koncentrálni, lazítson, pihenjen a jelenleginél többet.

Ha allergia gyanúja már felmerült, akkor megfelelő kivizsgálással azt is ki kellene deríteni, hogy mire allergiás (nem elég látatlanban Zyrtec-et felírni! ) , és ha ez már ismert, akkor végig lehet gondolni, hogyan csökkenthető az ezzel való találkozás.

A vérnyomására ugyancsak figyeljen, a szorongás befolyásolhatja a vérnyomást, a vérnyomás a szorongást, és mindkettő a fulladást, kis túlzással minden összefügg mindennel.

Mindezen dolgok miatt azt ajánlom, mielőtt nagyon belebonyolódik önmaga elemzésébe, kint vagy idehaza, de vizsgáltassa ki magát alaposan. És egy érdekes dolog feltűnik most, hogy újra olvasom a sorait. 1 éve van kint, és magasvérnyomása is 1 éve van? Esetleg a pánik tünetek és ez az allergia felerősödése is az elmúlt 1 év "termése"? Nem lehetséges, hogy Ön nem érzi igazán jól magát odakint és tényleg sok a stressz...? Érdemes lenne egy időre hazajönni a családjához, barátaihoz pihenni.

Jó egészséget kívánva:

Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

Kérdés: 2008. szeptember 12., 10:02; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 12:05
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
15 éves gyermek idegrohamjai
Rexetin emelés
Frontin elhagyása
Rexetin álmosság
Gyogyszer mellekhatas