• Miért pirulok el folyton?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Nekem a pirulással vannak gondjaim. 27 éves vagyok. Azt hittem, hogy majd elmúlik, de sajnos nem. Borzasztó, hogy nem merek kiállni a saját igazamért, mert rögtön olyan vagyok, mint a rák. Társaságban nem merek megszólalni, mert ha rám figyelnek rögtön vörös leszek. Ez rettenetesen zavar a mindennapokban. Azt szeretném megkérdezni, hogy erre van e valamilyen gyógymód, vagy műtét. Csak azt ne mondja, hogy ne foglalkozzak vele, mert az nem megy.

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

        A pirulás hátterében általában önbizalomhiány, önértékelési zavar áll. Különösen olyan helyzetekben szokott jelentkezni, amikor az illető attól szorong, attól fél, hogy biztosan nem elég jó, amit csinál, nem elég szép, nem elég csinos, nem elég okos, stb. Fél, hogy nem felel meg az elvárásoknak. Szinte mindenkinek meg szeretne felelni, ami természetesen lehetetlen.

        Az esetleges önértékelési zavar, önbizalom hiány és a megfelelési kényszer lehetséges okait kellene átgondolni, amelyek általában a kisgyermekkorben keresendőek.

        A fentiekből következik, hogy a pirulás, mint tünet nem igényel semmilyen sebészeti beavatkozást.

        Ha egyedül nem megy, pszichológus  segíthet a kiváltó okok átgondolásában, a tünet megszüntetésében..

        Kazimir Ágnes  pszichoterapeuta


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-09 21:40:33; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 10:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: