Mi a teendő, ha egy beteg nem érzi magát betegnek, hogyan kezeltethető?

Tisztelt Doktornő! A tanácsát szeretném kérni. Adott egy 42 éves felnőtt férfi, aki korábban drog-, majd gyógyszerfüggőségben szenvedett. Ezektől a függőségektől már megszabadult (alváshoz még nyugtatót szed) , viszont a különböző szerek rányomták bélyegüket az életére. Egyedül él, nagyrészt ellátja magát, de rendszeresen magában beszél, sokszor ordít, káromkodik (ezeket sem feltételnül más ember irányába teszi, inkább magában) , ilyenkor nem lehet vele racionálisan beszélni (és helyszíntől függetlenül bárhol előfordul) . Az állapota szemmel láthatóan romlik az idő múlásával. Lakásban él, a lakóközösség egyre nehezebben tolerálja. Ő úgy gondja, hogy a világon semmi baja, eljár egy pszichiáterhez gyógyszert feliratni bizonyos időközönként, felé is azt kommunikálja, hogy jól van. Mit lehet tenni a kezeltetése érdekében akkor, ha ő erre magától nem hajlandó? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pálvölgyi Rita válasza indulati robbanások témában

Tisztelt Kérdező,

Felnőtt paciens esetén leginkább a meggyőzés használhat. Jóbarát, rokon, ismerős próbálhatja meggyőzni őt, hogy még sincs minden rendben, és ezt jelezni kéne a pszichiátere felé.

Ezen túl már csak a rendészeti intézkedések jöhetnek. A szomszédok bejelentése, rendőrök értesítése, stb.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2020. augusztus 13., 15:02; Megválaszolva: 2020. augusztus 14., 22:23
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Indulatkezelés
Rexetin álmosság
Gyogyszer mellekhatas
Ez is csak egy kényszergondolat?