hiperaktív?

Tisztelt Doktornő! Kisfiammal 23 hónapos kora óta TSMT (tervezett szenzomotoros tréning) tornára jártunk hiperaktivitás gyanúja miatt. Azóta sokkal nyugodtabb, képes egy helyben ülni huzamosabb ideig is, de a legnagyobb problémánk az, hogy elindulása óta (13 hó) futva közlekedik a lakásban, udvaron, mindenhol. Hiába figyelmeztetjük, 2-3 lépés után újra szalad. Rövid, 2-3 m-es távokat is futva tesz meg. Nagyon gyorsan szalad és ha el is esik, nem nyújtja előre a kezeit, hanem a mellkasához húzza, amin a földre érkezve átbillen, fejét megütve.Képtelen lassan menni. Csak akkor, ha fogja a kezemet. Idegrendszeri probléma, idegrendszeri éretlenség vagy mi okozhatja ezt? Jártunk már neurológusnál, fejlesztőpedagógusnál, gyógytornásznál, de senki nem tud segíteni. Hogyan lehetne őt lelassítani (gyógyszer nélkül)? Valamint miért nem nyújtja előre eséskor kezeit? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Orsolya

Dr. Kerekes Éva válasza hyperaktivitás témában

Tisztelt Érdeklődő!

Gyermekneurológusként én csak a szervi, agyi eredetű magatartászavarokat ismerem, ezeket nem lehet gyógyszer nélkül "lelassítani". Amennyire tudom, a gyermekpszichiátriai kompetenciát képez hyperktivitást sem.

Hogy miért nem nyújtja előre eséskor a kezét, ezt sem lehet látatlanban megválaszolni. Azt, hogy van-e mögötte agyi rendellenesség, valószínűleg a gyermeket vizsgáló neurológus meg tudta Önöknek válaszolni, de a hyperaktivitást tudomásom szerint nem lehet gyógyszer nélkül "lelassítani", azaz ebben szerintem nem tudnak segíteni.

Kérdés: 2016. január 30., 19:43; Megválaszolva: 2016. január 31., 16:33
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Gyomorbántalmak, szorongás
Testre kiható pszichés panaszok
skizofren vagyok?!
Antidepresszáns elhagyása
Hipnózis dadogás ellen