Nem eszik szinte semmit a fiam

Üdvözlöm! Nekem egy olyan problémám van, hogy a fiam 11 éves és körübelül 2 éves kora óta nem eszik meg szinte semmit. Amit megeszik az a leszűrt húsleves csak tésztával, gyümölcsleves leve átszűrve, fasírt csak frissen körbeharapdálva.bundáskenyér felkockázva, kenyér, orsi virsli aminek a nemlétező bőrét is le kell húzni és felvágni, és az alma felszeletelve.Édességből: gabonapelyhek néha kis tejjel de inkább magába, túrótudi, tejszelet, sportszelet, kinderbueno.Ha valami már nem kell neki akkor öklendezik és kiköpi az utolsó falatot.Ha nagy nehezen sikerül megkérnem hogy kostóljon meg valami újjat és megteszi akkor is az a szó hagyja el a száját hogy fura vagy nem rossz.Pedig még azt is szoktam mondani neki hogy persze mert ez neki egy új íz és hozzá kell szoknia, de akkor sem eszik többet még olyat sem ami szerinte nem rossz. Amikor valami újjat megkostól mindig megdicsérem milyen ügyes.Nagyon sokáig jártunk gasztroenterológiára de ott csak annyit mondtak nincs szervi baja.4 napig egy nagyobb kivizsgálásra is befeküdt egy kórházba és ott is ugyanazt mondták mint a gasztróenterológián. Az nem tudom hogy segít e önnek hogy hiperaktív de nagyon jó tanuló és sokkal gyorsabb a társainál mindenbenElőre is nagyon szépen köszönjük a segítségét!

Szigeti Ildikó válasza evészavar témában

Kedves Kérdező!

A levelében leírtak alapján nehéz egyértelműen kijelenteni, hogy a fia egyszerűen csak válogatós (mert kissé el lett kényeztetve) , vagy más áll a furcsa viselkedésének a hátterében. Meglehet, hogy így van, amin – az Ön által is leírt, türelmes trükkökkel – érdemes változtatni. Sajnos azonban – és nem szeretném alaptalanul ijesztgetni – az ételek közötti válogatás, és a beszűkült táplálkozási szokások, az új ízek radikális visszautasítása, és a megszokott ételek azonos elkészítéséhez való erős ragaszkodás sok esetben az első jele lehet az autisztikus személyiségnek.

Az, hogy az iskolában jó a teljesítménye, bíztató jel mindenképpen!

A leveléből nem derül ki, hogy az elmúlt 9 évben (amióta ez a furcsa táplálkozási sajátosságára felfigyeltek) tapasztaltak-e a gyereknél más, furcsának tűnő reakciókat, viselkedést. Amennyiben a fia társas kapcsolatai tekintetében nem észleltek problémákat, vagyis szívesen játszott/játszik más gyerekekkel, könnyen barátkozik és őt is kedvelik a többiek, netán a családban lévő többi gyerekkel jó a kapcsolata, akkor nagy eséllyel kizárható az autizmus bármilyen formája. Ez esetben tanácsos lehet allergológus szakorvos véleményét is kikérni, mert elképzelhető, hogy a fia válogatósságának a hátterében ételallergia áll.

Ha azonban az allergológus nem talál érzékenységre utaló jelet, és az extrém válogatás mellett a kommunikációval is gondok vannak, azt tanácsolom, minél hamarabb keressenek fel egy gyermekpszichológust, aki megfelelő, úgynevezett differenciál-diagnosztikai módszerekkel viszonylag egyszerűen és gyorsan megmondhatja, hogy lehet-e okuk aggodalomra, vagy nem.

Remélem, mihamarabb megnyugodhatnak!

Üdvözlettel,

Szigeti Ildikó

Családi tanácsadó pszichológus, mediátor

Időpont egyeztetés: 06-20-411-79-04

 Szigeti Ildikó
Szigeti Ildikó krízistanácsadó szakpszichológus
Kérdés: 2013. december 25., 21:18 ;Megválaszolva: 2014. január 07., 13:27
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Kamaszkori evészavar, hánytatás
Tisztelt Doktor nő/úr! Van nekem egy 16 éves lányom, aki január óta hánytatja magát, mert kövérnek érzi magát. Most, hogy ez kiderült...
kényszeres evés
Tisztelt Doktornő! Az életvitelem olyan volt, hogy már fiatalon is este volt a főétkezés. Ma már nem indokolt, és mégis este eszek. Viszont hosszú...
anorexia, mi a teendő?
Tisztelt Doktornő/Úr! A húgom miatt írok, aki 17 éves. Egy éve fogyókúrába kezdett, ami már teljesen elfajult. Egy éve még egy csinos...
Anorexia/Bulimia
Tisztel Doktor úr! Külföldön dolgozom egészen karácsonyig és a közel egy éve fenn álló táplálkozási zavaraim drasztikusan romlottak. Nagyon...
evés függőség
Tisztelt Doktornő/ Doktorúr! Tudom, hogy orvosi diagnosztika nélkül nem biztos, mégis úgy gondolom, hogy evés függőségem van. 169 cm és 74 kg...