Szülés utáni ingerlékenység.

Lányom 6 hete szült. Szülés után senki nem kérdezhetett tőle semmit, mert minden kérdést támadásnak vett. PL: Van-e elég tej? " Senkinek semmi köze hozzá az az ő magánügye"Semmi tanácsot nem fogad el, már nem is merek hozzá szólalni, mert ellenségnek néz. Szülés előtt nagyon jó anya és lánya kapcsolat volt köztünk. Kislányt szépen gondozza, és végtelen türelemmel. Csak a külvilág női tagjait nézi ellenségnek. Sokat sírok, mert nem tudok mit kezdeni a helyzettel. Ő azt mondja én vagyok érzékeny, Telefonon sem merem felhívni, hogy-hogy van a kicsi. Mert azt is sértésnek veszi. Most úgy viselkedik, mint mikor kamasz volt. Bár mit mondhattam, az csak rossz lehet. Ezt valami hormon okozhatja? Meddig tart ez? Amit furcsának találok, hogy amikor a kicsi felsír, és feszeng, utána pukizik. Mondom, hogy a picinek fáj a hasa. Az nem igaz, csak azért sír mert nem jó fogom. Vagy kérdezik tőle. Jó baba-e? "Nagyon jó baba, " Egész nap 3 óránál nem alszik többet. Mikkor fel van mindig az anya ölébe van, és ringatni kell. Tudom minden anyának az ő gyermeke a legjobb. De nem szólok, csak hallgatok.

Legfrissebb cikkek a témában

Kovács Piroska válasza ingerlékenység témában

Kedves Nagymama!

A szülés megindításáért, lefolyásáért és az azt követő változásokért (tejelváltozás, méh összehúzódása stb.) hormonális folyamatok felelősek. Tehát amit lányánál tapasztal, az a szervezetében lejátszódó biológiai "robbanással" magyarázható - legalábbis részben. Másrészt a viselkedésében olyan regresszív állapotot ír le, amit már kamaszkorában átéltek egyszer. Leveléből az látszik, hogy bár jónak gondolta lányával a kapcsolatukat, azonban az mégsem ért be a harmonikus felnőtt-felnőtt szintre. Az új helyzethez nem tud hogyan adaptálódni a lánya, ezért elővételezi a már kamaszként megismertet: úgy tudja önállóságát érvényre juttatni, ha a felnőttet (a szülőt) ellöki magától, erővel ”leválasztja”, eltávolítja. Remélhető, hogy mindez csak átmeneti állapot és a hormonháztartás rendeződésével minden helyreáll – bár valószínű, hogy a kapcsolati hálójukon lesz mit finomítani... Azonban, ha a kimerülés vagy depresszió jeleit tapasztalnák a kismamán, feltétlenül juttassák el szakemberhez, mert egyéb pszichés megsegítésre is szüksége lehet.

Üdvözlettel:

Kovács Piroska pszichológus

Kérdés: 2013. január 29., 17:32; Megválaszolva: 2013. január 31., 15:35
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Meddig szedhetem a Xanaxot?
Tisztelt Dr. Nő! 1 éve napi rendszerességgel fogyasztok marihuannát. Kis mennyiségben 3x2 slukkot. De sajnos napi rendszerben szívom. Így ha nem...
Erdeklodom
Kedves doktor ur! Mostanaban szetszort, faratt, es ingerlekeny vagyok! ugy erzem mintha ossze eskudott volna ellenem a vilag! Eleg zavaro. Az ingerlekenyseg...
Mit tegyek?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Problémám saját magammal kapcsolatos, meg nem is, Van egy gyönyörű, értelmes 4 éves kislányom, akit imádok és soha nem...
Ez is csak egy kényszergondolat?