• Autizmus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kisfiamnak 3 évesen jobb oldali középfülgyulladása volt. Addig szépen beszélt és fejlődött, de a betegsége óta nem beszél. Nem emlékszem, hogy nagyobb lelki trauma érte volna. Több orvosnál is voltunk, és megállapították, hogy autista. Azóta fejlesztő foglalkozásokra járunk, de nem nyugodtam bele. Hogy lehetséges ez? Mik azok a jelek, amik arra utalnak egy három éves, korábban szépen fejlődő gyereknél, hogy autista lett? Kérem adjanak tanácsot. Klára

        WEBBeteg szakértő válasza a autizmus témában

        Kedves anyuka!
        Azt nem írta, hogy most mennyi idõs a kicsi és azt sem, hogy amellett, hogy nem beszél van-e még más tünete is, amely eltér a korának megfelelõ viselkedéstõl, fejlettségtõl? Az is lényeges, hogy betegsége elõtt beszélt-e, gõgicsélt-e, normálisan fejlõdött-e. Ezek nagyon fontos adatok lennének.
        Az, hogy nem beszél, önmagában nem igazolja az autizmus egyértelmû diagnózisát.
        A tünet hátterében lehet pl. megkésett beszédfejlõdés vagy mutizmus - pszichés eredetû némaság", egyebek mellett.
        Az autizmushoz többek közt magatartásban, fejlõdésben, emberi/szociális kontaktusban megfigyelhetõ különös, átlagtól eltérõ tünetek társulhatnak.
        Fontos lenne azt is tudni, hogy amellett, hogy nem beszél, egyéb területen mennyire teljesít, mennyire teremthetõ vele kontaktus,és az különös-e  hogyan fejezi ki kéréseit, érzelmeit, tud-e aludni, barátkozik-e, játszik-e, ha igen mivel, kivel stb.
        Gyógypedagógusi és/vagy pszichológiai vizsgálat segíthet a diagnózis pontos felállításában.
        Csak egyértelmûen  bizonyított dignózis után szabad egy gyereket autistának nevezni !
         
        Kazimir Ágnes, gyermekpszichológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-04-03 17:53:50; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés