Szívbetegségem lehet?

Tisztelt Doktor! A következő tüneteim okához szeretnék közelebb kerülni: 12 éves koromban egy stresszes helyzetben hirtelen fulladást, mellkasi nyomást, éreztem, kivert a víz. A következő ilyen eset ha jól emlékszem 16 éves koromban történt. Négy év múlva rossz hír hallatán hirtelen megszédültem, nyomást éreztem a mellkasomban, levegő után kapkodtam, kivert a víz, kb.15-20 percig szinten nem tudtam normálisan lélegezni, hideg nyirkos volt a kezem, a pupillám kitágult. Pár nap múlva magától megismétlődött, még kétszer ismétlődött meg egy hónapon belül. 23 éves koromban éjjel erre ébredtem, hevesen dobogott a szívem, nyomott a mellkasom, nem kaptam levegőt. Legközelebb 25 éves koromban ismétlődött meg, ekkor szintén egy stresszes helyzetben. Idén egyre gyakoribbak ezek a "rohamok", főleg akkor ha ideges vagyok, de egy pár hónapja napközben is nyomást érzek a mellkasomban, néha nehéz a levegővétel, szúró-fájó érzésem van szinte minden nap, van mikor erősebb és van, hogy csak tompábban, de a légzéssel ilyenkor nincs problémám, csak amikor erősen rám tör olyan érzésem van, mintha hiába vennék levegőt, a mellkasom nem tágulna és görcsösen fáj középtájt, bal oldalt a szegycsontom környékén, ez főleg ha ideges vagyok, de a fájdalom szinte már állandósult. A szívemmel lehet gond, vagy pszichés bajok ezek? Nem dohányzom 2 éve, nem fogyasztom alkoholt. A vérnyomásom általában 103 (max.108) /74, pulzus 70.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Veress Dóra válasza pánikbetegség témában

Kedves Kérdező!

Valószínűleg a panaszai szorongásos eredetűek, de egy EKG-t, terheléses EKG-t, laborvizsgálatot érdemes lenne csináltatni a háziorvossal. Ha a kivizsgálás eredménye negatív, vagyis szervi ok nem áll a panaszok hátterében, akkor lehet kimondani, hogy pszichés alapon vannak tünetei. Ilyen esetben javaslom, hogy a stresszt próbálja csökkenteni, illetve kezelje úgy, mintha nem bénítóan, hanem motiválólag hatna. Tanuljon relaxálni, jógázzon, meditáljon, ismerkedjen meg a tudatos jelenlét (mindfulness) módszereivel. Ezek a technikák nagyon jól oldják a szorongást és ezzel párhuzamosan a tünetek is csökkenni fognak.

Kérdés: 2012. október 16., 08:46; Megválaszolva: 2012. október 19., 23:14
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Pánikbetegség
Pánikbetegség, bal kamra hypertrophia
Szedhető-e ez a gyógyszer?
Gyógyszerváltás kérdés
Szorongás a szorongástól?