társas beszéd problámák

Kedves Doktor/Doktornő! Kiskoromtól kezdve nem igazán beszélgettem az emberekkel, legtöbbször társaságban is jobban éreztem magam félrehúzódva egyedül. Nagy családban élek van 5 testvérem, de sem velük sem a szüleimmel nem tudok rendesen beszélgetni. Ugyanígy van ez a barátaimmal is, velük sem tudok elbeszélgetni, egyáltalán nem tudok beszélni a lelki dolgokról, maximum chat-en, írásban viszont olyanokat is el tudok mondani melyeket szóban nem merek. Egy hirtelen feltett kérdés esetén nem tudok összeszedetten válaszolni csak habogok, izzadok és nem tudok megszólalni. Eddig úgy gondoltam hogy ez van ezzel nem lehet mit csinálni, én ilyen vagyok, csak amikor a barátnőm felhozta ezt a témát, azt mondta hogy annyira nem tudott beszélni kiskorában hogy az orvosok lemondtak róla, de nem adta fel és most egy nyitott életvidám lány, ezért gondoltam hogy nekem is sikerülhet, de magamtól nem igazán tudok elindulni, mivel az elmúlt 12-14 évben bármi volt magamba fordultam és elfolytottam a bajokat. Mindezeket tetézi hogy néha beugrik egy-egy homályos kép egy felismerhető helyszínnel homályos alakokkal, ezek egy része hetek hónapok múlva felismerhetően valóság lesz, ilyenkor elcsendesül a külvilág és mintha kívülről látnám magam összerakódik a kép, és ilyenkor izzadok remegek. Hogyan lehetne ezt a fóbiát megszüntetni gyógyszerek nélkül? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Veress Dóra válasza szociális fóbia témában

Kedves Kérdező!

A leírása alapján önnek szociális fóbiája van, azonban én nem látom annyira tragikusnak a helyzetet, mint ön. A leírásából az is kiderül, hogy önnek vannak barátai, egy szép barátnője és minden visszahúzódása ellenére kiegyensúlyozott életet él. Ha mégis változtatni szeretne, javaslom, hogy keressen fel egy kognitív viselkedésterápiát folytató pszichológust, mivel ezzel a módszerrel lehet a legjobban segíteni a problémáján.

Kérdés: 2012. szeptember 08., 00:28; Megválaszolva: 2012. szeptember 10., 22:09
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szorongás vagy betegség
Szerotonin szint extrém magas
Diagnózis felülbírálat
Autizmus gyanú?