Idegbetegség?

Tisztelt Doktornő! Olyan probléma merült fel a családban, már nem most, hanem kis gyermekként az öcsém kezelhetetlen volt. Rossz, problémás gyerekkor követte ezt az időszakot. Jelenleg 23éves, már felnőtt, viszont komoly problémáink akadnak. A közelünkben lakik így gyakran meglátogatja a családot (napi 3-5órát) . Ha bármilyen nemű számonkérés érkezik felé a szülők részéről, akkor "kitör" belőle az állat, szó szerint. Nem egyszer fordult már ez elő. Pl. összetöri az asztalt, a székeket, tört már be ablakot, ajtót, kocsit, fenyegetőzött öngyilkossággal és hasonlók. A szülőkkel ekkor rondán beszél..rendszerint közli velük ordibálva, hogy reméli minél hamarabb meghalnak és egyebek (nem ilyen finom szavakkal) . Tettlegességig még nem fajult a dolog, de például állatot bántott már nem egyszer. Ezután anyukám megpróbálja lenyugtatni, nehogy valami hülyeséget csináljon és pár napig színét sem látjuk, de utána, mintha mi sem történt volna újból "meglátogat" bennünket. Majd rá 1hétre ismét ez a balhé..és egyre gyakrabban fordul ez elő. Volt már hozzá hívva orvos, kapott nyugtatót vénásan 1x, de úgy kellett lefogni hozzá 8 embernek. A kérdésem az lenne, hogy ez idegbetegség? Kezelhető valahogy a páciens beleegyezése nélkül, vagy mindenképpen szükséges az, hogy ő is akarja? Attól félünk, ha így folytatja..közveszélyes is lesz. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: egy aggódó testvér és anya

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kalóczkai Andrea válasza pszichés probléma témában

Kedves Kérdező!

Nehéz kérdést tett fel. Nem lehet igy eldönteni, hogy a testvére pszichiátriai betegségben szenved-e, vagy személyiségzavara van. Igaz, mindkét esetben pszichiátriai kezelés lenne szükséges. A jelen szabályzók szerint ezt csak önkéntesen lehet kérni pl a pszichiátriai gondozóban, vagy magánrendeléseken. A beteg csak akkor vethető alá kényszer gyógykezelésnek, ha ön vagy közveszélyes.

A tomboló időszakban lehet kihívni rendőrséget, mentőt, a család ilyenkor kérheti, hogy vigyék kórházba, mert veszélyeztetve vannak. Egyebekben lehet, hogy a család működése is része a testvére haragjának, pl családterápia segithetne felderiteni, miért haragszik ennyire a testvére a szüleire, biztosan neki is van oka erre, bár ez nem menti fel viselkedése alól.

Kérdés: 2012. június 27., 16:39; Megválaszolva: 2012. július 03., 17:30
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Diagnózis felülbírálat
Pánikbetegség
Krónikus Fáradtság
Rexetin mellékhatása
álmatlanság