• Pszichiátriai betegségek öröklődése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Párommal felmerült köztünk a gyermekvállalás téma és egy nagyon fontos kérdés. Az ő családjában szerencsére nem voltak komoly megbetegedések, örökletes betegségek, de sajnos az enyémben igen. Anyai ágon jellegzetesen öröklődnek pszichiátriai betegségek: skizofrénia, szorongás, depresszió és sajnos több öngyilkosság is volt a családban. Apai ágon szerencsére ilyen nem volt, és eddig nálam sem jelentkeztek tünetek. Ezeket a betegségeket a lehető legkisebb kockázattal szeretném átadni majd a leendő gyerekeimnek, vagy ha lehetséges egyáltalán nem, látva azt, hogy az ezekkel a betegségekkel a családtagok mennyire nehezen bírkóznak meg, illetve hogy mennyire tönkrement a szellemi, érzelmi életük, szociális készségeik és az egész életük. Ezt szerintem egyetlen szülő sem szeretné gyermekének. Vannak még egyéb betegségek is családban, de ezekkel (bár lehetnek súlyosak is), együtt lehet élni, tehát itt csak a pszichiátriai betegségekre vonatkozna a kérdés. A kérdésem az lenne, hogy van-e mód arra, hogy valamilyen módon elkerülhessük ezen gének öröklődését. Nem vagyunk teljesen tisztában azzal sem, hogy ez mennyire legális Magyarországon, illetve más országokban. Tudjuk, hogy ez nem egy egyszerű kérdés, de ettől függ, hogy egyáltalán vállalunk-e gyermeket. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Csuth Ágnes válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Kérdező! Ha jól értem, az lenne a kérdés, hogy genetikai vizsgálatra, módosításra van-e lehetőség. Ezek a betegségek nem kifejezetten genetikai betegségek, és több génes is a genetikai hátterük, nem szűrhető tehát, és genetikailag módosítani sem lehet a DNS állományt. De ezen pszichiátriai betegségek multifaktoriálisak, azaz számos tényező együttállásának kell teljesülnie, nemcsak a genetikai faktoroknak, hanem a környezeti faktoroknak is, ezért ha meg is van a hajlam, megfelelő környezetben kisebb a betegség kialakulásának rizikója.


        Kérdés: 2012. március 19., 12:53; Megválaszolva: 2012. március 21., 10:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: