psa - urológia

Kedves Doktor Úr! Édesapámnak 2002-ben rosszindulatú prosztatadaganata volt, prosztatáját és a helyi nyirokmirigyét eltávolították. A műtét után hormontablettákat szedett. A rendszeres felülvizsgálatok után 5 évvel gyógyultnak minősítették.Pár hete gyakori, fájdalommentes éjszakai vizelés kezdődött nála. A vizelet eredménye teljesen negatív, viszont a psa szintje 145 magas. A szakrendelés lelete szerint kisfokú vesekárosodásra utaló jelek láthatók és ismét rosszindulatú prosztatarák a diagnózis. A vizelés nehéz indulásán kívül más tünete, fájdalma nincs, nagyon jó általános állapotban van. A vizelet nem véres és teljesen tiszta. Mivel csak hetek múlvára kaptunk időpontot a korábbi orvosához, ezért szeretném kérdezni, hogy mire számíthatunk? Ezen kívül komolyabb betegsége sosem volt. Számít-e, hogy prosztataeltávolítás után milyen a psa szint? Csökkentett deutériumtartalmú víz és avemar tabletta szedése javasolt-e addig is, amíg nem kerülünk orvos elé? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Merth Gábor válasza prosztata témában

Kedves Kérdező!

Igen számít a PSA, sajnos a 145-ös érték azt mutatja, valahol valamilyen recidíva (visszamaradt daganat) van jelen. Ez lehet lokálisan (a prosztata ágynál) , a regionális nyirokcsomóknál, vagy távolabb (döntően csontok) . Ezt ki kell vizsgálni, és ezzel egy-időben hormon kezelést indítani (ezzel a kezeléssel sok-sok évig, évtized (ek) ig panasz és tünetmentesen élhet az ember)!

Jobbulást kívánok!

Kérdés: 2012. június 12., 13:32; Megválaszolva: 2012. június 13., 09:08
Kérdések és válaszok: Prosztatabetegségek
prosztata megnagyobbodás-potencia
Mesulid hatása a prosztatára
A prosztata visszanõ
Prosztata TUR