• Urológia / prosztata megnagyobbodás / gyógyszerek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az utóbbi évek alatt kialakultak nálam a "prosztata megnagyobbodás" tünetei, legfőképpen a gyakori (1...2 óránkénti), kis mennyiségű ( 2... 3 dl) vizelés, gyengülő sugárral, utócsöpögésekkel...stb. Fájdalom (még) nincs, és éjszakánként is legtöbbször (még) csak 1x kell felkelnem. Az Urológián meg is állapították a "prosztata rendellenesség, k.m.n."-et. "Pr: zölddiónyi, myomas". Vizelet vizsgálat is volt, PSA rendben, UH vizsgálat: jobb vese, hólyag ép, bal vesében 4 cm-s cysta, 34 ccm-s prosztata. Először Tamsudil-t kellett szednem pár hétig (1x1), de nem változott semmi. Mostanra Ditropan tablettát írtak fel, 1 hétig reggelente 1/2-et, majd hetenként növelve reggel 1-et, délben 1/2-t (most itt járok), majd reggel 1-et, délben 1-et, este 1/2-et, ha közben sem javulnak a tünetek.... eddig nem igazán javult semmi, csak most már enyhén érzem is, hogy "valami van illetve mintha feszülne a hólyag körül"... Kérdésem: A gyógyszer ismertető a legelső sorokban említi, hogy "Ne szedje szűkület illetve prosztata megnagyobbodás esetén" (!?!?!?! )... DE akkor Ön szerint miért lehetett nekem ez felírva?... Másrészt ha jól értettem, a Tamsudil is, és a Ditropan is CSAK tüneti kezelésre való: Ezek szerint a prosztata megnagyobbodásra, illetve a rákkockázat csökkentésére lényegében nincs is megbízható gyógyszer avagy terápia? [ezeken túli egyéb kockázataim a kb. 5...10 éve stabílan magas koleszterin szint (de pld. a nyaki ütőerekben az UH szerint ennek még semmi nyoma, így aztán megint abbahagytam a koleszterin csökkentő szedését), romló memória, pollen allergia (erre se nagyon szedek semmit)... vérnyomás alacsony, elhízás nincs ( 176 cm / 73 kg), cukor vagy más "krónikus" problémáról nem tudok...] Kíváncsian várom véleményét, tanácsát, előre is köszönve.

        Dr. Merth Gábor válasza a prosztata témában

        Kedves Kérdező! 1.: a tamsulogen-t valóban prosztata megnagyobbodás okozta vizelési zavarok esetén (is) adjuk. Ennek hatása kb. a második héttől fejeződik ki, kb. 2 hét múlva áll be a teljes hatás. 2.: a Ditropant nem adjuk prosztata megnagyobbodás miatti vizelési panaszok enyhítésére! Ha valóban adenoma miatt alakult ki a nehéz-vizelése, ezt a gyógyszert -fokozatosan leépítve! - hagyja el! Minél előbb annál jobb... 3.: bizonyos helyzetekben (ezt dönti el az orvos) a gyógyszerek szedése elegendő BPH talaján kialakult vizelési panaszok esetén. Ezzel elkerülheti a műtétet, mely -amennyiben a gyógyszeres kezelés nem effektív-, a másik megoldás. Ezen gyógyszerek szedése nem igazán tüneti kezelések, hanem gyakran nagyon hatásosan javítják a "dolgokat" (megfelelő kórképek esetén). 4.: hogy miért írták fel Önnek a Ditropan-t én megmondani nem tudom, ezt aki felírta, tőle kérdezze meg. Én minden páciensemnek elmondom a miérteket, esélyt adva, hogy kérdezhessenek, ha valami nem tiszta. Tegyen fel Ön is bátran kérdéseket az orvosának, hogy maga is tisztán lásson! 5.: a kockázatok csökkentéséről kiselőadást lehetne tartani, erre ezen válaszlevél terjedelemben nem alkalmas. És végül: a koleszterin, magas cukor és társaik mind csendes és lassú "gyilkosok". 20-30 év távlatáról beszélünk, hatásuk viszont komolyabb beavatkozás nélkül súlyosak visszafordíthatatlanok. Ezért kellene ezeket komolyan venni. Tisztelettel, Dr. Merth Gábor [email protected]

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 13., 15:56; Megválaszolva: 2012. január 16., 16:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: