• Nagy Rudolf

    Addiktológiai konzultáns

    52

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Addiktológiai konzultáns

    Bemutatkozás:

    1999 óta foglalkozom szenvedélybetegekkel és hozzátartozóikkal. Jelenleg, 2008-óta a kecskeméti Rév Szenvedélybeteg – segítő szolgálatnál dolgozom, mint addiktológiai konzultáns (szenvedélybeteg tanácsadó).
    2011 óta magánrendelésem keretei közt is folytatom hivatásomat, alkohol-, drog-, dohányzás-, játékszenvedély- problémákkal, étkezési zavarok egyes típusaival küzdő klienseimnek segítek a felépülés folyamatában.
    Módszerem az addiktológiai konzultáció, szolgáltatásaimat online formában is igénybe lehet venni. Szolgáltatásaimról bővebben a http://www.nagyrudolf.hu honlapomon olvashat.
    Szakmai képesítések:
    2002
    Semmelweis Egyetem, Egészségügyi főiskolai kar, Budapest
    Addiktológiai konzultáns
    1997
    Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem, Egészségügyi Főiskolai Kar, Budapest
    Diplomás ápoló
   • legutóbbi válaszai
    Kedves Kérdező! A THC felezési ideje kb 50 óra. Vérből 3-8 óráig vizeletből 1-3 hónapig mutatható ki. Ezt befolyásolják az egyéni adottságok is. A kiürülés gyorsítható növelt folyadékbevitellel. Egyéb praktikát nem tudok ajánlani Önnek. Sok sikert kívánok életvitele változtatásához.
    Kedves Kérdező! Az egyre növekvő mértékű alkoholfogyasztás fokozatosan és alattomosan alkoholfüggőséghez vezet. A problémák megoldására történő alkoholfogyasztás nem megoldás és mint Ön is tapasztalhatta csak további problémákat generál. Ha önállóan nem tud változtatni alkoholfogyasztási szokásain akkor külső segítségre is szüksége lehet. Tegye próbára magát. Hasznos életviteli segítséget kaphat az addiktológiai szakrendelőkben vagy szenvedélybetegek segítésére szakosodott szociális szolgáltatóknál. (pl RÉV szenvedélybeteg segítő szolgálatok). Sok kitartást kívánok életvitele változtatásához!
    Kedves Kérdező! Ahogy Ön is tapasztalta a Cannabisra "fűre" is rá lehet szokni. A marihuánáról való leszokás elsősorban pszichés elvonási tünetekkel jár. Ezek, ahogy Ön is írta szorongásban feszültségben nyilvánulnak meg elsősorban. A tünetek személytől függően 1 - 2 hónaptól akár hosszabb ideig is fennállhatnak illetve a sóvárgás még akár hosszú hónapok elteltével is újra jelentkezhet. Ezt a folyamatot Ön nagy mértékben befolyásolhatja. Próbálja meg ne csak egyszerűen a füvezést abbahagyni hanem az életvitelét átalakítani. Új, az Ön számára érdekes pozitív dolgokat kipróbálni, folytatni. Pl. sport, olvasás, hobbi, családi programok, droggal nem érintettek társaságának keresése... stb. Az biztos hogy kitartással és jó szervezéssel sikeres lehet a leszokása. Kitartást és sok sikert kívánok!
    Kedves Kérdező! Függőség energiaitalra is kialakulhat, magas koffein és taurin tartalma, élénkítő hatása miatt. Ön mint hozzátartozó az életvitel változtatásra való motiválással segíthet legtöbbet. Minden szenvedélyről való leszokás az érintett elhatározásán, akarásán alapszik.
    Kedves kérdező! Teljes mértékben megértem aggodalmát és kilátástalanságát. Hozzátartozóként amit tehet az a segítség igénybevételére való motiválás. A saját érzései kifejezésével próbálja legalább egy tanácsadáson való részvételre rábeszélni édesanyját. Segítségért forduhatnak a területileg illetékes szenvedélybeteg vagy Pszichiátriai gondozóhoz, vagy a kimondottan erre szakosodott szenvedélybetegek segítségével foglalkozó szociális szolgálatókhoz. Kívánok sok kitartást.
    Kedves Kérdező! Ön még kiskorú, ezért elméletileg nem is vehet alkoholt szüleinek sem. Az üzletben nem szolgálhatnák ki. Esetleg felhívhatja az eladó figyelmét erre így az első lépést megtette, vagyis nem asszisztál szülei alkohol beszerzéséhez. Próbálja édesanyját külső segítség igénybevételére motiválni. Mint Hozzátartozó Ön is segítséget kérhet szenvedélybetegek közösségi ellátását végző szolgáltatóktól (Pl.RÉV szolgálatok). Segítséget kérhet a helyileg illetékes családsegítő szolgálattól is. Remélem válaszommal, ha kicsit is segíthettem.
    Kedves Kérdező! Ha valaki napi rendszerességgel egyre nagyobb mennyiségű alkoholt fogyaszt az alkohol függőséghez vezet. Az Ön által leírtak mindenképpen alkoholproblémák meglétére utalnak. Hozzátartozóként unokatestvére életvitel változtatásra való motiválásával segíthetnek. Ha rokonának kétségei vannak az alkoholproblémáival kapcsolatban, vagyis tagadja azt. Kérjék tegyen próbát saját maga számára, vagyis próbálja meg hogy ha nem fogyaszt alkoholt érzi e annak hiányát.
    Tisztelt Kérdező! Örvendetes dolog, hogy életvitele megváltoztatása mellett döntött. Segítséget a megvalósításában akár egyszerre több területről is kérhet. - Gyógyszeres segítséget illetve tanácsadást a háziorvosától, vagy a területileg illetékes pszichiátriai vagy addiktológiai (szenvedélybetegekkel foglalkozó) szakrendelőtől. - lakóhelye körzetében működő szenvedélybetegek ellátását - segítését végző közösségi szolgáltatótól (pl. RÉV szenvedélybeteg segítő szolgálatoktól. Itt elsősorban rövid vagy hosszabb távú személyre szabott tanácsadással segítenek. - Önsegítő csoportoktól (pl. Anonim Alkoholisták). Ők hasonló problémákkal küzdő emberek csoportja akiknek a közös céljuk hogy ne az alkohol irányítsa az életüket. A fenti szolgáltatások ingyenesek, illetve a társadalombiztosításon keresztül finanszírozottak. Éljen a lehetőségekkel. Kívánok Önnek sok sikert élete szabadabbá és boldogabbá tételéhez.
    Kedves Kérdező! Két liter bor napi rendszerességgel történő fogyasztása az egészség károsodásához vezet és hosszabb távon függőséget okoz. Úgymond hivatalos véleményt szakorvosa illetve háziorvosa adhat. Viszont párja egyszerű próbát tehet. Amennyiben pár napig nem fogyaszt alkoholt érzi-e a hiányát. Mindenképpen érdemesnek tarom az életmódon való változtatást.
    Kedves Kérdező! Kamaszkorban az ember sok testi és lelki változáson megy keresztül. Ön hozzátartozóként azzal segíthet hogy megpróbál őszinte kapcsolatot fenntartani és változtatásra motiválni. A szülők szempontjából nagyon fontos a következetes viselkedés. Biológiai és társadalmi értelemben is unokaöccse felnőtt ember akinek a magatartásáért a viselkedéséért a következményeket vállalnia kell. Más a felelősséget nem veheti át. Kezelés tekintetében is saját döntése szükséges. Segítséget minden felnőtteket ellátó intézményben kaphat. Érdemes elsősorban a lakóterülethez tartozó tanácsadó segítő szolgálathoz fordulni. pl. Budapesten, Kecskeméten és nagyobb városokban működő RÉV szenvedélybeteg segítő szolgálatok, ahol egyéni és csoportos foglalkozásokkal, tanácsadással is segíthetnek, illetve amennyiben intézményi ellátás a megoldás segítenek a választásban. Arra hogy konkrétan mit is lehetne tenni egy rövid levél alapján nem tudok konkrét választ adni, viszont tény ha a családot mint rendszert nézzük változást a másik ember viselkedésében csak a saját viselkedésünk megváltoztatásával válthatunk ki. Remélem válaszommal sikerült kis támpontot adnom.
    Kedves Kérdező! Hozzátartozóként a legtöbb amit tehet, motiválja külső segítség igénybevételére. Próbálja személyes érzései kifejezésével (pl. Ne azért forduljon segítségért mert Ön szerint erre szüksége van, hanem mert Ön aggódik érte) kérni hogy legalább egy alkalommal beszélgessen szakemberrel, utána majd eldönti tovább igényli-e a beszélgetéseket. Segítségükre lehetnek addiktológiai vagy pszichiátriai szakorvosi rendelők, területükön működő szenvedélybetegek ellátásával foglalkozó segítő szolgálatok esetleg szenvedélybetegek önsegítő csoportjai (Anonim Alkoholisták) Nincs könnyű helyzetben viszont létezik kiút. Sok sikert kívánok.
    Kedves Éva! Sajnos olyan gyógyszer amivel az alkoholról 100% le lehet szokni nincsen. A leszokást segítő feszültség oldók nyugtatók recept kötelesek ezért javaslom bizalommal forduljon háziorvosához vagy a területileg illetékes pszichiátriai addiktológiai rendelő szakorvosához. A leszokásban nagy segítség lehet a területen működő szenvedélybetegek ellátásával foglalkozó szolgálat is. Nagy sikerrel működnek Magyarország több településén is az Anonim Alkoholisták önsegítő csoportjai is. Honlapjukról információt kaphat a gyűléseik helyszíneiről, időpontjairól. Az hogy a problémáját beismeri, belátja nagyon jó esélyt ad Önnek a változtatásra. Bátran merjen személyes segítséget is kérni. Kívánok Önnek kitartást életvitele változtatásához, alakításához!
    Kedves Kérdező! A diszulfiram tabletta mely beültetéséről érdeklődik az OEP által nem támogatott, kb.2 éve, azonban maganklinikákon illetve egyes állami kórházakban is elvégzik a beavatkozást. A készítményt külföldről (Lengyelországból) rendelik. Ezt a kezelési módszert nyugati országokban már nem alkalmazzák. Hatása a rosszulléttől való félelmen alapszik. Van akinél hatásos van akinél nem.....mint egyéb terápiák esetén is. A készítmény tájékoztatója szerint 8 hónapig van hatása, illetve szakemberek szerint ahogy Ön is írta egy évig adhat biztonságot. Ez idő alatt Javasolt egyéni vagy csoportos pszichoterápiás vagy konzultációs tanácsadás folytatása. Javaslom pl. Önsegítő csoport felkeresését (Anonim alkoholisták)is. Az egy év leteltével a beültetés ismételhető. Kívánok Önnek sok sikert céljai eléréséhez.
    Kedves Kérdező! Amennyiben édesanyja a munkahelyét nem régen veszítette el segítségért fordulhatnak a munkaügyi központhoz. Szociális segélyezéssel kapcsolatban a helyi önkormanyzat szociális ügyekkel foglalkozó osztályához fordulhatnak, de a helyileg illetékes családsegítő szolgálat segít szociális jellegű problémák megoldásában, kérelmek megírásában. A rokkant járadék kérelmezésének esélyeivel kapcsolatban illetve annak kérelmezéséhez szükséges javaslattal kapcsolatban édesanyja háziorvosa az illetékes. A rokkantsági járadék jogosultságának esélye a betegségek súlyosságától függ.
    Kedves Kérdező! Megértem elkeseredettségét és kilátástalanságát. Ön mint hozzátartozó a kezelésre való motiválásban segíthet édesanyjának és legtöbbet azzal ha kerülik a bűntudatkeltést, ami hosszú évek múltával nem egyszerű feladat. Feltételezem hogy nem pszichológus hanem pszichiáter segítségét vették igénybe mivel pszichológus nem gyógyszeres támogatást nyújt hanem terápiás beszélgetésekkel segít a kliensnek általában az orvos gyógyszeres terápiáját kiegészítve. A szenvedélybetegségre a mai napig nincs gyógyszer, csak a sóvárgás csökkentésére illetve más pszichés betegségek (pl depresszió) kezelésére szolgáló készítményekkel lehet segíteni a szerről való leszokást. Ahhoz hogy valamit is el lehessen érni elengedhetetlen hogy a kliens akarja a változást. Konkrét szakember listával nem szolgálhatok, viszont javaslom hogy keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi szenvedélybetegek ellátására szakosodott szolgáltatót. (pl Kecskeméti RÉV szenvedélybeteg segítő szolgálat). Ahol személyre szabottabb tanácsadással segíthetnek, intézmény vagy szakember választásban. Elérhetőség a neten megtalálható. Javaslom továbbá az Anonim alkoholisták énsegítő csoportját és a szenvedélybeteg hozzátartozók (AL Anon) önsegítő csoportját.(elérhetőségek, gyűlések időpontjai honlapjukon megtalálható)
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés