• Kovács Piroska

        Pszichológus

        374

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Pszichológus

        Bemutatkozás:


        1988-tól dolgozom pszichológusként.



        Jelenleg a terézvárosi nevelési tanácsadó munkatársaként gyerekekkel, szüleikkel és a pedagógusokkal foglalkozom, akik tanulással, magatartással és neveléssel kapcsolatos kérdésekkel keresnek meg. Segíteni konzultációkkal, tanácsadással vagy rövid terápiával tudok a diagnózis alapján, közös megállapodás után.



        Magánpraxist 2000 óta folytatok, szintén a Terézvárosban, ami 1065 Budapest, Nagymező utca 49. szám alatt működik.



        Elsősorban a fiatal felnőttek, a 30-40 évesek fordulnak hozzám problémáikkal.



        Specialitásaim: depresszió, pánik, stressz, krízishelyzetek kezelése; önértékelés, önismeret fejlesztése, helyreállítása; gyász és veszteségek feldolgozása; kapcsolati problémák rendezése; valamint gyermekneveléssel és tanulással kapcsolatos kérdések.



        Formája: diagnózis, konzultáció, tanácsadás, terápia.



        Előzetes telefonos bejelentkezés alapján rendelek.



        Telefon: 0630/9726490



        Bővebben: a http://www.pszichoszerviz.hu honlapomon olvashat.



         



        Szakmai önéletrajz



        Óvónői alapdiploma után az ELTE BTK-n pszichológusként diplomáztam, majd klinikai szakvizsgát tettem, azt követően hipnózist tanultam az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretében. Tanultam pszichodrámát (asszisztensi fokozat), kognitív és viselkedésterápiát, belekóstoltam a mediációba, tranzakció analízisbe, konfliktuskezelésbe, NLP-be stb. A tanultakat mind az iskolában, mind a magánpraxisomban alkalmazom.



        Bővebben a http://www.pszichoszerviz.hu honlapomon olvashat.

      • Hirdetések
      • legutóbbi válaszai
        Kedves Fiatalember! Ha a pszichiáternek nem egyértelmű a pszichés státusz, akkor differenciál diagnózis végett pszichológushoz irányítja a kliensét, amennyiben saját maga nem kellően jártas a személyiség tesztek felvételében és elemzésében. Az Ön esetében ez nem történt meg, tehát én semmiképpen sem a KÉTELKEDÉS ingoványos útját választanám az Ön helyében, hanem megbíznék az orvosom szakértelmében! Ami pedig az új életet illeti, arra minden lehetősége adott, hiszen egy nagyon érzékeny és még igen képlékeny életkorban van. A saját út megtalálásában, a saját egyéniség megtalálásához, kiforrásához nyújt segítséget a pszichoterápia, aminek hatására nagyobb önismeretre tehet szert, javulhat az önkontrollja, könnyebben tudja majd kezelni a társas helyzeteket stb. Ebben segítségére lehet a pszichiátere, amennyiben jártas a pszichoterápiában. De választhat független szakembert is. A lényeg, hogy egy irányba haladjanak! Az út azonban göröngyös és hosszadalmas. A munkát pedig Önnek kell elvégeznie! Ehhez az utat a szakember csak mutatni tudja Önnek. Tehát csak akkor vágjon bele, ha érez kellő elszántságot, kitartást és megküzdeni akarást saját magával saját magáért! Ehhez kívánok kellő eltökéltséget és kitartást! Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus www.pszichoszerviz.hu
        Kedves Asszonyom, Amiket felsorolt azok önmagukban is okozhatnak merevedési problémát, negatív hatásuk pedig összegződhet. Vannak azonban technikák, amivel a helyzet javítható pl. a koncentráció. Legelőször azonban ajánlatos urológus segítségével annak végére járni, hogy nincs-e valami szervi eltérés, elváltozás a háttérben. Ha a lelet negatív, akkor lehet pszichés hátterűnek tekinteni a problémát. Ez esetben pedig forduljanak szexuálterapeutához, aki gyakorlati útmutatókkal tudja Önöket segíteni. Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus www.pszichoszerviz.hu
        Kedves Fiatalember! A stresszkezelés megtanulható. Amennyiben nincs módja és ideje szakember segítségével megtanulni a legfontosabb technikákat (légzés, relaxáció, gondolatirányítás, életmódbeli/étkezési szokások stb.), úgy keressen rá a világhálón a stresszkezelési módszerek címszóra és válogasson kedvére! A You Tube-on pedig biztosan talál jól használható hanganyagot is. Ami pedig az érettségit illeti: tanulni, tanulni, tanulni... - ugyanis bármit csinál is majd a jövőben, ez egész biztosan végig fogja kísérni az életét! Tehát a legjobb, ha elfogadja, mint megváltoztathatatlan korkövetelményt, és csiszolgatja szorgalmasan az agysejtjeit! Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus www.pszichoszerviz.hu
        Kedves Szilvi! Kislányát nyitott, érdeklődő, okos gyermeknek írja le, aki élénk fantáziával bír, jó a rajzkészsége, spontán módon megtanulta a betűket megkülönböztetni egymástól stb, de TÜRELMETLEN! Ez valószínűleg Önöknek, szülőknek, pedagógusoknak okoz problémát és nem a gyereknek! Ő valószínűleg ilyen karakter. Temperamentumos, néha hirtelen természetű, bár időnként döntésképtelennek tűnik. Nem értem igazán, hogy mi is a problémájuk vele. A lisztérzékenységnek és balkezességnek mindenesetre ehhez semmi köze. Ha nem tudnak megfelelő magyarázattal szolgálni neki, akkor talán az időigényesebb és teljesebb verziót kell választani, amihez vagy a könyvtárat használják - megtanítva egyben ennek használatát - vagy az internetet. Ha kirívó magatartási nehézséggel állnának szemben, akkor azt javasolnám, hogy forduljanak szakemberhez. Bár lehet, hogy talán Önnek lenne szüksége egy megnyugtató, tisztázó beszélgetésre. Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus www.pszichoszerviz.hu
        Kedves Asszonyom! A fiataloknál van egy időszak, amikor talán intenzívebben fordulnak saját nemük egyes tagjai felé, mivel a problémáikat velük jobban meg tudják osztani. Ezt segítheti az azonos érdeklődés, nehézségek, maga az életkor is. Kinyílik a világ számukra, számos felfedezni esetleg kipróbálni valót kínálva. Éppen ezért egy nagyon szenzitív életperiódus. A homoszexualitás azonban nem ezen áll vagy bukik. Olvasson a témáról, de leginkább a kamaszokról. Legfőképp pedig beszélgessen a lányával őszintén, felnőttként kezelve őt... Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus www.pszichoszerviz.hu
        Kedves Sára! Jól gondolja: valószínűleg a stressz és a szorongás váltja ki az emésztési nehézségét. Amit tehet, hogy megtanulja helyén kezelni a dolgokat. Számtalan dologra nincs vagy csak szinte észrevehetetlenül elenyésző ráhatásunk van. Tehát a legjobb, amit tehet, ha megpróbál a mondás szerint élni: Kinek nem inge, ne vegye magára. Vagyis más problémáját, ami nem az Ön hatáskörébe tartozik és nem tudja befolyásolni mások életét, hagyja azokra, akiké a probléma. Még akkor is, ha ez egyébként az Ön életére is hatással van... Esetleg érdemes lenne pszichológussal konzultálnia, aki megtaníthatja, hogyan legyen úrrá a pszichoszomatikus panaszain. Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus www.pszichoszerviz.hu
        Kedves Asszonyom! Kételyeivel kapcsolatban forduljon azokhoz a szakemberekhez, akik az idősebb fiúnál megállapították az autizmust és akikhez kontrollra járnak, illetve reményem szerint útmutatást adnak Önöknek az otthoni fejlesztéshez. A leírtak ismeretében a kicsinél a kétnyelvű környezetre gondolok inkább, ami mindenképpen hatással van a beszédfejlődésre és késleltetheti azt. A negatív minta pedig szintén kedvezőtlenül befolyásolhatja. A témában jártas szakemberekkel illetve érintett családokkal mindenképp célszerű lenne konzultálniuk, már azért is hogy saját szorongásukat is oldani tudják... Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus www.pszichoszerviz.hu
        Kedves Fiatal Hölgy! Az ingerfeldolgozás képességét erős fizikai behatás nélkül nehéz elveszíteni. A panaszai inkább pszichoszomatikus problémára utalnak, melyek hátterében a szorongás állhat. Ezt csak fokozzák a felnőtté válás nehézségei, buktatói. Ezekkel kapcsolatban számos könyvet talál, ami által jobban megértheti az otthoni történéseket és esetleg ötleteket is kaphat a konfliktusai megoldáshoz. A félelmeivel való szembenézéshez pedig forduljon szakemberhez, aki különböző megküzdési stratégiákat taníthat Önnek és bevezetheti az önismeret rejtelmeibe is. Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus www.pszichoszerviz.hu
        Kedves Fiatalember! A pajzsmirigy nem megfelelő működése okozhat lelki problémát: depressziós és pániktüneteket egyaránt. Azonban önmagában is jelentkezhetnek pszichés zavarok, amiket meg lehet tanulni kézben tartani. A vérnyomásprobléma is valószínű, hogy lelki eredetű. Forduljon pszichológushoz, akinek a segítségével megtanulhatja a különböző kognitív és relaxációs technikákat. Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus www.pszichoszerviz.hu
        Kedvesem, A stressz okozta kimerültség okozhat fejfájást és alvási panaszokat is. Ami az elfogyásos álmát illeti: értelmezhető úgy, hogy így szabadul meg a nem kívánt problémáktól... Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus www.pszichoszerviz.hu
        Kedvesem, Ezt hívják kognitív torzításnak, vagyis olyan folyamat, amivel eltorzítjuk, megváltoztatjuk a valóságot. Nem érdemes ezt az utcát járnia, inkább azt kell megtanulnia, hogyan kell megkérdőjeleznie az így feltételezett valóságát... Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus www.pszichoszerviz.hu
        Kedves Uram! A szeretettelenségbe bele lehet betegedni. Talán itt az ideje, hogy leüljenek és tisztázzák a helyzetüket. Amennyiben kettesben nem megy, úgy forduljanak szakemberhez, aki pár- vagy szexuálterápiában jártas. A leírt tünetek alapján depressziót valószínűsítek, amit a honlapomon található tesztek között ellenőrizhet. Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus www.pszichoszerviz.hu
        Kedvesem, Valószínű, hogy megpróbálja arra vezetni a terápia menetét, hogy a mögöttes tartalmakat kibontsák: mi mindent igyekszik pótolni ezzel? Milyen örömforrásokban szűkölködik stb. Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus www.pszichoszerviz.hu
        Kedves Asszonyom! Ebben az életkorban a kíváncsiság és a bekebelezés/elvétel/megszerzés öröme hajtja a gyermeket. Vigyenek magukkal saját lapátot. Próbáljanak egyezkedni a másik gyerekkel, hogy amíg kipróbálja unokája, addig játsszon az övével. Ezt az ideiglenes cserét pedig tudatosítsa saját unokájával is és egy idő után cseréljék vissza. Ha ezt nem nagyon akarja, akkor figyelemeltereléssel hidalja át a helyzetet. Átmeneti időszak, ne tulajdonítsanak neki különösebb jelentőséget, így nem nagyítják fel a helyzetet és nem is nyújtják meg azt ... Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus www.pszichoszerviz.hu
        Kedvesem, A leírtak alapján depressziót valószínűsítek. A lelki betegségek nagyon is okozhatnak az Ön által leírtakhoz hasonló tüneteket és magatartást. Nem érdemes arra várni, hogy magától elmúlik, mert a testi bajokhoz hasonlóan krónikussá válhat és generalizálódhat. Honlapomon a tesztek között van szorongás és depresszió teszt, amivel ellenőrizhetik a valós lelki státuszt és a teendőkre is kapnak útmutatást. Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus www.pszichoszerviz.hu