• Dr. Sarkadi Adrien

        infektológus

        13

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        gyermek és felnőtt infektológia, nemi- és nőgyógyászati fertőzések

        Bemutatkozás:


        Dr. Sarkadi Adrien infektológusDiplomám megszerzése után 2011 októberében kezdtem dolgozni a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Infektológiai- és Gyermekimmunológiai Tanszékén, infektológus rezidensként. Szakképzésem megkezdését követően az osztályos és ambuláns betegellátás mellett bekapcsolódhattam a Tanszéken folyó infekciós immunológiai témájú tudományos munkába is, tapasztalatokat szerezhettem primer immunhiány betegségekben szenvedő betegek gondozásával, ferzőzéses szövődményeik ellátásával kapcsolatban. Szakvizsgámat 2015-ben szereztem infektológiából, ezt követően egy évet töltöttem a debreceni Kenézy Gyula Kórház Felnőtt Infektológia részlegén, majd a DEKK Gyermekgyógyászati Klinika Infektológia Osztályán folytattam munkámat.



        2016 októberétől magánrendelés keretein belül is segítem a fertőző betegségben szenvedő gyermekek és felnőttek gyógyulását, kifejezett figyelmet fordítva speciális érdeklődési területem, a nemi- és nőgyógyászati fertőzésektől szenvedő betegek egyénre szabott ellátására.



        Weblap címe: intiminfekt.hu

        Bejelentkezés:

        E-mail cím: [email protected]

        Telefonszám: 0630 346 18 70

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Sarkadi Adrien legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A legőszintébben azt tudom mondani, hogy ezt ennyi információ ismeretében nem lehet megmondani. Azt tudjuk, hogy jelenleg a Magyarországon élő, szexuálisan aktív homo- és biszexuálisok kb. 0,6%-a HIV-fertőzött. Mivel a partneréről semmit nem tudunk, így bármi, amit mondanék, csak tipp lehetne. Azt javaslom az aktus után 3 héttel jelentkezzen egy szerológiai vizsgálatra, ez az egyetlen, amivel garantáltan megnyugtató információt nyerhet. Emellett javaslom, hogy mindenképp legyen körültekintőbb, szóbeli bemondásra ne alapozzon, különösen ne alkalmi partnerek esetében. Első az Ön egészsége és biztonsága, ha történt HIV vizsgálat a partnernél, nyugodtan el lehet kérni az eredményét, mielőtt komolyabb dolgokba bocsájtkozna, ezen a kérésen ma már senki nem jön zavarba az érintett körökben. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Kedves Kérdező! Amennyiben oltási sora a hepatitis B hordozó egyénnel létesített kontaktus előtt már komplett volt, az esetben több, mint 95%-os a valószínűsége annak, hogy Ön védett a fertőzés ellen, és azt tovább sem tudhatja adni leendő párkapcsolatában. A legmegnyugtatóbb az Ön számára egy hepatitis B ellenanyag szint mérés lehetne, amelynek segítségével meghatározható a keringő ellenanyagok mennyisége a vérében, és pontosan megállapítható, hogy Ön védett-e a vírussal szemben. Az oltottak kis hányadában nem alakul ki tartós válasz és védettség az oltás hatására, a jelenség előfordulásának azonban igen kicsi a valószínűsége. Amennyiben biztos választ szeretne a kérdésére, az ellenanyagszint meghatározás lenne a maximálisan megnyugtató az Ön számára. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Kedves Kérdező! Az Ön által felsorolt tüneteknek számos kórokozó állhat a hátterében, melyek kezelése különböző hatóanyagokkal és különböző időtartamig szükséges. A random bevett antibiotikumok sokukra hatással lehetnek átmenetileg, de a túl rövid ideig vagy nem megfelelő dózisokkal történő kezelést követően gyorsan kiújulhatnak a panaszai. Nemcsak az STD kórokozók vizsgálata, de egy hüvelyváladék- és vizelet tenyésztés, pH vizsgálat is indokolt lehet, hiszen a különböző kórokozók kimutatására különböző vizsgálati módszerek alkalmasak, és a PCR panel negativitása nem jelenti azt, hogy egyéb módszerekkel kimutatható kórokozó nincsen a hüvelyben. Alapos kivizsgálás hiányában az Ön által említett panaszok gyakran elhúzódóvá, visszatérővé válnak, a további önkezelésektől pedig mindenképpen tartózkodjon, ez a legrosszabb út, amit hüvelyi/húgyúti panaszok esetén tehetünk. Kérje szakember segtségét, hogy elkerülhesse a későbbi szövődményeket! Mielőbbi gyógyulást kívánok! Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Kedves Kérdező, kedves Dóra! Az első mgállapításom az, hogy a hólyagok megjelenését követően elkezdett, szájon át alkalmazott Telviran gyógyszer az esetek nagy részében már nem tudja visszafogni a hólyagok kibújását, a hólyagok megjelenését követően pedig így is- úgy is lezajlik a típusos folyamat. Továbbá az, hogy a Telviran szedése ellenére is tovább terjedt a bőrtünet, és tartós maradt a hólyagosodás, a tünetek pedig már több héten át fennállnak, megkérdőjelezi, hogy valóban csak herpesről van-e szó, felmerülhet a herpeses terület bakteriális felülfertőződése is, amely pedig nem is feltétlen gyógyul meg magától, illetve antibiotikum nélkül. Szükséges lenne kizárni, nem-e övsömörről van-e inkább szó, ami bár szintén herpeses jellegű folyamat, sokkal nagyobb kiterjedésű, nehezebben gyógyul, nagyobb telviran dózisra reagál. Mindezt megtekintés nélkül lehetetlen megállapítani. Segítséget jelentene egy sebváladék vizsgálat a bakteriális felülfertőződés kizárásához. Mindenképpen javaslom az ismételt vizitet, hiszen az előző vizsgálat óta van jelentős változás negatív irányban, és ha ilyen súlyos hepreses epizódtól szenved, érdemes lenne megelőzés céljából huzamosabb ideig antiviralis szert szedni, megfelelőbb dózisban. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Kedves Kérdező! Úgy gondolom, hogy kérdésére bármiféle konkrétumot válaszolni nem lenne etikus, hiszen tulajdonképpen nem áll rendelkezésünkre olyan információ, melynek segítségével meg tudnánk becsülni, van-e esélye a fertőződésnek. Nem ismerjük a szexuális partner szerológiai státuszát sem HIV vírus sem egyéb nemi betegségek tekintetében, így az Ön által felsorolt tünetek éppúgy lehetnek egy közönséges és ártalmatlan vírusfertőzés tünetei, mint egy esetlegesen átadott szexuális úton terjedő fertőzésé. A HIV vírus fertőzés első tünetei aspecifikusak, egy közönséges influenzára emlékeztetnek, ezek a tünetek néhány héttel az érintkezést követően jelentkeznek. Mindenképpen és mielőbb találja meg a lehetőséget egy szexuális útin terjedő betegségeket lefedő, átfogó kivizsgálásra. A mai modern, kombinált, bizonyos kritériumok alapján megtervezett és összeállított HIV vírus ellenes kezeléssel - kombinált anti-retroviralis kezelés (HAART) - az AIDS betegség halálozása drámai mértékben csökkent, a vírusellenes gyógyszer-kombinációt rendszeresen szedő betegek körében az életet veszélyeztető, szövődményként jelentkező társuló fertőzéses megbetegedések és tumorok kialakulásának valószínűsége jelentősen csökkent, a túlélési idő pedig meghaladhatja a 40 évet is, a kezelés hatékonysága sokszorosan jobb a korán felismert eseteknél, mint előrehaladt stádiumban. A klasszikus orvosi ismereteink és vélekedésünk szerint a HIV vírus által okozott szerzett immunhiányos tünetegyüttes egy halálos kórkép, ami jelentős hatást gyakorol a beteg életminőségére, a mai modern kezelési eredményeket értékelve azonban azt mondhatjuk, hogy az időben felismert esetek sok éves túlélésben bízhatnak, csaknem telljes értékű életet élnek. Nem is érdemes tovább szaporítani a szót a fentiekről, mielőbb szükséges egy bőr- és nemigyógyászati vizsgálat szerológiával, hiszen csak ez tisztázza majd a szóban forgó kérdést. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Kedves Kérdező! Hazánkban a veszettség a hullámokban zajló vakcinázási programnak köszönhetően - melynek jeleit Ön is észlelhette az elmondás szerint -, nagyon ritkán fordul elő, emberi megbetegedésről 1994 óta nem tudunk, legutóbb 2017 márciusában mutatták ki a vírust Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egy rókában és két kecskében. Azóta nem adtak hírt Magyarországon veszett állatról. Az Állategészségügyi Világszervezet szabályai szerint a betegség utolsó előfordulásától számított két év után tekinthető veszettségtől mentesnek egy ország, ha ezt a vizsgálati adatok is alátámasztják, tulajdonképpen már ezt az eredményt közelítjük. A másik tényező, ami miatt nem lehet ok aggodalomra, az az, hogy a "harapásmentes" terjedés előfordulása világszerte extrém ritkaságnak számít, néhány szervtranszplantáció során történt átvitelről, valamint a vírust vizsgáló laboratóriumban történt balesetről vannak irodalmi ritkaságnak számító adatok. Úgy gondolom, hogy ezeket a szempontokat megnyugtató végiggondolni. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien
        Kedves Kérdező! Az Őn által említett rövid tájékoztató alapján tüneteire a legegyszerűbb magyarázat az lehet, hogy az utóbbi időben halmozottan találkozott olyan vírusinfekciókkal, melyekre lázzal reagált a szervezete, és elképzelhető, hogy az egyes lázas epizódok között semmilyen összefüggés nincsen. A negatív laboratóriumi eredmények mindenképpen megnyugtatóak, bár nem ismerjük azok részletességét. Végig kell gondolni, nem számol-e mostanában fokozottabb igénybevétellel, kimerültséggel, ami miatt rosszabbul viselheti a vírusfertőzéseket, továbbá azt is érdemes mérlegelni, nem változott-e valami a környezetében - pl. kisgyermek születése, vagy gyakori látogatása, a környezetében élő gyermek közösségbe kerülése, ezek a helyzetek ugyanis gyakran szembesítik a szülőket, felnőtt családtagokat olyan, a közösségből hazahozott vírusbetegségekkel, melyek őket is megviselik -. Amennyiben a lázas epizódokkal kapcsolatban valamilyen ritmust, ciklicitást sikerül megfigyelni, melyekhez esetleg egyéb tünetek is csatlakoznak, vagy a láz tartóssá válik, akkor van szükség komolyabb kivizsgálásra "ismeretlen eredetű láz" diagnozissal, mely kivizsgálásnak megvan a lépésről lépésre elvégzendő szakmai protokollja, melynek során kizárják a hasonló állapot kialakulásához vezető lehetséges fertőzéseket, azt követően az autoimmun betegségeket és a rosszindulatú folyamatokat. Fordítson nagyobb figyelmet az egyéb tünetekre, a láz jelentkezésének pontos körülményeire, esetleg jegyezze fel a megfigyelteket, a laborvizsgálatokon túl érdemes lehet egy belgyógyászt vagy infektológust felkeresni. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Kedves Kérdező! Rövid és tömör válaszom a kérdésére az, hogy a ma forgalomban lévő rotavírus vakcinák már nagyon jó hatékonyságot mutatnak, és jó eséllyel védik meg a gyermeket attól, hogy a vírus bekerülése súlyos, életveszélyes folyadékveszteséghez vezető, rapidan zajló betegség kialakulásába torkolljon, így azt mondanám, ne gondolkodjanak tovább. Ha bővebben kell átgondolnunk a kérdést, azt kell figyelembe venni, hogy a gyulladásos bélbetegségek kialakulására való hajlam genetikailag meghatározott, tehát nem a betegség öröklődik, hanem a hajlamosság. Vitás megállapítások szerint a gyulladásos bélbetegek negyedének van vastagbélbetegségben szenvedő közeli rokona vagy családtagja. Mai ismereteink szerint nem lehet előre megbecsülni, hogy a beteg mely családtagjánál fog, egyáltalán fog-e betegség kialakulni. Az öröklődés arányáról folytatott viták egyik egységes következtetése szerint annak az esélye, hogy beteg szülőnek beteg gyermeke lesz, 1:10000 illetve 5-7%. Összességében azt mondanám, a rotavírus elleni oltás egy nagyon előnyös lehetőség egy veszélyes állapot elkerüléséhez, tulajdonképpen veszteségek vagy mellékhatások nélkül, a colitis ulcerosatól pedig még nagyon korai és talán alaptalan is tartani. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Kedves Kérdező! Hazánkban a veszettség a hullámokban zajló vakcinázási programnak köszönhetően nagyon ritkán fordul elő, emberi megbetegedésről 1994 óta nem tudunk, legutóbb 2017 márciusában mutatták ki a vírust Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egy rókában és két kecskében. 2018-ban és 2019-ben mindezidáig nem adtak hírt Magyarországon veszett állatról. Az Állategészségügyi Világszervezet szabályai szerint a betegség utolsó előfordulásától számított két év után tekinthető veszettségtől mentesnek egy ország, ha ezt a vizsgálati adatok is alátámasztják, tulajdonképpen már ezt az eredményt közelítjük. A másik tényező, ami miatt nem gondolom, hogy lenne ok aggodalomra, az az, hogy a "harapásmentes" terjedés előfordulása világszerte extrém ritkaságnak számít, néhány szervtranszplantáció során történt átvitelről, valamint a vírust vizsgáló laboratóriumban történt balesetről vannak irodalmi ritkaságnak számító adatok. Úgy gondolom, hogy ezeket a szempontokat megnyugtató végiggondolni. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien
        Kedves Kérdező! Fontosnak tartom tisztázni, melyek azok a tünetek, amelyek valóban közvetlenül az első sérüléssel állnak kapcsolatban, és mik lehettek a további következmények. 1., A balszerencsés mozdulat során megsérülhetett a lábujj bőre, maga a köröm, mely alatt véraláfutás keletkezhetett, továbbá megsérülhetett a körömágy is. A lábujj bőrsérülésén és a hámhiányon bejutott szennyeződés, flóra okozhatott egy lokális gyulladást, mely az Ön által említett seb volt, melyet kezeltek és meggyógyult, hámosodott. 2., A körömlemezt ért sérülések gyógyulása azonban sokkal hosszabb időt vesz igénybe, és előfordulhat, hogy nem is gyógyulnak meg maradványtünetek nélkül. A fekete rész, - ami a sérülés következményeként kialakult vérömleny megalvadt maradványa - feszíthette, „elemelte” magát a körömlemezt az alatta elhelyezkedő szövetektől, a vérömleny kiterjedésétől és elhelyezkedésétől függően ez számos negatív hatást gyakorolhat a körömlemez további növekedésére, vérellátására, a sejtek megfelelő szaporodására, ettől észlelhette a növekedési elmaradást. Amennyiben maga a körömágy is megsérült, az önmagában is magyarázza a köröm torzulását, alakváltozását vagy növekedési rendellenességét, ezek alapot adhatnak a körömszél „benövésére”, ami elegendő a gyulladás ismételt jelentkezéséhez. Ez esetben az ismételt gyulladás már semmilyen kapcsolatban nincsen a kezdeti sérüléssel. 3., Fontosnak tartom, hogy Ön kiemeli, hogy a későbbiekben kivágta a körömszélt, és a körömlemez alá nyúlt a fekete szennyeződés eltávolításának céljából. Ez ismét mikrosérülésekre adott lehetőséget a hámon, a körömlemez alatt, illetve a körömlemez további sérülésének és torzulásának is alapot szolgáltatott. A lokális sérülések folytán valóban van lehetőség arra, hogy a bőr normál flórája átmenetileg a keringésbe kerüljön, helyi gyulladást hozzon létre ismételten, és ennek kapcsán akár egy hidegrázást vagy lázas állapotot is el tudok képzelni, azonban egy ilyen folyamat jellemzően nem oldódik meg antibiotikum adása nélkül, ahhoz pedig, hogy ténylegesen szepszisről beszélhessünk, számos súlyos kritériumot kell kimerítenünk, erre véleményem szerint jelen esetben nincsen alap. 4., Esete nem egyedi, van azonban megoldás, azt javaslom, hogy mielőbb keressen fel egy sebészeti ambulanciát, mondja el az eddig történteket, valószínűleg a kolléga a köröm eltávolítását fogja javasolni, esetleg antibiotikumot is ad, ezt követően jó esély van arra, hogy az újonnan növő köröm problémamentesen megtalálja a szabályos növekedés útját, így a benövés által kiváltott gyulladás jelentkezésére sem kell már számítani. Addig is óva inteném az otthon végzett eszközös beavatkozásoktól, mielőbb kérje szakember segítségét. A szívdobogásérzés ügyében pedig kardiológia felé érdemes lépni, hogy tisztázzák, ténylegesen felmerül-e pitvarfibrilláció lehetősége, vagy más állhat a dobogás érzés hátterében. Mielőbbi gyógyulást kívánok! Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien
        Kedves Kérdező! Az Ön által említett, szóban forgó hepatitis antitest egy a hepatitis B vírusban megtalálható fehérje ellen termelődik a szervezetben a vírussal való találkozást követően, 10-12 héttel a megfertőződés után, az immunválasz részeként, és tartósan pozitív marad a fertőzött egyénben. Így az önálló eredmény birtokában annyit tudunk, hogy az érintett személy, tehát jelen esetben Ön valamikor életében fertőződött a hepatitis B vírussal, és ebből a fertőzésből nagy valószínűséggel gyógyult, kisebb valószínűséggel hordozhatja a vírust májbetegség tünetei nélkül, továbbá lehet szó aktív, krónikus májbetegségről. Az eredményt mindig a többi antitest eredmény és a májfunkciós vizsgálatok birtokában kell értékelni, amennyiben a többi hepatitis B vírus antigén és antitest vizsgálata is megtörtént, azok eredménye segítséget nyújthat az értékelésben, ha nem történt egyéb hepatitis B antitest és antigén vizsgálat, akkor erre mindenképpen szükség lesz a babaprogram megkezdése előtt. Amennyiben az az eshetőség áll fenn, hogy Ön fertőzött és vírushordozó, a vírus méhlepényen történő átadásának veszélye miatt, valamint az Ön szervezetére jelentett kockázat miatt a lombik programot minden bizonnyal kontraindikálja az Ön kezelőorvosa, így a hepatitis B státusz pontos tisztázásáig mindenképpen várni szükséges. Az eredményekről hepatológiai véleményt célszerű kérni, az ott ajánlott és szükség esetén elvégzett kiegészítő vizsgálatok alapján egyértelmű válasz adható arra a kérdésre, hogy korábban lezajlott, vagy aktuális fertőzésről van-e szó, és van-e a babavállalásnak akadálya.
        Kedves Kérdező! Jogosan merül fel a kérdés, és a kórházi fertőzések fontosságával kapcsolatos felvetés sem alaptalan, én azonban úgy gondolom, hogy kérdésére nagyon nehéz egyértelmű választ vagy válaszokat adni, hiszen azok nagy része csak feltételezés lehetne, ezért több szempontot kell megvizsgálni. Az, hogy az Ön által megtapasztalt helyzetben valós fertőzés jöjjön létre, függ attól, hogy az érintett felületeken fordultak-e elő kórokozók, ha igen, milyenek, az Ön keze és az érintett felületek között történt kontaktus során történt-e kórokozó átvitel az Ön kezére, az Ön kezéről ezekből a kórokozókból történhetett-e átvitel a használatban lévő tisztasági betétre, a betétről a hüvelybemenetbe, és onnan a kórokozó fel tud-e jutni a bemeneti nyílásként szolgáló sebbe, ott hogyan reagál az Ön immunrendszere, mekkora a kórokozó csíraszám. Véleményem szerint itt igen sok kontaktállomás és egyéb tényező került beiktatásra, amelyeket végiggondolva igen kicsinek tartom a valószínűségét annak, hogy itt valós, tüneteket produkáló fertőzés alakuljon ki. Talán az egyik legrosszabb eset, amire tudok gondolni, az az, hogy a hüvelybemenet, valamint a hüvely "kolonizálódik" az esetleg átvitt baktériummal, tehát a szóban forgó potencionális kórokozó átmenetileg az Ön flórájának részévé válik, tüneteket nem okozva, ennek lezajlásához azonban nagy valószínűséggel elegendő maga a kórházi bentfekvés és kórházi eszköz- és mosdóhasználat is, még a higiénés és kézfertőtlenítési szabályok alapos betartása mellett is. Összefoglalva tehát azt mondanám, hogy a fenti szempontokat figyelembe véve nem gondolnám, hogy aggodalomra van ok, és ha esetleg láz jelentkezne egy ilyen esetben, azt is nagyobb valószínűséggel okozza az Ön normál flórájának egyik felülfertőzést kiváltó tagja, mint egy az elmondottak szerint beszerzett kórokozó. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Andrien, infektológus