• Dr. Tänczer Tímea

        diabetológus főorvos

        27

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        diabetológia

        Bemutatkozás:


        Közel 20 évefoglalkozom diabetológiával, korábban a Semmelweis Egyetem I. számú Belklinikáján, jelenleg diabetológiai szakrendelésen és magánrendelésen dolgozom.



        Mind 1-es, mind 2-es típusú cukorbetegséggel, valamint a cukorbetegség előállapotaival és a terhességi diabétesszel is foglalkozom. A túlsúlyos pácienseket egyére szabott diéta és életmódváltás megkezdésében segítem. Tapasztalatom van az inzulin pumpakezelésben, valamint a folyamatos szöveti glukóz monitorozásban. 



        Tudományos területem a terhességi cukorbetegség után követése, és a diabétesz és a D-vitamin ellátottság kapcsolata.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Tänczer Tímea legutóbbi válaszai
        Kedves Karolina! A jelenlegi gyógyszerelésben két hasonló csoportba tartozó gyógyszert szed, ez nem helyes. Amennyiben a cukor értékek sem megfelelőek( HBA1c) és a testsúlya sem csökkent ( testsúly?) változtatni kell mielőbb a kezelésén. A szövődmények szűrése is szükséges. A négyszeri inzulin költsége valóban alacsony, de testsúly szempontjából nem kedvező döntés. Ha indokolt, persze erre is szükség lelhet, amennyiben a vércukor érékek jelentősen emelkedettek. Léteznek más nem inzulin természetű kiegészítő kezelések, melyek adhatóak az Ön esetében. Érdemes lenne egy személyes konzultáció, keressen nyugodtan, a rendelésemen. Üdvözlettel: Tanczer Tímea
        Kedves Kérdező! Ez jelenleg nem meríti ki a cukorbetegség diagnózisát, amennyiben étkezést követően vannak panaszai, érdemes egy cukorterhelést és szerum inzulin szint meghatározást végezni. Üdvözlettel: Tänczer Tímea
        Kedves Kérdező! Elnézést, a késői válaszért, igen a C peptid alapján van még saját inzulin termelése, érdemes megnézni, milyen volt mellette az aktuális vércukor. Ha jó, akkor van remény az inzulin rendszer módosítására, esetleges elhagyására, de ehhez egyéb paraméterek, HbA1c ,testsúly, szövődmények is szükség van. Üdvözlettel Tänczer Tímea
        Kedves Kérdező! Az OGTT alapján valóban már prediabétesz fennállásáról beszélhetünk, IFG és IGT együttesen van jelen. ( magasabb éhomi vércukor és károsodott glukóz tolerancia) Az életmód kezelés elsődleges, mely komplex életmódváltást, rendszeres testmozgás bevezetését és szénhidrát csökkentett diéta tartását jelenti. Az életmód kezelés kiegészíthető előállapotokban is már alkalmazható metformin kezeléssel, mely hozzájárul az életmód váltás sikeréhez. Sikeres életmódváltás, testsúly csökkentést követően érdemes a cukorterhelés ismétlése fél egy év múlva, annak eredménye alapján kezelőorvosával konzultáljon a gyógyszer elhagyásáról. üdvözlettel: Tänczer Tímea
        Kedves Kérdező! A cukorbetegek körében valóban gyakori probléma az ízérzékelés zavara, kutatások alapján az esetek 73%-ban megfigyelhető ilyen probléma. Az életkor, a társbetegségek, neuropáthia fennállása, és bizonyos gyógyszerek, valamint a dohányzás tovább rontják az ízérzést. A szájnyálkahártya elváltozásai magas vércukor értékek mellett szintén gyakoribbak, és okozhatnak ilyen problémát. Emellett az édesítőszerek mellékízét is igen eltérően érzik a betegek. A probléma kezelése igen nehézkes, elődlegesen a normál vércukorszint fenntartása, helyi okok megszüntetése, illetve egyéb okok kizárása szükséges. Üdvözlettel: Tänczer Tímea
        Kedves Tamás! Az OGTT alapján szénhidrátanyagcserezavar, vagy prediabétesz nem áll fenn. A HOMA index is normál tartományba esik, nem utal izulinrezisztenciára. Érdemes tovább vizsgálódni, addig is a rendszeres testmozgás és a mediterrán diéta mindenképpen nagyon hasznos. Érdemes egyéb okokat is vizsgálni, pajzsmirigy betegség, lisztérzékenység, nőgyógyászati eltérések. Üdvözlettel Tänczer Tímea
        Kedves Kérdező! Az OGTT alapján valódi szénhidrát-anyagcserezavara nincs, az inzulinértékek sem számottevően magasak, inkább az inzulin válasz kissé elnyújtott ,ez vezet a 2 órás alacsony vércukor értékhez. Inkább alkati problémának gondolnám, az életmód kezeléssel egyetértek. Üdvözlettel: Tänczer Tímea
        Kedves Márta! A vércukor értékei megfelelőek, a 120 perces inzulin értéke relatíve magas. A HOMA index eltérését ugyan nem mutat, de tekintettel az elmondottakra, amennyiben diabétesz hajlama van a normál súly ellenére meg lehet gyógyszeres kezelést is próbálni. A diétában a normál testsúly és mozgás miatt az 5x étkezés 175 g CH tartalamú diéta megfelelő, glutén mentesen akkor étkezzen, ha a glutén szenzitiv enteropathia valóban igazolódott. Érdemes a meddőségi központban a gondozó orvosával is egyeztetni a női hormon működéssel kapcsolatban. Üdvözlettel Tänczer Tímea
        Tisztelt Kérdező! Igen, sajnos nehéz helyzetben vannak. Ha 1-es típusú cukorbeteg az édesanyja, akkor sajnos szükség van minimum 2x inzulin adására, lehetőség szerint étkezés előtt fél órával beadna a humán keverék inzulint. Ha az inzulin beadást technikailag jól elsajátítja, hamarosan megjelenik olyan az adagoló penre szerelhető digitális memóriával rendelkező kis segédeszköz, mely rögzíti az utolsó beadás idejét. Ha 1-es típusú, inzulin hiányos cukorbetegről van szó, akkor sajnos az inzulinkezelés nem helyettesíthető más készítménnyel. Üdvözlettel: Tänczer Tímea
        Kedves Kérdező! Magyarországon az inhalációs inzulin jelenleg még nem elérhető. Az USA-ban elérhető, gyors hatású inzulin helyettesítésére, amennyiben a beteg nem szenved tüdőbetegségben. Dohányzás mellett felszívódása módosul, ezért dohányzó cukorbetegeknél használata nem javasolt. Csak a rövid hatású inzulin kiváltására alkalmas, ezért, amennyiben hosszú hatású bázis inzulin adása is szükséges, annak bőr alá történő beadása nem kerülhető el. Vércukormérő készülékek mellett léteznek a szöveti cukor mérésére alkalmas folyamatos 7-14 napig bőr alá behelyezhető eszközök, melyek az ujjbegyes szúrások számát lényegesen csökkentik. Érdemes átgondolni, milyen a jelenlegi anyagcsere helyzet, szükséges-e az inzulin adása. Amennyiben nem kerülhető el a többszöri inzulin adása, érdemes átsegíteni a tűfóbián, leküzdeni közösen a félelmet. Üdvözlettel: Tänczer Tímea
        Kedves Tibor! Érdemes a táplálékkiegészítő turmixok összetételét pontosan összevetni, nem teljesen azonosak. A rendszeres orvosi kontroll és a BIA mérés alapján lehet követni a testsúly csökkenés eredményességét. A kontroll mérések kihagyásával nehéz nyomon követni, az esetleges diétás hibákat, amelyek akár a testsúly csökkenést akadályozzák, ezáltal kudarc élményhez vezethet. Üdvözlettel: Tänczer Tímea
        Kedves Betegünk! Mindkét értéke a terhelésen alacsony. Érdemes lenne tudni, hogy a vizsgálatok megfelelő módon készültek-e? Amennyiben igen, akkor felmerül az inzulin szintek vizsgálata is, mert utalhat a lelet hyperinzulinaemia fennállására is. Üdvözlettel: Tänczer Tímea
        Kedves Kérdező! A metformin dózisát a vesefunkció függvényében valóban csökkenteni kell. Továbbra is diétázzon, a reggeli tej és zsemle kombináció nem szerencsés, mert jelentős vércukor emelő hatású. Amennyiben a vesefunkció tartósan alacsony marad és az adott kezelés mellett még hipoglikémiák ( kórosan alacsony vércukor értékek) is jelentkeznek, akkor célszerű más, csökkent vesefunkcióban is adható készítmény hozzáadása a Diaprel dózisának emelése helyett. Üdvözlettel: Tánczer Tímea
        Kedves Kérdező! Manifeszt szénhidrát anyagcsere zavara nincs, jelzetten emelkedett szerum inzulin szintjei sem kórosak a terhelés után. gyermekvállalási szándék esetén érdemes a kérdéssel tovább foglalkozni, ehhez személy orvosi konzultáció szükséges. Üdvözlettel: Tánczer Tímea
        Kedves Páciens! Az elsődleges a vérnyomás és vércukor háztartás rendezése, és a szövődmények ideg és szemkárosodás speciális ellátása. A potenciazavar részben a diabétesz és a magas vérnyomás következtében kialakult kisér károsodás következménye. Egyéb szervi károsodás kizárására miatt forduljon urológushoz. valamint a kezelés optimalizálása miatt keressen fel egy szakorvost diabetológiai rendelésen. Üdvözlettel Dr Tanczer Tímea
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés
      • Infografika és videó