• Prolactin szint és meddőség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Az alábbi kérdésben szeretném tanácsát kérni: párommal gyereket szeretnénk vállalni, azonban már 3 éve nem sikerül. 2008-ban volt egy miss. ab. beavatkozásom, ezt követően is próbálkoztunk, majd a nyáron kértem egy hormonális vizsgálatot. A vérvételnél valamennyi eredményem a referencia tartományba esett, kivéve a prolactint (érték: 778 mU/l; referenciatartomány: 40-530) A többi érték: Se TSH: 3,749 μIU/ml; Se szabad T3: 4,79 pmol/l; Se szabad thyroxin: 14,39 pmol/l; Se LH: 3,54 mU/ml; Se FSH 9,65 mU/ml; Se oestradiol: 143 pmol/L; Se testosteron: 1,23 nmol/L; Se szexhormont kötő fehérje: 69 nmol/l; Se inzulin: <2 μU/ml;Se DHEA-szulfát: 7,27 μmol/L; a 22. napon progreszteron 42 nmol/L. A menstruáció előtt előfordul, hogy 1-2 napig pecsételő vérzésem van. A kérdésem az lenne, hogy a prolactin magasabb értéke okozhatja-e a fogamzás elmaradását, és az esetemben szükség van-e gyógyszeres vagy másfajta kezelésre. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Deli Tamás válasza a prolaktin, meddőség témában

        Tisztelt Hölgyem! Magas prolaktinszint akár nem gátolt peteérés mellett is gátolhatja a terhességet vagy okozhat vetélést. Az adott érték azonban csak kissé emelkedett, gyógyszeres kezelés előtt feltétlenül szükséges a prolaktinszint ismételt meghatározása.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. október 29., 19:02; Megválaszolva: 2011. október 30., 22:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: