• PCOS?! Mi a megoldás rá?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! Tanácsot szeretnék kérni PCOS-sal kapcsolatban. Tüneteim: 6 hónapot kimaradó menzesz.. többször is volt 1-2 hónap kimaradás úgy 14 éves korom óta. hullik a hajam,sokszor puffadok, pattanásos az arcom. A nyelvem sokszor fehér ( reggel) 57kg,175 cm magas egészségesen étkezem. Sok gyümölcs,zöldség.Kevés hús. Semmi cukor. De stresszmentesnek nem mondanám az életem.. Egy vérvételem alacsony progeszteron és ösztradiol szintet állapított meg. A legújabb vérvételen is ezek valamint a prolaktion szintem alacsony (62) Tesztoszteron szintem (1,44) LH (11) Ösztradiol (52) Progeszteron(2,3) Cortisol (459) Ultrahang eredmények: endometrium 6,3 Jobb ovarium: 27x21 mm ( benne néhány 8x8 mm foll) Bal ovarium 25x17mm (bene 7x7 mm foll.) Az endokrinológus PCOS-t állapított meg. Tényleg az lehet? Kaptam fogamzásgátló tablettát ( Cypromix-et) szerinte ez majd helyrerak mindet.. De gondolom az életmódon is változtatni kell... Mt szabad enni és mit nem? Tényleg úgy kell kezelnem magam mint egy cukorbeteg? Illetve az is lehet belőle? Lehet csinálni gluténmentes diétát? Valami természetes megoldás ennek van? Gyógyteák közül melyik a javasolt? ( cickafark,fagyöngy...) Köszönöm a válaszukat előre is! :)

        Dr. Deli Tamás válasza a PCOS témában

        Kedves Kérdező! A kivizsgálás részeként érdemes egy cukorterheléses vizsgálatot is elvégezni inzulinszint ellenőrzéssel a szénhidrát anyagcsere ellenőrzésére - ha ez inzulin rezisztenciát igazol, a "cukorbeteg" diéta mellett metformin nevű gyógyszer is kellhet. A diéta: direkt szénhidrátok kerülése, ne cukrozzon, napi 5x egyen inkább kevesebbet, mint kevésszer sokat. Fokozott testmozgás. Gyógyteákról nem tudok nyilatkozni. A Cypromix antiandrogén hatása miatt jó választás. Testsúly és testmagasság alapján további fogyás nem célszerű, mert a túlzott soványság is rossz a szabályos mensesnek. Congenitalis adrenalis hyperplasia is kizárandó még 17-OH-progeszteron szérumszintjének vizsgálatával.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. október 23., 20:46; Megválaszolva: 2011. október 25., 14:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés