Alhasi szúrás oka lehet myoma?

Tisztelt Doktornő! Panaszom a következő: kb másfél éve, pontosan 1 éve és kilenc hónapja az alhasamnál, jobboldalon szúrást érzek, azon a helyen ahol van a vakbélműtétem hege, illetve ahol fordul a vastagbél (appendictómiát 12 éves koromban csináltak, rég volt, 59 éves vagyok) . Ez a fájás helyhez kötött, határozott és olyan mintha egy vékony tűvel mindig belém-belém szúrnának. Amikor először jelentkezett, azonnal nőgyógyászhoz mentem, hüvelyi ultrahang stb-semmit nem talált. Itt meg kell jegyeznem, hogy tizenhét éves koromtól áll fen egy uterus bicornus gyanúja, dupla hüvellyel, bár ez nem bizonyított. Anamnézisem: tavaly műtöttek mellrákkal. Daganatom típusa: Invazív carcinoma ductális, hormonális jellegű I gradus. Sugárkezelést kaptam. A tumorágy titanium klippel jelölt. Háromhavonta csinálnak tumor markereket, (vastagbél és máj is) és úgy a júniusi, mint a szeptemberi is normális értékek között volt. A mellműtét utáni staging CT-nél jöttek rá, hogy a jobboldalon, a petefészek irányában található egy kb.6 cm térfoglaló képlet. A nőgyógyász, tekintve az előzményeket laparotomiát javasolt, előtte, idén áprilisban kismedence MR-t csináltak, ennek eredménye: A hólyag vizelettel kitöltött, a fal nem vastagabb. Az uterus anteflectalt, involvált. Az endometrum nem szélesebb. Az uterus mögött, a falától el nem választható, inhomogén, az iv-ka-t inhomogén módon halmozó, 41szer56 mm-es, éles kontúrú terime található, mely elsősorban myomának felel meg. A petefészek régiójában más körülírt eltérés nem különölt el. Az elváltozás elsősorban myomának tartható. A kismedencében kórosan megvastagodott falú bél, szabad hasi folyadék nem különült el. Kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. Vélemény: vélhetően az uterus hátsó falával összefüggő myoma. Szövettani, ill.nőgyógyászati ellátás szüks.Időszakos UH kontroll javasolt. Összehasonlítva a hasi CT vizsgálattal: változatlan kép. Sajnos idén szeptemberben lett volna ez a laparotomia, de mivel újra találtak valamit a műtött mellemben, jelenleg csúszik. A dolog érdekessége, hogy akkor kezdődött ez a szúrás, amikor kiderült, hogy mellemben baj van. Amikor megjött a pozitív szövettan, azonnal megszűnt, a műtét után, a sugárkezelések alatt sem jelentkezett. Amikor a staging CT után megtudtam, hoyg valami térfoglaló képlet van ott, újra jelentkezett, utána, amikor kiderült, hogy myoma, megszűnt. Jelenleg újra szúr, legutóbb éjjel felébredtem, erősebben jelentkezett. Hozzáteszem, hogy emésztésem normális, székletem hajszálpontos, megfelelő állagú is, hasmenésem, szorulásom sincs szinte soha, néha megtörténik, hogy ha többet eszem, kétszer megy a gyomrom egy nap, de normális állagú. Étvágyam kitűnő. Megpróbáltam figyelni ezt a fura jelenséget, de sem evéshez, sem bizonyos ételekhez, sem üres gyomorhoz nem köthető, tehát rendszertelen. Kérdésem ezzel kapcsolatban: a hasi staging CT és a kismedence MR –en látszik, ha valami rendellenes képlet van a beleken? Esetleg ez a myoma nyomhatja belülről a hasat? Esetleg nem lehet, hogy ez a vélhető myoma, a másik, feltételezett uterusom? A szúrás kifejezetten nem a myoma irányából jön, ezt már a nőgyógyásszal tisztáztam. Azt mondta, lehet pszichés is. Én szeretném mégis pontosítani. Köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza nőgyógyászati kérdés témában

Kedves kérdező!

Vizsgálat nélkül nem valószínű, hogy többet tudok mondani, mint az Önt személyesen ismerő és vizsgáló orvosok. A képalkotó vizsgálatok eredménye alapján myomát találtak, de hüvelyi ultrahanggal ez pontosítható - amennyiben mégis egy második uterusról lenne szó, abban méhnyálkahártya ábrázolódik és myomától egyértelműen elkülöníthető.

A szúró, korábbi műtét helyével megegyező helyre lokalizált fájdalom hátteráben lehetnek kis hashártya összenövések, de akár a myoma is okozhat ilyen jellegű panaszt (bár a részletes leírása alapján utóbbi nem valószínű) . A pontos választ az elvégzett laparotomia, illetve a szövettani vizsgálat eredménye fogja tudni megadni.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. szeptember 26., 21:25; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 12:10
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nőgyógyászati kérdés
Kedves Doktok Úr/Nő! Hosszú ideje rendszeres folyásom van. A ciklustól függően eltérő színű, szagú, állagú, és tudom, hogy ez még...
rendszertelen menstruáció
Üdvözlöm! Az idén márciusában erős alhasi fájdalom miatt felkerestem a székesfehérvári nőgyógyászatot ahol nem találtak semmi...
Duphaston szedése
T. Doktor úr, Mensi helyett barnázásom volt. Ez után volt 2 halvány poz.tesztem. Majd 2 nap múlva negativ tesztem lett ez még mindig csak a 4....
Titokzatos betegség
Tisztelt Doktornő! Legalább 30 éve visszatérő panaszomra keresek választ. Régebben havonta, -kéthavonta jelentkeztek a tünetek, melyek általában...
Méhgyulladás és kontroll
Tisztelt Doktor Úr! Két kérdésem lenne. 1. Kb. 2 hete volt diagnosztikus HSK-m. Utána 1 napig 37.8-as hőm és kevéske vérzésem volt. Azóta néha...