• PCOS

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 23 éves vagyok, pár éve diagnosztizáltak nálam PCOS-t. Merckformint, illetve később Metformint szedtem, de abbahagytam, mivel állandó rosszulléttel küzdöttem. Az első pár hónapban eltekintettem a problémától és tisztességesen szedtem, szénhidrátszegény diéta és napi (de minimum kétnapi) rendszerességgel jártam sportolni. Ennek az lett az eredménye, hogy 3 hónap alatt 4 kilót híztam, úgyhogy feladtam. A kérdésem az, hogy mit tudok tenni, van-e valamilyen más megoldás amivel csökkenteni tudnám testsúlyomat, illetve a PCOS tüneteit? Egyébként valamilyen oknál fogva az elmúlt két hónapban rendeződni látszik a menzeszem, ezért is éreztem úgy, hogy most kell megragadnom az alkalmat, hogy változtassak a dolgokon. Esetleg érdemes lehet fogamzásgátló tablettát szedni? Köszönöm válaszát!

        Dr. Deli Tamás válasza a PCOS témában

        Tisztelt Hölgyem! A PCOS kezelése a céltól (terhességet szeretne vagy nem) és a tünetektől (férfihormontúlsúly tünetei, vérzészavar, túlsúly, vércukorháztartás zavara stb.) függ. Amennyiben Ön terhességet nem szeretne és a férfihormonok túlműködésének a tünetei, valamint a vérzés szabálytalansága dominálnak, a testmozgás és fogyás, illetve diéta mellett antiandrogén hatású fogamzásgátló szedése javasolt, illetve fogamzásgátló hatású antiandrogán szer választandó. Ez pl. a Cypromix, Diane-35, Minerva, ezek szedését nőgyógyásszal, optimális esetben nőgyógyász endokrinológussal konzultálva érdemes elkezdeni.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. szeptember 15., 15:16; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 11:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó reggelt Doktor úr! Egy kis tanácsra lenne szükségem

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés