• Mitől lehet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        már évek óta kellemetlenséget okoz a hüvelyi folyásom,nagyon erős és kellemetlen a szaga is! Voltam vele nőgyógyásznál mindig felírt valami hüvelykúpot de attól sem múlt el. mit tegyek ?

        Dr. Deli Tamás válasza a hüvelyi folyás témában

        Tisztelt Kérdező! A témával foglalkozó, a www.drdelitamas.hu oldalamon is megtalálható rövid összefoglalást idemásolom Önnek alább. ------------------------ Milyen okai lehetnek a visszatérő hüvelyfertőzésnek és hogyan kezelhető? A visszatérő hüvelyfertőzésnek (melynek 3 fő kórokozótípusa van: 1. gomba, 2. baktérium, 3. Trichomonas nevű parazita) vagy hüvelyfolyásnak (hisz ez lehet nem fertőzött bőséges hüvelyváladék is) számos oka lehet. Ezek közül a leggyakoribbak, és néhány ritkább: - tartós vagy ismételt antibiotikumszedés - túl alacsony ösztrogénhormonszint: nem megfelelő fogamzásgátló, menopausa, antiösztrogén-szedés stb. - ösztrogéntől függetlenül sérülékenyebb hüvelynyálkahártya: óvszer-(latex-) allergia, sugárkezelés, műtét utáni állapot, sérülés stb. - túl gyakori hüvelyöblítések miatt eltolódott hüvelyi pH - nemi szervi kórokozó tartós jelenléte melletti folyás (szexuálisan átvihető kórokozók, pl. Chlamydia, Ureaplasma, Gonorrhoea, Herpesvirus stb.) - szexuális partnertől / partnerektől visszakapott (ún. „pingpong”) fertőzés - krónikus irritáció: méhen belüli fogamzásgátló eszköz, egyéb idegentest a hüvelyben stb. - nem megfelelően kezelt folyás (pl. gombaellenes kúpok bakteriális fertőzésnél stb.) - méhnyaksérülés (ún. inveterált cervix ruptura) miatti fokozott nyáktermelődés - cukorbetegség - immunhiányos állapot: veleszületett formák, immunszuppresszáns (pl. szteroid) terápia, terhesség (!), AIDS, legyengült beteg (pl. előrehaladott daganatos betegség) stb. - egyéni adottság: ismeretlen egyéb ok miatti fogékonyság a fertőzésre; az átlagpopulációnál bővebb hüvelyváladék; a menstruációs ciklussal párhuzamos változások a hüvelyváladék mennyiségében Ezek elkülönítése és megfelelő kezelése több vizsgálatot is igényelhet: a beteg panaszainak és kórelőzményének kikérdezése gyakran már önmagában is elég. A kórokozó azonosításában a panaszok jellege, a folyás megjelenése, szaga, a hüvelyi pH megmérése, a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata segíthet. Emellett a speciális szexuálisan átvihető kórokozók kimutatása laborvizsgálattal, vércukorvizsgálat, immunológiai vizsgálat stb. segíthet felderíteni a viszatérő folyás okát, majd a megfelelő kezelést alkalmazni. A kezelés a felderített ok megszüntetésén kívül a kórokozó elpusztításából (gomba, baktérium, parazita ellenes szerek megfelelő kombinációja), a hüvelyfóra (Lactobacillus készítmények), hüvelyi pH (pl. tejsav, Lactacid stb.) és hüvelynyálkahártya (ösztrogéntartalmú lokális szerek, Cikatridina stb.) helyreállításából áll. A fertőzés visszatérését egyeseknél segíti a leggyakoribb kórokozók elleni vakcináció (Gynevac), ennek hatékonysága azonban nem egyértelmű.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. szeptember 08., 09:24; Megválaszolva: 2011. szeptember 10., 11:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés