• Mi okozza a visszatérő hüvelygyulladást?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Úr! rengeteget olvastam, hallottam már a hüvelygyulladás okairól ,de ezek közül igazából egy sem illik rám, nem tudom mégis miért jön elő akkor nálam évente többször? Figyelek a higiéniára, nem szedek soha antibiotikumot, nem szedek fogamzásgátlót, pamut fehérneműt hordok, a nyár folyamán egyszer-kétszer megyek strandra, utána figyelek a tisztálkodásra.Már sok orvosnál voltam, de mindig ugyanezeket az okokat sorolják fel. édességet is ritkán eszem , de mégis a tünetek mindig előjönnek.Először akkor kezdődött, mikor tampont kezdtem használni, de azt már évek óta nem szoktam.Olyankor is előfordult, amikor nem volt partnerem. Nem tudom, min kéne még változtatnom,hogy végleg kitöröljem ezt a betegséget az életemből, mert az nagyon kellemetlenné tudja tenni azokat az időszakokat a szexuális életemben, amikor emiatt a párommal kötelezően hanyagolnunk kell a nemi életünket. Szeretnék megoldást találni erre és a megelőzésre is! Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Deli Tamás válasza a hüvelyi fertőzés témában

        Tisztelt Hölgyem! A visszatérő hüvelygyulladással, -fertőzéssel kapcsolatban összefoglaltam röviden a laikusok számása is fontos tudnivalókat, ez a www.drdelitamas.hu oldalon a gyakori kérdések között olvasható, de alább ide is másolom, remélem, segít: Milyen okai lehetnek a visszatérő hüvelyfertőzésnek és hogyan kezelhető? A visszatérő hüvelyfertőzésnek (melynek 3 fő kórokozótípusa van: 1. gomba, 2. baktérium, 3. Trichomonas nevű parazita) vagy hüvelyfolyásnak (hisz ez lehet nem fertőzött bőséges hüvelyváladék is) számos oka lehet. Ezek közül a leggyakoribbak, és néhány ritkább: - tartós vagy ismételt antibiotikumszedés - túl alacsony ösztrogénhormonszint: nem megfelelő fogamzásgátló, menopausa, antiösztrogén-szedés stb. - ösztrogéntől függetlenül sérülékenyebb hüvelynyálkahártya: óvszer-(latex-) allergia, sugárkezelés, műtét utáni állapot, sérülés stb. - túl gyakori hüvelyöblítések miatt eltolódott hüvelyi pH - nemi szervi kórokozó tartós jelenléte melletti folyás (szexuálisan átvihető kórokozók, pl. Chlamydia, Ureaplasma, Gonorrhoea, Herpesvirus stb.) - szexuális partnertől / partnerektől visszakapott (ún. „pingpong”) fertőzés - krónikus irritáció: méhen belüli fogamzásgátló eszköz, egyéb idegentest a hüvelyben stb. - nem megfelelően kezelt folyás (pl. gombaellenes kúpok bakteriális fertőzésnél stb.) - méhnyaksérülés (ún. inveterált cervix ruptura) miatti fokozott nyáktermelődés - cukorbetegség - immunhiányos állapot: veleszületett formák, immunszuppresszáns (pl. szteroid) terápia, terhesség (!), AIDS, legyengült beteg (pl. előrehaladott daganatos betegség) stb. - egyéni adottság: ismeretlen egyéb ok miatti fogékonyság a fertőzésre; az átlagpopulációnál bővebb hüvelyváladék; a menstruációs ciklussal párhuzamos változások a hüvelyváladék mennyiségében Ezek elkülönítése és megfelelő kezelése több vizsgálatot is igényelhet: a beteg panaszainak és kórelőzményének kikérdezése gyakran már önmagában is elég. A kórokozó azonosításában a panaszok jellege, a folyás megjelenése, szaga, a hüvelyi pH megmérése, a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata segíthet. Emellett a speciális szexuálisan átvihető kórokozók kimutatása laborvizsgálattal, vércukorvizsgálat, immunológiai vizsgálat stb. segíthet felderíteni a viszatérő folyás okát, majd a megfelelő kezelést alkalmazni. A kezelés a felderített ok megszüntetésén kívül a kórokozó elpusztításából (gomba, baktérium, parazita ellenes szerek megfelelő kombinációja), a hüvelyfóra (Lactobacillus készítmények), hüvelyi pH (pl. tejsav, Lactacid stb.) és hüvelynyálkahártya (ösztrogéntartalmú lokális szerek, Cikatridina stb.) helyreállításából áll. A fertőzés visszatérését egyeseknél segíti a leggyakoribb kórokozók elleni vakcináció (Gynevac), ennek hatékonysága azonban nem egyértelmű.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 20., 15:53; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 12:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés