• Rendszertelen menstruáció

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 13 évesen kezdtem menstruálni, azonban nem rendszereződött, sőt volt, hogy több hónapig egyáltalán nem volt semmi.Így 16 és fél évesen fordultunk orvoshoz, aki egy vérvételes hormonvizsgálat eredményeként tesztoszteron eltérést talált(4,03, ref. tart.: 3, 75ig), így fogamzásgátlóval kezelt illetve kezel(Diana35, Belara, Yasminelle, Stodette, azt utolsónál vagyok teljesen tünetmentes).Jelenleg 22 éves vagyok.Tavaly próbálkoztunk a gyógyszer abbahagyásával. Három hónapig még megvolt, aztán megint mintha elvágták volna.Ismét csináltak vérvételes hormonvizsgálat és alhasi ultrahangot, melyek teljesen negatívak lettek.Azóta szedem a Stodettet. Kérdéseim: Ön szerint jól kezelnek?További vizsgálatok szükségesek?Egyenlőre nem szeretnék gyermeket, de azt sem, hogy amikor igen, akkor már késő legyen.Hány éves korig szedhetem "kockázatok" nélkül a fogamzásgátlót? Előre is köszönöm! Ha megkérhetem, akkor ne tegyék fel a honlapra a levelemet, még ha a nevemet ki is vennék! Természetesen amennyiben ez nem teljesíthető, akkor azt is megértem.

        Dr. Deli Tamás válasza a nőgyógyászati kérdés témában

        Tisztelt Kérdező! A válaszhoz pontosan tudni kellene, történtek-e és milyen eredménnyel a következő vizsgálatok: ösztrogén, progeszteron, LH, FSH, prolaktin, sTSH, kortizol, androgének (tesztoszteron, dehidroepiandroszteron-szulfát, androsztendion), SHBG. Milyen a hüvelyi ultrahang lelete (petesfészek mérete, szerkezete, tüszők)? Vannak-e hyperandrogén tünetek - szőrösödés, hízás, hajhullás, pattanásosság stb. Ha ezeket megírja (a hormonleleteket a levétel ciklusnapjával és az adott labor referenciaértékeivel) , van esély, hogy érdemi választ írjak, enélkül nincs. A fogamzásgátló ellenjavallatok hiányában tartósan, akár a menopausáig szedhető.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 01., 18:02; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 16:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés