• Trombózis veszély? - hematológia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Elkeseredettségemben fordulnék Önhöz egy kérdéssel. 44 éves vagyok, nem szültem, pajzsmirigy alulműködésem van és már 5 -6 éve hormonális problémák miatt két menses között vérezgetek. Nőgyógyászok hada látott már, de most végre kimondta a mostani orvosom, hogy ez hormonprobléma. Javasolta, szedjek Femoden nevű, enyhe hormontartalmú tablettát (nem ez a legalacsonyabb hormontartalmú szer, de azt mondta, ez használ). Igen ám, de az endokrinológusom, akihez a pajzsmirigy miatt járok leszidott, hogy ez mekkora felelőtlenség és megijesztett a trombózissal. Ezért mikor már egy hónapja szedtem a tablettát, elmentem, hogy megnézessem a leiden-mutációt (ez negatív lett) de elküldtek vérvételre is, ahol kiderült az antitrombin III- szintem 80-120 preferencia értéknél 80 volt. Erre azt mondta a szakorvos, abba kell hagynom a fogamzásgátlót 3 hónap után, de addig szedjek vérhígítót nagyon kis dózisban. A nőgyógyászom viszont azt mondta, a problémámra vagy a fogamzásgátló tabletta a jó, vagy együtt kell élnem a vérezgetéssel, mert más megoldás nincs. Kérdésem az, hogy valóban akkora nagy a trombózis veszély nálam? Soha nem szedtem még fogamzásgátlót, nem dohányzom, nem iszom, nem vagyok elhízva. Viszont el vagyok keseredve, mert most gyajkorlatilag a 24 napos ciklusaimban csak 10 nap nem vérezgetek, ami azért borzasztó, hatással van az életemre, a szeuális életemre is. Létezik, hogy tényleg nincs megoldás a számomra? Köszönöm előre is válaszát: Anita

        Dr. Deli Tamás válasza a fogamzásgátló, thrombózis témában

        Kedves Anita! Sajnos az, hogy "nőgyógyászok hada látott már", nekem semmilyen információt nem ad arról, milyenek a leletei, pl. van-e myomája, adenomyosisa, visel-e spirált, van-e véralvadási zavar, méhnyálkahártya-gyulladásra utaló jel, méhnyálkahártya-túlburjánzás (hyperplasia) vagy polip, rendszeres ovuláció, miféle "hormonális problémát" diagnosztizált nőgyógyásza konkrétan (a hypothyreosison kívül) stb. A referenciatartomány alján levő AT-III szint még nem feltétlen zárja ki a fogamzásgátlószedést, én 1-2 hónap múlva megismételtetném ezt a vizsgálatot, ennek fényében döntenék a tablettaszedésről. De hogy valóban csak ez-e a megoldás, azt a fent felsorolt információk birtokában lenne csak esélyem megválaszolni.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. június 24., 18:14; Megválaszolva: 2011. június 29., 11:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés