• mentruációs panaszok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! Abban a reményben írok Önnek, hogy nekem is tud olyan jó és hasznos tanácsokkal szolgálni, mint az Önhöz forduló többi tanácstalan és kétségbeesett nőnek, férfinak. A problémám a következő: 23 éves nő vagyok, és már 9. hónapja nincs menstruációm. Az első vérzésem 11 éves koromban jött meg, havonta jelentkezett, bár nem mindig volt pontos - főleg az első években - 24 és 35 nap között variált. 18 éves koromra beállt 25-28 nap közé. Utána elkezdtem fogamzásgátló tablettát szedni (előzetes hormonvizsgálat nélkül, "természetesen"), először Yasminelle-t, majd köztivérzések jelentkezése miatt Milligestet - összesen 6 évig. 2010 szeptemberétől nem szedem a gyógyszert, nőgyógyászom tanácsára, aki egy kis szünetet tanácsolt; tehát nem szerettem volna teherbe esni. Azóta nincs menzeszem, nyomokban sem...2 havonta járkáltam nőgyógyászhoz, minden alkalommal megnézte a petefészkeimet, nem volt bennük ciszta. Azt javasolta, várjunk, a post-pill amenorrhoea 6 hónapig "normál" jelenség lehet. 6 hónap után felírt Duphaston tablettát, ami után 1 napos vérzésem volt. Gyógykezelés gyanánt növényi ösztrogént tartalmazó gyógynövénykivonatot javasolt, pedig a méhnyálkahártyám az össze vizsgálat során 1-2 mm vastag volt csupán...vérvételre még ezek után sem küldött el. Meguntam a dolgot, elmentem endokrinológushoz, aki kiírt hormonvizsgálatokat. Az eredmények: MINDEN női nemi hormonom, FSH, LH, ösztrogén, progeszteron a minimum szinten volt, a prolaktint kifejezetten alacsonynak mérte. A TSH-szint normális, az androgénszintem nem magas, teljesen a normál tartományban volt. Mindig is vékony testalkatú voltam és sportoltam (kick-box), de a tabletta abbahagyása után nagyon gyorsan, 3-4 hét alatt, "magától" lement rólam kb. 5 kg, ami biztosan nem tett jót a hormonháztartásomnak: 175 cm vagyok és 55-56 kg-ra ment le a súlyom. (Az őszi-téli szemeszter az egyetemen nagyon stresszes volt, a nap végén az edzések jelentették a kikapcsolódást, úgyhogy sajnos nem szedtem vissza egy grammot sem... ) Nem vizsgáltak semmi mást, az endokrinológus hízókúrát, az edzések abbahagyását írta elő, valamint ösztrogénkúrát: napi 1 mg ösztradiol (Estrofem) 20 napig, majd 10 nap szünet, mindezt 3x kell ismételni. Most vagyok túl az első kúrán, a vérzésem továbbra sem jött meg (bár ha jól tudom, nem is ezért kaptam az ösztrogént). Nagyon megrémültem, hogy az életmódom maradandó károsodást hozott létre a szervezetemben, ezért felhagytam a megerőltető edzésekkel, és már 58 kg-ot nyomok, ami még mindig nem sok, de azért haladás. A kérdésem a következő: Ön szerint jó úton járok? Nem kellett volna még egyéb vizsgálatokat elvégezni? Valóban az alacsony súlyom és az edzések az oka a vérzéskimaradásnak, vagy lehet valami más? Milyen vizsgálatokat végeztessek még el (ha egyáltalán elvégeztessek)? Ön egyetért a javasolt terápiával? És a legfontosabb...lehet még valaha gyermekem? A páromnak (2,5 éve élek stabil kapcsolatban) nem tudok mit mondani ezzel kapcsolatban...pedig joga van tudni ezt rólam. Hálásan köszönöm a válaszát! S. K. (23 éves)

        Dr. Deli Tamás válasza a menstruáció témában

        Kedves S.K.! A leírtak alapján hypothalamicus hypogonadotrop amenorrhoea fennállása valószínű, magyarul szerintem is igaza van endokrinológusának és a háttérben az alacsony testsúly és hirtelen fogyás, a fokozott fizikai aktivitás és a pszichés stressz (részben az egyetem, részben a vérzés hiánya miatti aggodalom) áll. Ezek kezelése az adott tényezők csökkentése az endokrinológusa által javasolt módon. Biztos lehet benne, hogy lesz mensese is és gyermeke is, amint a stressz csökken, úgyhogy emiatt már most abba is hagyhatja az aggódást, ne rontson ezzel is a helyzeten. Egyelőre további vizsgálatok szerintem nem szükségesek, de hogy milyen okok lehetnek még a háttérben és milyen kivizsgálás szokott ilyenkor felmerülni, ezzel kapcsolatban ajánlom olvasásra a honlapomon szereplő írást (ld. itt: http://www.drdelitamas.hu/amenorrhoea.html), amit erre a gyakori kérdésre írni szoktam válaszul.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 29., 15:54; Megválaszolva: 2011. június 01., 12:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés