• Zavarok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor úr/nő! Jelenleg 19 éves vagyok.. 13 évesen kezdtem menstruálni, akkor 3-4 hónapos időközökkel, amit a kezdeti időszakban normálisnak véltem. Reményeimmel ellentétben azonban menstruációm nem szabályosabb, hanem rendszertelenebb lett, az utóbbi 3 évben évi 1-2 alkalomra korlátozódott, most pedig lassan egy éve egyáltalán nem jelentkezett. Egy éve orvoshoz is fordultam emiatt, aki szervi elváltozást,és petefészek cisztát sem talált. Emellett hormonális zavar tünetei is megfigyelhetőek nálam: fokozott szőrnövekedés arcon, mellen, köldök alatt, karon.. problémás, pattanásos bőr, és sajnos minden eddigi diétának és fogyókúrának ellenálló túlsúly is, amit az utóbbi 5-6 év alatt sikerült főleg "összeszedni". Ön szerint az utóbbi évek során (teljesen) leállt a peteérésem, aminek hátterében valószínüleg PCOS lehet, vagy más oka lehet a problémának?

        Dr. Deli Tamás válasza a vérzészavar témában

        Tisztelt Hölgyem! Az Ön által leírt tünetek a férfihormon-túlsúly (hyperandrogenismus) típusos tünetei és a PCOS jellemzői. A diagnózis már a leírtak alapján is felállítható (klinikai hyperandrogenismus és oligo-/amenorrhoea). A részletes kivizsgálás nőgyógyászati endokrinológiai szakrendelésen történhet, ennek része a hüvelyi ultrahang, ciklus eleji női és férfi hormonok, 17-OH-progeszteron, TSH és prolaktin meghatározás, cukorterheléses vizsgálat inzulinmeghatározásokkal. A kezelés az eredményektől függ, életmódváltást és testsúlycsökkentést, antiandrogén szer szedését, inzulinérzékenyító szer indítását, ovuláció indukciót stb. foglalhat magába.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 30., 05:07; Megválaszolva: 2011. május 02., 16:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés