Cikluszavar-adenóma-endometriózis

Tisztelt Doktor Deli Tamas! Kisse megkesve tudok reagalni valaszara, amit igy útolag is köszönök. Keresenek megfelelöen bemasoltam a levelezesünktet. Tehat, 1.) a prolactinom a bromocriptin kura elött 770miU/L volt, majd ez lement a gyogyszernek köszönhetöen 35-re. A bromot abbahagytam, mivel mellekhatasai voltak, a norprolac-kal most 93, 1miU/L a prolactin. 2.) a pajzsmirigy gyulladasrol tul sokat nem beszeltünk az endokrinologussal, annyit mondott, hogy a leletek kimutatjak, de hogy nincs ra kezeles, "ez van". Ö ugy gondolja, hogy az örökös nyalkahartya szarazsagot, fejbör, -es börszarazsagot ez okozhatja, meg meg ki tudja, mit. Elkepzelhetönek tartja, hogy a cikluszavarba is belejatszik, de semmi biztosat nem tudok. Amiben meg szeretnem a segitseget kerni: ket hete verzek. / a menzesz elmulasa utan egy hettel jelentkezett maszatolas/Nem erösen, de folyamatosan, es tegnap jött meg rendesen, vagyis erösebb verzes, es hasfajas-görcs. Lehetseges-e, hogy a norprolacra valo atalas ismet bekavart a hormonrendszer müködesebe, es most megint at all a szervezetem, es ez okozza az elhuzodo verzest? Mivel külföldön vagyok, nem tudok orvoshoz menni, es jobb hijan fagyöngy, es cickafark teaval probalom a verzest csillapitani, ill. immunerösitökkel igyekszem magam vedeni a kimerülestöl. Van esetleg valamilyen modszer, vagy gyogyszer, amit itt is kiprobalhatnek? Bizom benne, hogy most mar par nap mulva vegre elmulik a menzesz, es fellelegezhetek kicsit. De Ön mit gondol, ha ez több, mint egy het mulva sem mulik el/egy hetig szokott tartani az igazi menzeszem/akkor menjek haza orvoshoz? Lehet valami nagy baj ebböl a hosszu verzesböl? Faradt vagyok es kicsit kimerült, de egyebkent megvagyok:)/bar most elegge faj a hasam/. A laparoszkopiat az en keresemre kiirhatja az orvos, vagy erröl egyedül ö dönt, hogy szükseges-e? Egyebkent a letapadasok erezhetöek tapintasos vizsgalatkor, es a korhazi zaroleletemen is ott van, hogy nem mindent sikerült oldani, csak azt mondtak, nem erdemes ujra megprobalni oldani, mert ujra le fog tapadni, es mivel meg nem szültem, nem szabad piszkalni ezt a területet. Ez valoban igy van? Jo lenne pedig valami biztosat tudni arrol, hogy mi a helyzet odalent, es erre nem tudnak mas megoldast, de a laparot nem javasoltak. Ön szerint? Valaszat elöre is köszönöm! Üdvözlettel: Vica Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Problémám eléggé összetett. Több mint két éve van cikluszavarom, van hogy egy hét telik el egyik menzesz vége és a másik kezdete között, van hogy kettő. Ami viszont mindig ugyanaz, hogy hét napig tart a menzeszem, az első négy napban enyhe a vérzés, nincs, vagy minimális a fájdalom, a következő két napban viszont, mikor már enyhülnie kellene a vérzésnek, felerősödik és komoly görcsök-fájdalmak jelentkeznek. Hasmenésem is szokott lenni. Legutóbb olyan erős fájdalmaim-görcseim voltak, ami már komolyan megijesztett, és enyhíteni sem lehetett, csak kivárni egy napot, hogy elmúljon. Közti vérzés is gyakori, így gyakorlatilag "állandóan" van valamilyen mennyiségű vérzés. Meg kell említenem, hogy a cikluszavarok miatt 2 éve egy orvosi tipp hatására endokrinológushoz is eljutottam, és MR-en kiderült, hogy van egy mikrodaganat a hipofízisemben. Eleinte erre fogta mind a nőgyógyász, mind az endokrinológus a cikluszavart, előbb bromocriptint, majd ennek a mellékhatásai miatt norprolacot szedettek velem. De két év után semmit sem javult a cikluszavar, csak vannak normálisabb hónapok, amikor kicsit tovább élvezhetem a vérzéstelenség állapotát...: / Mind két orvosom kifogyott az ötletekből. Clostilbegit-el is próbálkoztunk eredménytelenül, még a fogamzásgátló jön szóba, de én nem akarom, mivel babát szeretnénk a párommal minél hamarabb, és bár nem vagyok szakember, mégsem tartom jó ötletnek, hogy egy totálisan felborult hormonháztartást fogamzásgátlóval kezelgessek. A problémákhoz még hozzá jön egy autoimmun pajzsmirigygyulladás is, amit az orvos szerint nem lehet kezelni, viszont akár ez is közrejátszhat a gondjaim megoldhatatlanságához. Továbbá 2006-ban volt egy életmentő hasi műtét, egy hosszú idő óta fennálló vakbélgyulladás a hashártya és a kismedence teljes gyulladását okozta, tályogokkal, letapadásokkal, amelyek nagy részét oldani sem tudták. Jobb híján ezt is hibásnak tartják orvosaim abban, hogy ennyi nőgyógyászati problémám van. Még régen, amikor még cikluszavar nem volt, csak gyakori nőgyógyászati betegségek, felmerült egy nőgyógyászban, hogy esetleg endometriózis lehet a háttérben. Csak mivel nem sokkal voltam a hasi műtét után, nem tartotta jó ötletnek, hogy ismét megbolygassák a területet. Én szívesen alávetném magam a laparoszkópiának, ha ez kideríthetné, van-e szervi probléma, vagy endometriózis. Ön, problémáim felsorolása után mit gondol, érdemes lenne a belső vizsgálódás? /Hüvelyi ultrahang állítólag legalább azon a területen rendben talált mindent, és amitől féltem, hogy esetleg nincs, még tüszőket is talált/ Nagyon szeretnék babát, és kezdek komolyan elkeseredni emiatt a káosz miatt. Bármilyen véleménye van, nagyon köszönöm, ha megosztja velem! 2011-03-13 09: 26 Tisztelt Hölgyem! 1. Hypophysis microadenoma: ennek milyen mértékű volt a hormonális aktivitása? Azaz mekkora volt a prolaktinszint a Bromocriptin és Norprolac szedése előtt, illetve mennyire csökkent azook után? Milyen most a prolaktinszint? 2. Pajzsmirigy: az autoimmun thyreoiditis milyen pajzsmirigyfunkcióhoz társul? Van-e alul- vagy túlműködés a hormonszintek alapján? Kell-e ezeket gyógyszeresen kezelni? 3. Hasi összenövések: 1. a görcsös mensesekben és alhasi fájdalmakban ezek egészen biztosan szerepet játszanak, ezek megoldása műtétileg - ha technikailag kivitelezhető - laparoscoppal lehet. 2. A sok kismedencei összenövés okozhatja a petevezetők működésének károsodását (elzáródását) . A nem jön össze a terhesség, már csak amiatt is célszerű lehet a laparoscopia, mert aközben van mód a petevezetők átjárhatóságát vizsgálni. 4. Fogamzásgátló: ha a terhesség még átmenetileg halasztható, a fogamzásgátló biztosan jó ötlet a vérzészavar megoldására. Ez nem "bezavar" a hormonokba, hanem tiszta helyzetet ("tabula rasát") teremt és szabályos ciklust épít fel. Nem mellékesen a dysmenorrhoeás - mensesgörcsös - panaszokat is enyhíti. 5. Endometriosis: Ha a hüvelyi ultrahang negatív de a jellegzetes panaszok adottak - mint Önnél is -, segíthet még a nőgyógyászati tapintásos vizsgálat lelete, a CA-125 vérből kimutatható marker fehérje, illetve szintén a laparoscopia a diagnózis felállításában. Ha bármi további kérdése van, vagy a fent leírt hiányzó információkat még meg szeretné osztani velem, nyugodtan írja meg (de akkor az eredeti kérdést és a válaszomat is másolja be, hogy azonosítani tudjam) . Egyébként jobbulást és a problémák megoldódását kívánom Önnek.

Dr. Deli Tamás válasza endometriózis témában

Kedves Vica!

A gyógyszerváltás okozhatja a vérzészavart, de számtalan egyéb oka is lehet, ezért én mindenképpen orvosi vizsgálatot javaslok.

A laparoscopiában az orvos dönt, nyilván Önnel egyeztetve. Az tény, hogy az összenövések a műtétek számával párhuzamosan egyre inkább kialakulhatnak, de hogy pontosan mi a helyzet az Ön hasában/kismedencéjében, azt a műtéti leírás pontos átnézésével lehet megtudni, illetve az Önt korábban operáló orvos tudhatja.

Mindenesetre jobbulást kívánok.

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. március 26., 20:08; Megválaszolva: 2011. március 28., 18:13
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Endometriózis
Tisztelt Doktornő! 2017 novemberében volt egy méh eltávolításom petefészkekkel együtt. A szövettani eredményem endometriózist állapított meg...
Endometriózis-állandó fájdalom
Üdvözlöm! Szeretnék segítséget kérni a betegségemmel kapcsolatosan. Sajnos állandó kismedencei fájdalmam van a csípőcsont mellett a jobb...
Endometriózis
Tisztelt Doktor Úr! 2006 óta vannak endometriózisos panaszaim, ketszer műtöttek 10 cm-es cisztával laporoszkópia során. Az egyik petefészkemet...
Endometriózis és szövettan
Tiszteletem! 38 éves vagyok. Laparoszkópos műtétem volt, csokoládéciszta miatt. Műtét során eltávolította az orvos az egyik petevezetéket és...
Endometriózis és fogamzásgátló...
Kedves Doktor Úr! 2014. szeptember 9-én műtöttek meg endometriozissal, a nőgyógyászom utána fogamzásgátló tablettát írt fel, amit nem kezdtem...