Menstruációs probléma, ciszták

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Január elején hagytam abba a fogamzásgátló tabletta szedését (1998 óta szedem, néha tartottam 3 hónap szünetet) . Febr. 3-tól erős alhasi fájdalmam volt, 4-6 között volt vérzésem, amikorra ki volt számolva, de nem olyan volt mint azelőtt, hanem élénkpiros, nyákos. Febr. közepén voltam nőgyógyászati uh-n, ahol kb. 1, 7 és 2, 3 mm-es cisztát találtak. Márc 3-án kellett volna megjönnie, ehelyett véreztem febr. 26-28 között (ugyanúgy másféle vérzés volt mjnt febr elején) , egész februárban alhasi fájdalommal kínlódtam, és márc 3-tól amikor a menzesznek kellett volna megjönnie, még erősebb fájdalmam volt, otthon feküdtem. Azóta voltam vissza un-n, a ciszták eltűntek, most 3 kisebb cisztát találtak. Ezek a ciszták okozhatnak ilyen hosszan tartó fájdalmakat? Lehetséges, hogy nem menstruációs vérzésem volt, hanem a ciszta okoz vérzéssel járó panaszokat? És miért fáj a hasam kegyetlenül abban az időpontban, amikor meg kéne jönnie a menzesznek, de mégsem vérzek? Nem értem a dolgokat, kérem segítsen a válaszával! Előre is köszönöm!

WEBBeteg szakértő válasza fogamzásgátló abbahagyása témában

Tisztelt Kérdező!

Az 1, 7 és 2, 3 cm-es, illetve kisebb "ciszták" nem ciszták, hanem érésben levő petesejtek, tüszők, amelyek egészséges nők petefészkében minden hónapban a peteérés során megjelennek, majd eltűnnek. Tehát ezekkel orvosi teendő nincs, ellenőrizgetni nem kell, panaszt pedig legfeljebb akkor okoznak, amikor a ciklus közepén a tüszőrepedésnél úgynevezett középidős fájdalom jelentkezik, esetleg 1-2 napos kevés vérzéssel kísérve, de ez sem kóros.

Arra, hogy miért fáj a hasa, ilyen módon sajnos nem tudok választ találni, ehhez nőgyógyászati vizsgálat feltétlenül szükséges, mert az alhasi fájdalomnak lehet legalább 60-70 féle nőgyógyászati, sebészi, belgyógyászati, urologiai, reumatologiai, neurologiai oka - önmagukban a leírtak nem elegendőek diagnózis felállításához.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. március 13., 10:27; Megválaszolva: 2011. március 17., 17:29
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Tabletta elhagyása
Tisztelt Doktor úr! Három hónapja szedem a Corenelle tablettát. A mai napon zsibbadt, fájt több testrészem is, a körzeti orvos megnézett, és...
Mennyi esélyem van?
Betadine hasmenéy
1 szemmel több fogamzásgátló...
Fájdalmas Tampon