Cikluszavar és mikroadenóma = endometriózis?

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Problémám eléggé összetett. Több mint két éve van cikluszavarom, van hogy egy hét telik el egyik menzesz vége és a másik kezdete között, van hogy kettő. Ami viszont mindig ugyanaz, hogy hét napig tart a menzeszem, az első négy napban enyhe a vérzés, nincs, vagy minimális a fájdalom, a következő két napban viszont, mikor már enyhülnie kellene a vérzésnek, felerősödik és komoly görcsök-fájdalmak jelentkeznek. Hasmenésem is szokott lenni. Legutóbb olyan erős fájdalmaim-görcseim voltak, ami már komolyan megijesztett, és enyhíteni sem lehetett, csak kivárni egy napot, hogy elmúljon. Közti vérzés is gyakori, így gyakorlatilag "állandóan" van valamilyen mennyiségű vérzés. Meg kell említenem, hogy a cikluszavarok miatt 2 éve egy orvosi tipp hatására endokrinológushoz is eljutottam, és MR-en kiderült, hogy van egy mikrodaganat a hipofízisemben. Eleinte erre fogta mind a nőgyógyász, mind az endokrinológus a cikluszavart, előbb bromocriptint, majd ennek a mellékhatásai miatt norprolacot szedettek velem. De két év után semmit sem javult a cikluszavar, csak vannak normálisabb hónapok, amikor kicsit tovább élvezhetem a vérzéstelenség állapotát...: / Mind két orvosom kifogyott az ötletekből. Clostilbegit-el is próbálkoztunk eredménytelenül, még a fogamzásgátló jön szóba, de én nem akarom, mivel babát szeretnénk a párommal minél hamarabb, és bár nem vagyok szakember, mégsem tartom jó ötletnek, hogy egy totálisan felborult hormonháztartást fogamzásgátlóval kezelgessek. A problémákhoz még hozzá jön egy autoimmun pajzsmirigygyulladás is, amit az orvos szerint nem lehet kezelni, viszont akár ez is közrejátszhat a gondjaim megoldhatatlanságához. Továbbá 2006-ban volt egy életmentő hasi műtét, egy hosszú idő óta fennálló vakbélgyulladás a hashártya és a kismedence teljes gyulladását okozta, tályogokkal, letapadásokkal, amelyek nagy részét oldani sem tudták. Jobb híján ezt is hibásnak tartják orvosaim abban, hogy ennyi nőgyógyászati problémám van. Még régen, amikor még cikluszavar nem volt, csak gyakori nőgyógyászati betegségek, felmerült egy nőgyógyászban, hogy esetleg endometriózis lehet a háttérben. Csak mivel nem sokkal voltam a hasi műtét után, nem tartotta jó ötletnek, hogy ismét megbolygassák a területet. Én szívesen alávetném magam a laparoszkópiának, ha ez kideríthetné, van-e szervi probléma, vagy endometriózis. Ön, problémáim felsorolása után mit gondol, érdemes lenne a belső vizsgálódás? /Hüvelyi ultrahang állítólag legalább azon a területen rendben talált mindent, és amitől féltem, hogy esetleg nincs, még tüszőket is talált/ Nagyon szeretnék babát, és kezdek komolyan elkeseredni emiatt a káosz miatt. Bármilyen véleménye van, nagyon köszönöm, ha megosztja velem!

WEBBeteg szakértő válasza menstruációs zavar témában

Tisztelt Hölgyem!

1. Hypophysis microadenoma: ennek milyen mértékű volt a hormonális aktivitása? Azaz mekkora volt a prolaktinszint a Bromocriptin és Norprolac szedése előtt, illetve mennyire csökkent azook után? Milyen most a prolaktinszint?

2. Pajzsmirigy: az autoimmun thyreoiditis milyen pajzsmirigyfunkcióhoz társul? Van-e alul- vagy túlműködés a hormonszintek alapján? Kell-e ezeket gyógyszeresen kezelni?

3. Hasi összenövések: 1. a görcsös mensesekben és alhasi fájdalmakban ezek egészen biztosan szerepet játszanak, ezek megoldása műtétileg - ha technikailag kivitelezhető - laparoscoppal lehet. 2. A sok kismedencei összenövés okozhatja a petevezetők működésének károsodását (elzáródását) . A nem jön össze a terhesség, már csak amiatt is célszerű lehet a laparoscopia, mert aközben van mód a petevezetők átjárhatóságát vizsgálni.

4. Fogamzásgátló: ha a terhesség még átmenetileg halasztható, a fogamzásgátló biztosan jó ötlet a vérzészavar megoldására. Ez nem "bezavar" a hormonokba, hanem tiszta helyzetet ("tabula rasát") teremt és szabályos ciklust épít fel. Nem mellékesen a dysmenorrhoeás - mensesgörcsös - panaszokat is enyhíti.

5. Endometriosis: Ha a hüvelyi ultrahang negatív de a jellegzetes panaszok adottak - mint Önnél is -, segíthet még a nőgyógyászati tapintásos vizsgálat lelete, a CA-125 vérből kimutatható marker fehérje, illetve szintén a laparoscopia a diagnózis felállításában.

Ha bármi további kérdése van, vagy a fent leírt hiányzó információkat még meg szeretné osztani velem, nyugodtan írja meg (de akkor az eredeti kérdést és a válaszomat is másolja be, hogy azonosítani tudjam) . Egyébként jobbulást és a problémák megoldódását kívánom Önnek.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. március 13., 09:26; Megválaszolva: 2011. március 17., 06:06
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mi lehet a bajom?
Kedves doktorúr! Több mint 3 hete fáj a hasam alúl, szédülök, És hányingerem van. De ez minden napos. Rengeteget eszem és nagyon sokat alszok. Múlt...
most akor mivan?
Jo napot kivanok. Azal a panaszal fordulok onhoz hogy egy hete keset nekem a menstruaciom.Elvegeztem a tesztet es negativ lett masnap pedig megjott.nagyon eros...
Kétszer menstruálok egy hónapban
Tiszelt Doktor Úr! Kétszer volt menstruációm egymás után követő három hónapban ezen a nyáron. Fogamzásgátlót nem szedek és nem is szedtem...
11 napos menstruáció oka
Párommal babát tervezünk egy ideje. Múlt hét előtt vasárnap kellett volna megjönnie, meg is jött, de 5 napig szinte csak pecsételő, elenyésző...
közti vérzés miatti menzesz késés
Tisztelt doktor ùr/nő! Jùliusban megjött a menzeszem 25 napra! 8 napra rá közti vérzésem volt életemben először! Akkor a Bajcsy kh.ügyeletén...