Mi segíthetne?

Tisztelt Dr. Nő/Úr! Panaszomra azt szokták válaszolni, hogy keressem fel a nőgyógyászt. Tavaly egy rákszűrés alkalmával amikor az orvosnak említettem, hogy valószínű hüvelygombám van, azt válaszolta, hogy nem lát kóros elváltozást, de ha akarom felírja a Pimafucortot. Pár hónappal később újra elkezdődőtt egy intenzív viszketés mint még soha. Pár napos szünetekkel, de máig fennál. Egy hónappal ezelőtt HPV teszten voltam akkor pillanatnyilag nem volt panaszom, nem említettem, de mindent rendben találtak. De a borzasztó viszketés újra visszatért. Fürdés után pár óráig nincs, de aztán újra. Csak zuhanyozom, Saforelle lemosót használok, most már Saforelle krémet is, külön törülközőt, pamut alsóneműt, betétet, ahogy az orvosok javasolják. Nemi életet nem élek, tehát a krónikus visszaesésnek kevés az esélye. Feltűnő folyásom nincs. Már arra gondolok talán lelki okai vannak pl. a stressz. Kipróbáltam a kamillás öblögetést is, nem használ. Ha már az orvosnak nem tűnik fel, akkor most mivel kezeljem? A recept nélkül kapható Canestent és társait fölöslegesen nem akarom megvenni. Tudna-e valami használható tanácsot adni? Egy másik évek óta tartó problémám a hónaljam nagyon rövid időn belüli izzadása és ezáltal kellemetlen szaga. Ha szőrtelenítek, akkor is. Zuhanyozás után sokszor egy-két órával már érzem. Olvastam az interneten, hogy pajzsmirigy is okozhatja, egy ismerősöm szerint a korral jár és 45 éves kor után elmúlik. Tény az, hogy 35 éves korom előtt egyáltalán nem volt ilyen panaszom. Valamilyen megoldást mégis kéne találnom, mert nagyon kellemetlen, hogy fél naponta kell (ene) átöltöznöm, és még akkor is úgy érzem magam mintha napok óta nem fürödnék. Tudom, hogy az izzadás természetes, de hogy ennyire szagos, ennek valami oka lehet. Mit tanácsol, még mielőtt hosszú orvosi vizsgálatokra kéne elmennem? Van valamilyen más gyógymód? Köszönettel: N. Zsuzsa.

Dr. Deli Tamás válasza hüvelyfertőzés témában

Kedves Zsuzsa!

Azt hiszem, kevéssel ezelőtt válaszoltam vagy ugyanerre a kérdésre, vagy egy nagyon hasonlóra. Mindenesetre az ottani válasz itt is érvényes, így idemásolom.

A visszatérő hüvelyfertőzésnek (melynek 3 fő kórokozótípusa van: 1. gomba, 2. baktérium, 3. Trichomonas nevű parazita) vagy hüvelyfolyásnak (hisz ez lehet nem fertőzött bőséges hüvelyváladék is) számos oka lehet. Ezek közül a leggyakoribbak, és néhány ritkább:

- tartós vagy ismételt antibiotikumszedés

- túl alacsony ösztrogénhormonszint: nem megfelelő fogamzásgátló, menopausa, antiösztrogén-szedés stb.

- ösztrogéntől függetlenül sérülékenyebb hüvelynyálkahártya: óvszer- (latex-) allergia, sugárkezelés, műtét utáni állapot, sérülés stb.

- túl gyakori hüvelyöblítések miatt eltolódott hüvelyi pH

- nemi szervi kórokozó tartós jelenléte melletti folyás (szexuálisan átvihető kórokozók, pl. Chlamydia, Ureaplasma, Gonorrhoea, Herpesvirus stb.)

- szexuális partnertől / partnerektől visszakapott (ún. „pingpong”) fertőzés

- krónikus irritáció: méhen belüli fogamzásgátló eszköz, egyéb idegentest a hüvelyben stb.

- nem megfelelően kezelt folyás (pl. gombaellenes kúpok bakteriális fertőzésnél stb.)

- méhnyaksérülés (ún. inveterált cervix ruptura) miatti fokozott nyáktermelődés

- cukorbetegség

- immunhiányos állapot: veleszületett formák, immunszuppresszáns (pl. szteroid) terápia, terhesség (! ) , AIDS, legyengült beteg (pl. előrehaladott daganatos betegség) stb.

- egyéni adottság: ismeretlen egyéb ok miatti fogékonyság a fertőzésre; az átlagpopulációnál bővebb hüvelyváladék; a menstruációs ciklussal párhuzamos változások a hüvelyváladék mennyiségében

Ezek elkülönítése és megfelelő kezelése több vizsgálatot is igényelhet: a beteg panaszainak és kórelőzményének kikérdezése gyakran már önmagában is elég. A kórokozó azonosításában a panaszok jellege, a folyás megjelenése, szaga, a hüvelyi pH megmérése, a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata segíthet. Emellett a speciális szexuálisan átvihető kórokozók kimutatása laborvizsgálattal, vércukorvizsgálat, immunológiai vizsgálat stb. segíthet felderíteni a viszatérő folyás okát, majd a megfelelő kezelést alkalmazni.

A kezelés a felderített ok megszüntetésén kívül a kórokozó elpusztításából (gomba, baktérium, parazita ellenes szerek megfelelő kombinációja) , a hüvelyfóra (Lactobacillus készítmények) , hüvelyi pH (pl. tejsav, Lactacid stb.) és hüvelynyálkahártya (ösztrogéntartalmú lokális szerek, Cikatridina stb.) helyreállításából áll. A fertőzés visszatérését egyeseknél segíti a leggyakoribb kórokozók elleni vakcináció (Gynevac) , ennek hatékonysága azonban nem egyértelmű.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. március 10., 18:37 ;Megválaszolva: 2011. március 13., 22:02
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Hüvelytabletta alkalmazása
Üdvözlöm! A mai napon az esedékes rákszűrésre jelentkeztem, panasz nélkül. Az orvos felírt Klion-D 100 (10 db) és Fluomizin (6 db)...
Hüvelyi fertőzés?
Tisztelt Doktornő! Mit tudna addig ajánlani, ami legalább enyhíti a tüneteket? Ég, fáj és viszket a szeméremajkam, nagyon piros is, nincs folyásom....
Nem múló felfázás
Üdv! 2-3 hete gyakori vizelés,égő érzés, fájdalmas közösülés kínoz. Szedtem Ciprofloxacint és Tarividet is plusz CNS kúp kúra...
Miért viszketek ilyenkor?
Jó napot! Szeretnék érdeklődni, hogy ez mitől lehet? 3 hete voltam nyilvános strandon, rá egy hétre elkaptam egy hüvelyi fertőzést, szedtem...
Rózsaszín folyás
Üdvözlöm! Múlt hét szombati strandolásnak meg lett az eredménye; több mint valószínű hüvelygomba. Vasárnap már fura érzés volt egésznap a...