• Erős menstruációs fájdalom.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Webdoktor! Régebben írtam már önöknek többször is, meddőségi témában. Most Arról szeretnék érdeklődni, mi okozza pontosan a menses görcsöket. Több, mint 4 éve szedtem fogamzásgátlót, de csak 1 évig, és akkor sem múltak a görcsök. Mivel babát szerettem volna abbahagytam, de utána kiderült, hogy ez nem olyan egyszerű. Kétszer volt már laparoszkópos műtétem, a második után azt mondta az orvosom, "hegesedéses a méhfalam". Ez Mit jelent? Azt is mondta, hogy ettől még nincs akadálya a babának, de a műtét óta 4 hónap telt el, és nem történt semmi. A Görcseim pedig hónapról hónapra rosszabbak, néha már levegőt sem kapok. És nem kapok rá magyarázatot, hogy ezt mi okozza. És vajon a görcsnek és a meddőségemnek köze lehet e egymáshoz. Amióta megjött a legelső menzeszem ez azóta így van. Sajnos már nagyon megkeseríti az életem. A fogamzásgátló is csak összezavart mindent, mert miután abbahagytam a szedését, ki sem lehet számítani mikor lesz a következő ciklus. Kérem segítsenek. Már nagyon kétségbe vagyok esve. Üdvözlettel:

        Dr. Deli Tamás válasza a fájdalmas menstruáció, meddőség témában

        Tisztelt Hölgyem! A "hegesedéses méhfal" orvosilag nem túl pontos meghatározás - valószínűleg összenövésekre utal (?). Ennek oka fertőzés (pl. Chlamydia), korábbi műtét, endometriosis stb. lehet. Ha erről van szó, ezen betegségek némelyike gátolhatja a teherbe esést, de hogy pontosan milyen mértékben, az a pontos műtéti lelettől függ (pl. hogy volt-e petevezető-átjárhatósági vizsgálat a laparoscopia során, és hogy az mit mutatott). A mensesgörcsök csökkentésére a fogamzásgátló és a laparoscopia során (remélhetőleg) elvégzett adhaesiolysis mellett további gyógyszeres kezelésekre is van mód (simaizomgörcs-oldók, sedativumok, nem steroid gyulladásgátlók, illetve az októl függően gesztagén hormon stb.). Ezekkel kapcsolatban konzultáljon nőgyógyászával.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. március 08., 22:34; Megválaszolva: 2011. március 12., 13:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: