Fogamzásgátlás

Tisztelt Doktornő/Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 2010 októberében egy hónapja abbahagytam a fogamzásgátlót (Laurina) . Majd a partnerem nem megfelelően használta az óvszert, így sürgősségi fogamzásgátlót kellett szednem. (Rigesoft, az első tablettát 24 órán belül beszedtem) . A tablettáknek köszönhetően egy hétig tartott a vérzésem. Ekkor a nőgyógyászom felírta a Lurinát, amit el is kezdtem a vérzés 5. napján.Ekkor csináltam két terhességi tesztet: Egy gravi hcg-t és egy x-epiles tesztet, mindkettő negatív volt. Az orvos nem küldött el vérvételre, csak hasi ultrahangon nézett és kézzel megvizsgált. Novemberben nem jött meg, csak decemberben, amikor egy másik gyógyszert, a Symicia-t írta fel az orvosom.Ekkor a vérzés nagyon kevés volt, inkább csak olyan barnás. Majd ismét visszamentem, amikor az orvos felírta a Laurinát. Januárban ismét nem jött meg, csak februárban egy napig, egy nagyon pici barnás vér volt. Most március van, múlt héten meg kellett volna jönnie. A kérdésem az lenne, hogy a sürgősségi tablettától hízhattam 12 kg-ot? 58 kg voltam októberben és most 70 kg vagyok. A Minerva fog.gátló mennyire ajánlott? Kérjek a háziorvostól endokrinelogushoz időpontot, vagy a nőgyógyászhoz menjek ismét vissza? Tudtommal vérvétel kellene mindenféle fogamzásgátló felírásához évente, de eddig még egyik orvos sem küldött ilyen jellegű vizsgálatra. Amikor egyszer visszamentem és kérdeztem a nőgyógyászt, hogy a használati utasításban levolt írva, h ahhoz a gyógyszerhez ajánlott fél évente vizsgálat, akkor az orvos nevetett. Azt mondta, h "a gyógyszercégek írnak minden hülyeséget."A lábaim igencsak visszeresek, még sosem nézte meg, a melleimet sem vizsgálja meg ez az orvos. Mit tegyek? Köszönettel: egy beteg

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza fogamzásgátló témában

Tisztelt Kérdező!

Évente laborvizsgálat a háziorvosnál kell, nem a nőgyógyásznál. A visszerek nem befolyásolják a fogamzásgátlószedést. Ha emlőpanasza van, nyilván megvizsgálják, de ha nem és ha elégedetlen orvosával, javaslom, forduljon másik orvoshoz. Ez ilyen egyszerű. Hízni számos betegség (vagy nem betegség) miatt lehet, ezzel első körben háziorvosához forduljon (az egyszeri Rigesofttól semennyit nem lehet hízni) . Végül: a Minerva antiandrogén hatású hormonkészítmény, van fogamzásgátló hatása is, de alapvetően nem fogamzásgátlási céllal kell szedni, hanem férfihormon tünetek enyhítésére.

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. március 02., 13:57; Megválaszolva: 2011. március 06., 15:15
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Missed ab műtét után peteérés
Nőgyógyászati Uh lelet
Menstruáció előtti verzes
ASC-H negatív HPV-vel
Kedves Doktor úr! 2019. augusztusában ASC-H lett a rákszűrésem eredménye, kolposzkópia: ép hám, kóros nem látható. Orvosom javasolta, hogy...