baba

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Nagyon rég óta vagyok tartósan beteg allergiás asztmás vagyok mióta megszülettem. Az állapotom hol jobb hol rosszabb.Tavaly 70%-os volt a légzésfunkcióm azóta nem mentem el vizsgálatra mert a doktornő nem volt túl kedves.3 hónapra megadta az engedélyt hogy a háziorvos írja fel a ventolint, aztán ki is váltottam amennyit lehetett, mert közbejötek magánéleti problémák.Vissza térve az eredeti gondhoz, voltam nőgyógyásznál és nem talált semmit se a petefészkembe se a méhembe.Viszont új párom lett és szeretnénk egy kisbabát.De ahány orvoshoz mentem eddig mind csak azt tudta mondani hogy nem javasolja a terhességet.Nekem ezt anno 2006 nyarán közölte a tüdőgyógyász, hogy egyre romlik az állapotom és nagyon gondoljam meg, hogy vállalok e babát. Most viszont úgy látom hogy szeretnék, de rémálmok gyötörnek azóta szinte minden éjszakán hogy mi van ha tényleg terhes leszek e és mennyire befolyásolja az asztmám a terhességet. Mivel az év minden napján úgymond veszélyeztetve vagyok a penészgomba stb.-k által. Az lenne a kérdésem, hogyha elhagyom a gyógyszert hogyan tudom az esetleges rohamokat csökkenteni, ha megfogan a baba? Előre is köszönöm szépen a választ.

Dr. Deli Tamás válasza asztma témában

Kedves Kérdező!

A rohamok nem gyógyszeres csökkentésével kapcsolatban mindenképpen tüdőgyógyász - allergológus szakorvos véleményét kell kérnie (az allergén kerülése természetesen segít, de esetleg más mód is lehet) . Mindenesetre amíg szakemberrel beszélt, az aszthma gyógyszerét ne hagyja el, mert annak súlyos roham lehet a következménye! A terhesség vállalásával kapcsolatban szintén meg kell kérdezni tüdőgyógyászt és szülészt is, ennek a súlyos döntésnek a meghozatala előtt mindenképpen friss légzésfunkciós vizsgálatok javasoltak, illetve a szakmák egymással történő konzultációja is fontos.

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. március 01., 10:31; Megválaszolva: 2011. március 06., 14:49
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mennyire kell aggódnom petefészekrák...
Jó napot!Kórszövettani lelettel...
Bizsergés és vizelési inger
Ovestin krém helyett méhnyakkenet...
Negatív CINtec Plus