Terhesség és a gyógyszerezés

Tisztelt Dr. Úr! Epilepsziás beteg vagyok 8 éve.Terhes lettem, még javában szedtem a régi gyógyszeremet, a Tegratolt. De akkor mikor 8 hetes körül lehettem akkor váltottam, Lamolep 50 mg-ra, meg 100-ra fokozatosan álltam állt, a neurologusom tanácsára. A babámat 4 napra vesztettem, és mindenki a régi gyógyszeremre tippel, vagy a hirtelen jött gyógyszerváltás.De a babám aortaiv hypoplasia-ba szenvedett. A szülés után 6 nappal halt meg, egy műtét közbe. Szeretném tudni az okokat.Úgy vállalni fél év múlva egy babát, hogy egészséges legyen. Üdvözelettel: Czuczi István Milánné.

Dr. Deli Tamás válasza epilepszia témában

Tisztelt Czucziné!

A Tegretol (carbamazepin) az esetek 1-2%-ában okoz magzati hidantoin szindrómát (arcrendellenességek, körömfejlődési rendellenességek, növekedési zavar, szívfejlődési rendellenességek, ajakhasadék) és velőcsőzáródási rendellenességet. A Lamolep (lamotrigin) kevésbé ismert viselkedésű, egyes közlemények szerint monoterápiában 4x, politerápiában 10x-re növeli az ajakhasadék kockázatát.

Az említett aortaív hypoplasia a szív kialakulásakor szedett carbamazepin hatása esetleg lehetett, de lehet attól független is.

A következő terhesség alatt fontos a gyógyszer lehetőség szerinti elhagyása vagy monoterápia alkalmazása, a gyógyszer vérszintjének meghatározása, a nagy dózisú folsavszedés, korai genetikai tanácsadás, célzott magzati ultrahangvizsgálat, beleértve magzati echocardiographiás vizsgálatot is, szoros szülészeti és neurologiai gondozás.

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. február 26., 09:49; Megválaszolva: 2011. február 28., 20:07
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mennyire kell aggódnom petefészekrák...
Jó napot!Kórszövettani lelettel...
Bizsergés és vizelési inger
Ovestin krém helyett méhnyakkenet...
Negatív CINtec Plus