• Petefészek eltávolítás utáni szövettan

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!Úr! Nemrég volt bal oldali petefészek eltávolításom mert volt benne egy elég nagy ciszta,megnövekedett a Ca125(55)és fogytam 26 kg-ot.Mai napon kaptam meg a szövettan eredményét amit nem tudok értelmezni .Ebben kérném a segítségét.Makroszkópos leírás:4X3.5cm gömbölyded,tömlőszerű képlet,melyből felvágáskor szalmasárga átlátszó váladék ürül,a tömlő falában kb.2x1.5x1cm petefészek komprimálódott részlete is felismerhető,a tömlő felszínén zsírszövet tapad.A tömlő belfelszínén az ovarium mentén apró,szürkésfehér,porckemény növedéket látni,a tömlő belfelszíne alapvetően sima. Mikroszkópos leírás:HE festés után a petefészek állománya mentén fellelhető tömlő belfelszínén endothelszerűen lelapult,egysoros hám maradványa ismerhető fel,a makroszkóposan látott apró intracystikus növedék felszínén is hasonló hám húzódik,állományában külömböző tágasságú,ugyancsak lelapult hámmal bélelt apró tömlők vagy sejtszegény hyalinos kötőszövettel jellemzett területek ismerhetők fel.A corticalis rétegben néhány inklúziós járat látható.A felszínhez tapadt zsírszövetben apró granulomák jelennek meg ,amelyek kettős fénytörést mutató,sebészi varrófonalakat övező,óriássejtekből,mononuclearis sejtekből állnak.Láthatók továbbá apróbb-nagyobb,tubaris hámra emlékeztető,egysoros hengerhámmal bélelt tömlők.A hám-kötőszövet határa mindenütt jól követhető.Malignitásra utaló jelek sehol sem mutatkoznak. Magyarázatát előre is köszönöm! Tisztelettel Varga Borbála

        WEBBeteg szakértő válasza a petefészek ciszta témában

        Kedves Kérdező!Szövettant csak személyesen lehet a mütétet végző orvossal megbeszélni.Ha nem értett meg mindent vissza kell menni hozzá és kérdéseit feltenni.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. február 17., 14:14; Megválaszolva: 2011. február 21., 17:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés