PCO-IMPLANON

Tisztelt Doktor Úr! Lányom május végén tölti be a 22. életévét. Minden egyes menstruációja iszonyatos fájdalommal, bőséges – gyakran darabos – vérzéssel jár. Sokszor félő, hogy mentőt kell hívni hozzá. Ezért, hogy fájdalmait enyhítsük, megpróbálkoztunk fogamzásgátló szedésével. A nőgyógyász Milligestet írt fel, bár a gyermekem által elvitt leleteket nem nézte meg. Lányom bizonyos gyógyszerekre érzékeny /pl.: Spiropent, Theospirex – remegés, Indometacinum – hányinger, fejfájás, szédülés./, ezenkívül vashiányos vérszegény és szívbillentyű-eltérése van – mitralis insuff.) A fogamzásgátló különösebben nem csökkentette a panaszait, viszont olyan rosszul volt, hogy iskolába sem tudott járni. Fejfájása, szédülése, hányingere és testszerte jelentkező erős zsibbadása volt. Attól tartottam, hogy nagyon nagy baj lesz, ha sürgősen nem hagyja abba a Milligest szedését. Így kb. két és fél hónap kínlódás után nem szedte tovább. Ekkor arra gondoltam, hogy talán valamilyen betegség állhat a háttérben. 2008. nyarán indultunk el Leiden mutáció és hyperandrogenizmus kivizsgálása irányában. Eredményeink: norm. pajzsmirigy és vesekéreg functio, nincs hyperandrogenismus sem. Magasabb FSH és LH PCO-ra utalhatnak, emiatt nőgyógy. UH kell. (A vérvétel a menstruáció harmadik napján volt. – FSH: 4.8, LH: 13.1) Köv. vizsgálat eredménye: alacsonyabb protein S aktivitás (60%) , Leiden mutáció, antithrombinopathia, protrombin génmutáció, lupus anticoagulans negatív. Az egyidejűleg kimutatott MTHFR (C677T allél) heterozygotaság önmagában nem rizikó tényező, de a protein S defektus okozta hajlamot fokozhatja. Javasoltak egy újabb vérvételt, amelynek az eredménye: Protein S aktivitás: 88%. Természetesen voltunk nőgyógyászati ultrahangon is. USG eredmény – uterus: 43x57x80 mm-es. Endometrium: 6, 7 mm. J. ovarium: 37x22 mm-es. Benne számos 6 mm-es subchorticalis tüsző. B. ovarium 33x21 mm-es. Hasonló szerkezetű. UH kép PCO-nak megfelel. (Viszont előtte kb. három hónappal nem ilyen volt az eredménye, tehát ezt nem tartom 100 %-ig biztosnak.) Semmilyen kezelést nem ajánlott a vizsgálatot végző orvos. Itt azonban még egy dolgot szeretnék megemlíteni. Még jóformán abba sem hagyta a fogamzásgátló szedését, amikor sajnos teherbe esett. Tekintettel a körülményekre, pl. arra is, hogy iskolába járt, a terhességet művi úton meg kellett szakítania. (Ez utóbbi sajnálatos tényt csupán azért írtam le, mert a PCO szindrómában szenvedők nem igazán tudnak „gyorsan” teherbe esni. – Legalábbis az orvosok részéről ez az információ hangzott el.) Következő kérdéseim lennének: 1. Kihez tartozik – nőgyógyász, endokrinológus – a kezelése? 2. Mindenképpen gyógyszeres kezelés szükséges? Ha igen, meddig? Egészen a menopauzáig? És az ezen a területen alkalmazott gyógyszerek esetében milyen mellékhatásokkal kell számolni? 3. Természetes úton – megfelelő étkezés, Arwen-torna, barátcserje kapszula, Bioptron lámpa használata, stb. – kordában tartható-e, javítható-e esetleg a PCOS? (Olvastam, hogy nem gyógyítható, de sok javulásról is hallottam.) 4. Fenti eredményei ismeretében alkalmazható-e nála IMPLANON? Enyhítené-e ezeket a rettenetes fájdalmakat? Egyáltalán egy PCO-gyanús betegnél javasolható-e? (Orvosi vélemény alapján antikoncipiens szedése nem igazán javasolt.) Vagy esetleg több kellemetlen, ártalmas mellékhatása van, mint előnye? 5. Bizonyos gyógyszerekre való érzékenysége kapcsolatban áll-e a PCO szindrómával? 6. Mi az, amire különösen figyelni kell? 7. Szülés után javulhat-e, elmúlhat-e ez az állapot? Válaszát, segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel: Egy aggódó anyuka E-mail címem: [email protected]

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fekete István válasza PCO témában

Kedves Hölgyem! Kedves aggódó anyuka!

Önnek van problémája vagy a lányának? Miért nem Ő teszi fel a kérdéseket?

Mit szereten kezeltetni? A görcsös menstruatiot vagy a véralvadási zavarra való hajlamot?

Lehetne hogy mégegyszer nekifussunk a témának?

Egyébbként a PCO csak tünetileg kezelhető, már ha van olyan tünete ami zavaró a lánynak. A görcsölés hátterében az endometriosis lehetőségét tisztázták már? Ha a Milligest nem volt jó mi mást próbáltak?

Számtalan kérdés merül fel...

Dr. Fekete István
Kérdés: 2011. február 13., 16:40; Megválaszolva: 2011. február 17., 09:15
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
PCO-Barátcserje kapszula
Erdeklodnek, hogy amennyiben PCO eseten szedem a detralexet es erosek a mestruacios gorcseim illetve eroteljes a verzes is, a gyogyszer mellett szedhetem-e a...
nőgyógyászati probléma?!
Tisztelt Doktor úr! 21 éves vagyok és csak gyógyszer mellett tudok menstruálni (Norcolut) . Spontán menstruációm 14 majd 18 évesen volt. Emiatt...
Polycystás jellegű ovárium
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azért kerestem fel, mert legutóbbi nőgyógyászati vizsgálatom némi kételyt hagyott bennem. A tárgy előtt egy kis...
Normális hogy csak várunk? ...
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Kb egy hónapja megállapították, hogy a petefészkem policisztás. Kb 5-7 mm-esek a ciszták. Ezután azt mondták, hogy...
policisztas ovarium szindroma
Tisztelt Doktor Ur! 9 honapja probalok teherbe esni, de bizonyos komplikaciok leptek fol. Kozvetlenul a probalkozasi idoszak elott bevettem egy esemeny...