Terhesség

Tisztelt Doktornő (Úr) Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a lányom 14 hetes terhes. kb 1-hónapja, lázas lett, a veséjét fájlalta.Beutalták egy kórházba, ahol vakbél műtétet végeztek el nála, annak ellenére, hogy közölte nem a hasa fáj, hanem hátul az oldala.SŐT! Meg röntgenezték a terhessége ellenére! Műtét közben kiderült, nincs baja a vakbelének, de ha már felnyitották, el is távolították! A műtét után a láza nem ment le, átutalták egy másik kórházba, ahol újabb diagnózist állítottak fel.Vese gyulladása van..Kapott Augmentint, belső katétert, külső katétert. nap után jobban lett, ezért haza engedték.5-nap múlva vér távozott tőle hüvelyen keresztül, ismét mentő, ismét kórház.. Másnap délelőttig nem mondtak semmit, nem történt ultrahang.. Miután másnap megvolt az ultrahang, közölték vele a baba rendben. Az AFP vizsgálat jó lett. Majd másnap ismét magas láz, vese fájdalom! Vizelet tenyésztést végeztek, ahol megállapítotték, hogy a vizelete tele van kóli baktériummal. Az urológus orvos le döbbent azon, hogy röntgent csináltak egy terhes kismamán, majd megműtötték vakbéllel, holott nem az volt a láz oka..Nagyon megijedtünk.. A lányom már a poklok poklát éli át, nem tudja mit tegyen. A nőgyógyászok nem mondanak semmit, egyszerűen kerülik a témát.. A kérdésem a következő lenne: Egészséges baba születik-e, ennyi beavatkozás után? Ki tudja-e hordani? Nincs válasz..Kérem Önt, válaszoljon az elmondottak alapján.. Mennyi az esélyünk? Most azt mondják, a baba nyomja a húgyhólyagot, visszacsorog a vizelet, ettől fertőződött vissza a vese.. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza témában

Tisztelt Kérdező!

Ha jól értem, a vakbélműtét a 10. terhességi héten történt. A műtét elvégzése nem feltétlen volt teljesen indokolatlan, hiszen terhesség alatt a vakbél helyzete a szokásostól eltérő lehet (bár ez nem a 10. terhességi héten a jellemző) . Mindenesetre a vakbélműtét és a közben alkalmazott gyógyszerek fejlődési rendellenességet nem okoznak - ha valami baj történik, az a vetélés, de ha ez nem következett be, ez fejlődési zavart a magzatnál nemigen okozott.

A vesemedence-gyulladás és a gennyes vizelet önmagában nem okoz fejlődési zavart, a vetélés kockázatát fokozza. Hasonló igaz az ureterkatéterre, amire szintén szükség volt.

Az elvégzett egyszeri röntgenvizsgálat szintén nem okoz magzati rendellenességet, persze a 10. terhességi héten lehetőség szerint kerülendő (pl. ultrahangvizsgálattal bizonyos esetekben kiváltható) , illetve a terhes méh takarása szükséges.

A vénásan alkalmazott penicillin (Augmentin) semmi magzati rendellenességet nem okoz.

A magas, tartós láz okozhat velőcső- (gerinc-) záródási rendellenességet, azonban ez az embyonális fejlődés 20-30. napja között lehetséges, a 10. hét ezt követően van, így erre sem kell számítani. Mindazonáltal célzott diagnosztikus, a magzati gerincet fokozottan ellenőrző kiegészítő magzati ultrahangvizsgálat esetleg elvégezhető.

A hüvelyi vérzés lehet kezdődő vetélés előjele, de ha elmúlt és ultrahanggal nem láttak rendellenességet, nem kell félni.

Szerintem ne aggódjanak jobban, mint amennyire persze úgyis aggódik egy ilyen szerencsétlen, nehéz néhány hét után az ember. Kövessék orvosaik utasításait, lánya pihenjen sokat, és remélhetőleg a terhesség az elkövetkezendő hónapokban szövődménymentesebb lesz, mint idáig.

Minden jót és jobbulást kívánva,

üdvözlettel,

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. február 13., 10:10; Megválaszolva: 2011. február 17., 17:06
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Fájó csomó mellben
Fennáll ösztrogéndominancia?
Duzzadt gát
Szemérem viszketés
Méhnyakrák szűrés eredmény