Kronikus folyas

Tisztelt Doktor Ur! A kovetkezo a problemam: 27 eves vagyok, egy eve ferjhez mentem es az eskuvo elott abbahagytam a fogamzasgatlot, amit mar 9-10 eve szedtem, mert babat szeretnenk. Ekkor mar korulbelul egy eve volt eros folyasom, majdnem feher, sargas szinu es nagyon nagyon kellemetlen szagu. ez 24 oras problema, allandoan tisztasagi betet van rajtam, anelkul nem hagyhatom el a hazat. A tavalyi eskuvo ota (miota letettem a fogamzasgatlot) nem jott meg a menszesz, es fel eve kiderult, hogy petefeszekcisztam van. A cisztara terapiat javasolt az orvosom, amit kb 3 het mulva kezdek meg. A kronikus folyas igy mar kb 2 eve van, ezalatt az ido alatt 3szor vettek mintat, es soha nem talaltak semmilyen fertozest vagy gyulladast. A Canesten hasznalata utan mindig visszajott a problema. Ugyancsak par het mulva lesz egy orrpolip mutetem, amire azt mondta a full-orr-gegesz, hogy az okozhat nogyogyaszat problemakat, gyulladast..akkor talan az en kronikus folyasomat is ez okozza? Hogyan tudnam megszuntetni? Kulfoldon elek, es az otthoni es a kulfoldi orvosom is ugyanolyan vizsgalatokat vegzett, ugyanolyan eredmenyekkel, es semmi valtozas ket eve. Koszonom.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza Krónikus folyás, folyás, hüvelygyulladás témában

Tisztelt Kérdező!

A visszatérő hüvelyfertőzésnek (melynek 3 fő kórokozótípusa van: 1. gomba, 2. baktérium, 3. Trichomonas nevű parazita) vagy hüvelyfolyásnak (hisz ez lehet nem fertőzött bőséges hüvelyváladék is) számos oka lehet. Ezek közül a leggyakoribbak, és néhány ritkább:

- tartós vagy ismételt antibiotikumszedés

- túl alacsony ösztrogénhormonszint: nem megfelelő fogamzásgátló, menopausa, antiösztrogén-szedés stb.

- ösztrogéntől függetlenül sérülékenyebb hüvelynyálkahártya: óvszer- (latex-) allergia, sugárkezelés, műtét utáni állapot, sérülés stb.

- túl gyakori hüvelyöblítések miatt eltolódott hüvelyi pH

- nemi szervi kórokozó tartós jelenléte melletti folyás (szexuálisan átvihető kórokozók, pl. Chlamydia, Ureaplasma, Gonorrhoea, Herpesvirus stb.)

- szexuális partnertől / partnerektől visszakapott (ún. „pingpong”) fertőzés

- krónikus irritáció: méhen belüli fogamzásgátló eszköz, egyéb idegentest a hüvelyben stb.

- nem megfelelően kezelt folyás (pl. gombaellenes kúpok bakteriális fertőzésnél stb.)

- méhnyaksérülés (ún. inveterált cervix ruptura) miatti fokozott nyáktermelődés

- cukorbetegség

- immunhiányos állapot: veleszületett formák, immunszuppresszáns (pl. szteroid) terápia, terhesség (! ) , AIDS, legyengült beteg (pl. előrehaladott daganatos betegség) stb.

- egyéni adottság: ismeretlen egyéb ok miatti fogékonyság a fertőzésre; az átlagpopulációnál bővebb hüvelyváladék; a menstruációs ciklussal párhuzamos változások a hüvelyváladék mennyiségében

Ezek elkülönítése és megfelelő kezelése több vizsgálatot is igényelhet: a beteg panaszainak és kórelőzményének kikérdezése gyakran már önmagában is elég. A kórokozó azonosításában a panaszok jellege, a folyás megjelenése, szaga, a hüvelyi pH megmérése, a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata segíthet. Emellett a speciális szexuálisan átvihető kórokozók kimutatása laborvizsgálattal, vércukorvizsgálat, immunológiai vizsgálat stb. segíthet felderíteni a viszatérő folyás okát, majd a megfelelő kezelést alkalmazni.

A kezelés a felderített ok megszüntetésén kívül a kórokozó elpusztításából (gomba, baktérium, parazita ellenes szerek megfelelő kombinációja) , a hüvelyfóra (Lactobacillus készítmények) , hüvelyi pH (pl. tejsav, Lactacid stb.) és hüvelynyálkahártya (ösztrogéntartalmú lokális szerek, Cikatridina stb.) helyreállításából áll. A fertőzés visszatérését egyeseknél segíti a leggyakoribb kórokozók elleni vakcináció (Gynevac) , ennek hatékonysága azonban nem egyértelmű.

Üdvözlettel,

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. február 04., 18:00; Megválaszolva: 2011. február 13., 21:23
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Érdeklődés
Mola terhesség
Elakadó vizelet
Új fogamzásgátló módszer...
Menstruácios zavarok