myoma kezelése - ultrogestan?

Két éve állapítottak meg myomát nálam, kaparás és szövettan eredménye: atypia, malignitás, nincs, tökéletlen secretios fázis, hormonális diszfunkció a feltételezés. 40 éves vagyok, még nem szültem, terhes nem voltam, de még szeretnék babát ha egy mód van rá. Jelenleg vérzéscsillapítót (exacyl) szedek mentruációkor, de ez egyre kevésbé tudja a vérzést kordában tartani. Orvosom az ultrogestan kezelést javasolta, de én félek a hormonkezeléstől, ugyanakkor a myoma okozta vérzés egyre hevesebb, legyengít, folyamatos vashiányban szenvedek. Ön milyen érveket mondana a hormonkezelés mellett ill ellen? Milyen kilátásokra számíthatok? (A myomák viszonylag kis méretűek és egyelőre nem növekszenek.) Köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza myoma, hormonkezelés témában

Tisztelt Kérdező!

A fő érvem a hormonkezelés mellett, hogy talán segít megőrizni a méhét. Ha ugyanis a hormonterápia és Exacyl kezelés ellenére változatlanul bő, elhúzódó mensesek jelentkeznek, amelyek legyengítik, vérszegénységet okoznak és más módon nem kezelhetőek, akkor sajnos a méheltávolítás lenne a megoldás még akkor is, ha a myomák nem nőnek. Ez pedig az egyelőre kívánt terhesség miatt a legrosszabb kimenetel. Ellenérvet az Utrogestan ellen a jelen helyzetben nemigen tudok mondani.

Üdvözlettel,

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. február 03., 17:03; Megválaszolva: 2011. február 08., 10:55
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Magas kortizol
Menstruációs panasz
Diflucan, Klion, Yasminelle...
Egyéb készítmények hatása a...
Tabletta miatt lehet?