CMV oltás

Kedves Doktor Úr! 26 éves és 24 hetes terhes vagyok.Friss CMV fertőzést mutattak ki a vérképemből, és a nőgyógyászom azt mondta, nem kell kétségbe esnem, mert kapom egy hyperimmonoglobulin nevezetű injekciót ami közömbösítí a vírust, és a babának semmi baja nem lesz. Most külföldön vagyok, mert kint szeretnék szülni, és az itteni orvosom azt mondta, mivel a vérkép leletem 3 héttel ezelőtt történt, lehet hogy már nem is vagyok fertőzött, és nincs szükség az injekcióra, mert hisz az is csak egy beavatkozás ami ha nem szükséges, kerüljük el. Most akkor kinek higyjek? Az egyik szerint kell injekció a másik szerint nem. Ártok azzal ha beadatom az injekciót de ugyanakkor megnyugszom hogy nem lesz a babának baja? Vagy higyjem el hogy nincs rá szükség és aggódjam végig a maradék 16 hetet, hogy egészséges lesz-e a pici vagy nem? Mennyi eséllyel fertőzödnek a babyk a pocakban, mert az interneten nem sok jót olvastam, viszont mind két orvosom nagyon nyugodt, hogy nem lesz semmi gond... Köszönöm válaszát előre is. Üdvözlettel: M. A.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza CMV oltás témában

Kedves M. A.!

Friss (primer) anyai CMV fertőzésnél, vagyis ha az IgG és IgM ellenanyagok is emelkedettek voltak, a magzatok 30-40%-ába jut át a kórokozó, és közülük 10%-nak lesz újszülöttkorban, további 10%-nak később tünete. Vagyis a primer CMV fertőzött asnyák gyermekeinél 92-94%-nál semmi tünettel nem jár az elszenvedett anyai fertőzés.

A CMV hyperimmun globulin alkalmazásával kapcsolatban nincs egyértelműen kialakult szakmai álláspont. Egyes vizsgálatok szerint csökkenti a CMV átjutását a magzatba, de túl kevés még a tapasztalat ahhoz, hogy ezt a kezelési módot protokollszerűen alkalmazzuk. Az újszülöttnél viszont javasolt a humán CMV immunglobulin és a ganciklovir nevű vírusellenes szer alkalmazása. A terhesség alatt a magzat fertőzésének jelei ismételt ultrahangvizsgálatokkal, megszületés után pedig az újszülött véréből IgM típusú anti-CMV ellenanyag kimutatásával lehet igazolni.

Üdvözlettel,

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. február 02., 22:07; Megválaszolva: 2011. február 06., 10:37
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Alacsony SHBG - teherbeesés
Nőgyógyászati probléma
Szűrővizsgálat eredménye
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45
Nem règ irtam